İmralı Cezaevi’nde bulunan Terörist başı Abdullah ÖcalanHDP’nin seçimden oy kaybederek çıkması ve sürecin başarısızlığa uğramasının nedenini PKK’nın kendisini dinlememesine ve HDP’nin de PKK ile birlikte yanlış politikalar izlemesine bağlıyor.

POLİTİKALAR ÇÖKTÜ

Alınan bilgilere göre; devlet heyetiyle görüşen Öcalan, HDP’nin 7 Haziran’da aldığı ilave oyların 1 Kasım’da yarı yarıya düşmesinden dolayı hayal kırıklığı yaşadığını belirtirken, “Ben, ‘Silahların gölgesinde barış olmaz’ demiştim. Silahlar konuşurken, çözümden, barıştan söz edilemeyeceğini söylemiştim. Dinlemediler, haklı çıktım. PKK ve HDP için özeleştiri yapma vakti. Politikaları çöktü, başarısız oldular. En ufak olumsuzlukta silaha sarıldılar, devletle çatıştılar. Kazanımlar heba edildi. Örgüt çok fazla kayıp verdi” dedi.

STRATEJİ YANLIŞ

PKK’nın, serhildan başlatma, halkı ayaklanmaya teşvik etme çağrısının karşılık bulmadığını ve bu stratejinin de yanlış olduğunu kaydeden Öcalan, “Kürt halkı örgüte destek vermedi. Halkın nabzını tutamadılar, ne istediğini doğru analiz edemediler. Halka yaşam alanı bırakmadılar. AK Parti’nin kucağına ittiler. Türkiye, bölge ve dünya gerçeklerini göremediler” ifadesini kullandı.

HDP BAŞARISIZ BİR SİYASET İZLEDİ

Birkaç kez yaptığı silahların bırakılması çağrısına PKK’nın kulak tıkadığını vurgulayan Öcalan, “Önderliğe adeta meydan okudular. ‘Silahlı mücadeleye ya da silahları bırakmaya biz karar veririz’ dediler. Süreci doğru okuyamadılar. HDP de siyasette yeni argümanlar geliştiremedi, yeni politika oluşturamadı. Başarısız bir siyaset izledi. 7 Haziran’da elde edilen başarının üzerine yeni bir şey koyamadı” dedi.

SURİYE POLİTİKASI DA BAŞARISIZ

Örgütün Suriye politikasının ve kantonlaşma girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlandığını dile getiren Öcalan, “Amerika’ya payanda oldular. ABD, örgütü kullandı. İçerideki başarısızlığa Suriye de eklenince sonuç böyle oldu” ifadesini kullandı. Öcalan, süreçte başka aktörlerin devreye girdiğini, özyönetim girişimlerinin doğru yönetilemediğini, PKK’nın kendi içinde de farklı görüşlerin çarpıştığını ifade etti. Öcalan’ın kendisinin de bazı konularda özeleştiri yaptığı öğrenildi.