HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “HDP, PKK’nın yasal kolu mu” sorusunu “Hayır değiliz. Biz PKK’yı temsil etmiyoruz, PKK da bizi temsil etmiyor. Bu, hükümetin propagandası, PKK’nın eylemlerini bizim üzerimize yıkmak için. Biz PKK’yı AKP’nin yaptığı gibi sınıflandırmıyoruz. Seçmenlerimiz de PKK’yı AKP gibi görmüyor” diye yanıtladı.

Almanya’da seçim turlarına devam eden Demirtaş, Süddeutsche Zeitung gazetesine şu açıklamaları yaptı:

PKK’YLA RAKİP DE ORTAK DA DEĞİLİZ

(‘PKK saldırılarla HDP’ye zarar veriyor denilebilir mi?’ sorusu üzerine) Ne HDP’yi desteklemek ne de ona zarar vermek PKK’nın hedefi değil. PKK’nın kendi ajandası var.

(‘HDP siyasi olarak, PKK ise silahla Kürtlerin kalbini ve kafasını kazanma yarışı mı veriyor?’ sorusuna karşılık) Biz rakip değiliz. Bizim PKK ile ortaklığımız da yok. Ama ona düşmanlık da beslemiyoruz. PKK; İran, Suriye ve Irak’ta da örgütlü. Hedef kitlesi farklı. Biz Türk Anayasası çerçevesinde hareket eden bir partiyiz.

(‘HDP’nin silahları bırakma çağrısını PKK’nın niçin karşılıksız bıraktığı’ sorusu üzerine) PKK bizi elbette dinliyor. Son yaptığı açıklamada silahları bırakmaya hazır olduğunu duyurdu. Ama bunun karşılıklı olması gerektiğini söyledi. Devlet saldırılarını sonlandırırsa, müzakereleri izleyen bir gözlemci atanırsa ve Öcalan görüşmelere dahil olursa, PKK barış görüşmelerine yeniden katılmaya hazır.