MHP’de 1 Kasım seçimlerinin ardından başlayan ve yargıya taşınan olağanüstü kongre tartışmaları dün genel merkez ile muhalifler arasında dakikalarla yarışılan “kongre santrancına” dönüştü. Çağrı heyetinin 15 Mayıs’ta toplanmasına karar verdiği kongre için dün mesai bitimine dakikalar kala  müthiş bir hukuk savaşı yaşandı. Ankara 2. İcra Hakimliği kanalıyla, parti yönetiminin Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi’nden aldığı durdurma kararını iptal ettirdi. Bu hamleye genel merkez Gemerek ve Tosya Asliye Hukuk Mahkemelerine başvurarak ihtiyadi tedbir kararlarının yürürlükte olduğu açıklaması ile cevap verdi. Mahkemeler arasında git-gele dönüşen kongre macerasında gelişmeler ve dün yaşananlar özetle şöyle:
SAVAŞ 5 ŞUBAT’TA BAŞLADI
Muhalif adaylardan Koray Aydın, Meral Akşener ve Sinan Oğan, partinin olağanüstü kurultaya gitmesi için topladıkları 543 imza ile 5 Şubat’ta yargıya gitmişlerdi. Muhaliflerin Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne verdiği dilekçede 16 il başkanı “davalı” olarak yer aldı. MHP ise yaptığı savunmada, “MHP’nin bir dernek ya da bir vakıf olmadığını” vurgulayarak, “Sulh Hukuk Mahkemeleri’nin bu kararı vermekle yetkisiz olacağını” dile getirdi.
Devlet Bahçeli, kurultay tarihi olarak 2018’i işaret etti. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, 8 Nisan’da Kurultay Çağrı Heyeti oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi kararını verdi. Genel Merkez kararla ilgili temyiz başvurusunda bulundu. Çağrı heyeti Kongre tarihini 15 Mayıs olarak açıkladı. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilen çağrı heyeti kararının ardından muhalefet kongre hazırlığı yaparken Genel Merkez’den sürpriz adımlar geldi.
DAVA TAŞRAYA TAŞINIYOR…
Sivas Gemerek ve Kastamonu Tosya Asliye Hukuk mahkemeleri, MHP üst kurul delegesinin başvurusu üzerine, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin verdiği olağanüstü kurultay kararına ihtiyati tedbir kararı koydu. Gözler Yargıtay’dan çıkacak karara odaklanırken, Ankara 25. İcra Mahkemesi, 15 Mayıs’ta kurultayın yapılmaması için valilikten gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.  MHP’li muhaliflerin avukatları, 25. İcra Müdürlüğünün aldığı karara itiraz ederek, Ankara 2. İcra Mahkemesine başvurdu. Dün 2. İcra Mahkemesinden şok bir karar geldi. Mahkeme, Ankara 25. İcra Müdürlüğünün MHP’ de olağan üstü kurultay yapılmasının engellenmesi kararına yapılan itirazı kabul etti. Muhalifleri sıkı takibe alan parti yönetimi de son hamlesini mesai saati bitimine doğru yaptı. 
MHP: YAPILAMAZ
MHP Genel Merkez Avukatı Yücel Bulut, “Söz konusu ihtiyati tedbir kararları gereğince 15 Mayıs 2016 tarihinde yapılacağı ilan edilen kurultayın yapılması hukuken mümkün değildir” dedi. “Adı geçen İcra Mahkemesi hakiminin kimliği ve mazisi genel merkezimizce çok iyi bilinmektedir” ifadesini kullanan Bulut, şunları söyledi: “Hafta mesaisinin bitimine sayılı dakikalar kala açıklamış olduğu kararla hangi amaca hizmet ettiği de yine tarafımızca çok iyi bilinmektedir. Bir haftadır düzenli olarak dava yoluyla önüne gelmemiş olan tedbir dosyalarını yetkisi olmaksızın temin eden ve inceleyen mahkeme HSYK’ya gerekli şikayetler gerçekleştirilecektir. Ankara Valiliğine bugün itibarıyla faks yoluyla bu ihtiyati tedbir kararlarının gereğinin yapılması konusunda talimat verdik.” 
