Ankara 2. İcra Mahkemesi, Ankara 25. İcra Müdürlüğünün MHP'de olağanüstüsü kurultay yapılmasının engellenmesi kararına yapılan itirazı kabul etti. Muhalifler bu kararın çıkması durumunda pazar günü kurultayı gerçekleştireceklerini açıklamıştı. 

Peki muhaliflerin imza toplamasıyla başlayan ve giderek hukuki olarak karmaşık bir hale gelen süreçte neler yaşandı?

MUHALİFLER SEÇİMDEN SONRA HAREKETE GEÇTİ

1 Kasım'daki 26. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimi'nin ardından MHP’nin "başarısız" olduğunu savunan muhalifler, olağanüstü kurultay yapılması talebinde bulunmuştu.

Genel başkanlık için adı geçen Koray Aydın, Meral Akşener ve Sinan Oğan'ın başını çektiği muhalifler, 543 delegeden imza toplayarak tüzük değişikliği yapılması için talepte bulunmuştu.

Tüzük kurultayı için toplanan 543 delegenin talebini ise, MHP yönetimi reddetmişti. 

YEREL MAHKEMEDE ÜST ÜSTE KARARLAR

Bunun üzerine muhalifler, 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne itiraz etti. Mahkeme ise, kayyum heyeti oluşturularak olağanüstü kurultay toplanmasına karar vredi. 3 kişilik çağrı heyeti yani kayyum ise 15 Mayıs'ta olağanüstü kurultayın toplanması kararını verdi.

MHP Genel Merkezi ise bu kez Yargıtay nezdinde girişimde bulundu. Ancak Yargıtay önceki gün Mayıs ayı içinde kararını açıklayacağını duyurdu.

MHP yönetiminin ikinci hamlesi ise Gemerek Sulh Hukuk mahkemesine başvurmak oldu. Yönetim, kayyum atanması kararının yanlış olduğunu öne sürerek sürecin durdurulmasını istedi. Karar lehlerine çıktı ve kurultayın yapılmaması yönünde karar alındı.

MHP, Gemerek'in kararının ardından Ankara 25. İcra Dairesi'ne başvurarak kararın uygulanmasını ve önlemlerin alınmasını istedi. 25. İcra Dairesi ise talebi kabul ederek Ankara Valiliği'ne bir yazı gönderdi ve Yargıtay kararı çıkmadan, 15 Mayıs Pazar günü yapılması planlanan kurultaya izin verilmemesini istedi.

2. İCRA SON NOKTAYI KOYDU

Bu kararlara ise muhalifler, Ankara 2. İcra hakimliğine başvurarak itiraz etti. 2. İcra mahkemesi ise muhaliflerin kararını kabul ederek 15 Mayıs yani bu pazar günü kurultayın yapılmasının önünü açtı.

MHP'de 21 Kasım 2015'te Sinan Oğan, 28 Kasım 2015'te Koray Aydın ve 30 Kasım'da da Meral Akşener genel başkanlığa aday olduğunu açıklamış ve tüzük değişikliği kongresi yapabilmek için delegelerden imza toplamaya başlamıştı.

PAZAR GÜNÜ KURULTAY YAPILACAK MI?
Bu kararla 15 Mayıs Pazar günü kurultayın toplanması için bir engel kalmadığı belirtiliyor.
Bir televizyon kanalına konuşan genel başkan adayı Sinan Oğan da "Sinan Oğan, "Önümüzdeki tek engel Gemerek Mahkemesi'nin verdiği hukuksuz karardı. Ankara 2. İcra Mahkemesi'nin kararıyla bunu da aştık" ifadelerini kullandı.
Muhalifler de bu kararın çıkması durumunda pazar günü kurultayı gerçekleştireceklerini belirtmişti.

AÇIKLAMA BEKLENİYOR
Parti avukatlarının 17.00'te bir basın açıklaması yapacağı açıklandı.

YARGITAY KARARI BU AY İÇİNDE 
Temyiz kararının beklendiği Yargıtay'dan ise önceki gün yapılan açıklamada kurultayla ilgili kararın Mayıs içinde açıklanacağını duyurmuştu.