MHP’nin bu açıklamasının ardından Ankara 25. İcra Dairesi, "Gemerek'in tedbir kararı geçerlidir kongre toplanamaz" kararıyla kurultayın yapılamayacağına karar verdi. Bu kararın ardından Ankara Valiliği de, "Valiliğimize tebliğ edilen mahkeme kararlarından MHP kongresinin yapılamayacağı anlaşılmıştır" açıklamasında bulundu.
BAHÇELİ UYARDI 
Dünkü tartışmalar, MHP Gelen Başkanı Devlet Bahçeli’nin Twitter’dan yaptığı açıklama ile son buldu. Bahçeli açıklamasında şunları söyledi: "Türkiye bir ayağı bölgesel, diğer ayağı küresel zeminde bulunan düşmanlık ve terörizm kuşatmasıyla boğuşurken, MHP de boğulmak isteniyor. Bu akşam çok uzatmayacağım, tane tane söyleyecek, net ifadelerle konuşacağım: 15 Mayıs’ta Olağanüstü Büyük Kurultayımız yoktur. Bu davaya gönül vermiş hiçbir kardeşim okyanus ötesi merkezli oyunun figüranı haline gelmemeli, sözde kurultay tuzağına düşmemelidir. MHP’yi kaos içerisinde göstermek, MHP’yi engellemeye çalışmak bedel ve vebali ağır bir teşebbüstür. Buna da göz yumulmaz. Sökük elbisede olursa dikilir, zihniyet ve niyette olursa çaresi yoktur. Korsan ve kara borsa emellerin tedavi ve düzelme şansı hiç yoktur. Buna rağmen kurultay, yer, tarih ve zamanı açıklayanlar, verilmiş mahkeme kararlarının hilafına davranarak suç işlemektedir.
Bugüne kadar sürece birçok mahkeme dahil oldu. İşte o mahkemeler: Kastamonu Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi, Sivas Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, Ankara 25. İcra Dairesi, Ankara 2. İcra Dairesi, Yargıtay 18. Hukuk Dairesi.

MUHALİFLER: pazar kurultaydayız

 Sinan Oğan: Pazar günü kurultayımızı yapacağız. Buna hiç bir engel yoktur. Delegelerimizi hukuk içerisinde kurultayımızı yapmaya davet ediyorum. Adalet Bakanlığı, mahkemelere yazı gönderip karar çıkarılmasını engellemek istedi. TBMM’de önümüzdeki günlerde Yargıtay’ın yapısını değiştirecek bir düzenleme geldiği takdirde, MHP kurultay kararı değişecek.
 Ümit Özdağ: Kurultay kararının infazını engellemek için yetkisiz ve görevsiz taşra mahkemelerinden hukuk anlayışını katleden kararlar çıkarıldı. Hukuku bilenlerin vicdanı sızlıyor, ‘Böyle olmaz’ diye bağırıyorlar, inanılır gibi değil. Bir gün kendilerinin de hukuka ihtiyaç duyacaklarını hatırlatmak istiyorum. Bugün bu uygulamaları yapanlar bir gün Ergenekon savcıları gibi bu ülkeden kaçacaklar.
MERAL AKŞENER:  Yapacağımız olağanüstü kurultayımız ile ilgili herhangi bir engel kalmadı, şu andan itibaren kurultay çalışmalarımıza bıraktığımız yerden devam edeceğiz. Olağanüstü kongremiz,  Ankara Anadolu Otel Esenboğa kongre salonunda 15 Mayıs 2016 günü saat 10.00’da yapılacaktır. Hukuku bir süngü haline getirerek bir yere gelirsiniz ama o süngünün ucunda oturamazsınız. Bir gün gelir, bumerang gibi sizi de vurur. Özellikle kişisel olarak kendi açımdan baktığım zaman hadiseye, hiç beklemediğim ağızlardan, hiç beklemediğim iğrençlikte, terbiyesizlikte, edepsizlikte, isnat ve iftiralarla karşılaşmama rağmen cevap vermedim, yok hükmünde, görmemezlikten geldim.
MHP’de kongre satrancı