MHP'nin 1 Kasım seçiminde aldığı sonucu "başarısızlık" olarak değerlendiren muhalifler, ülkücü hareket içerisinde reform ve değişim seslerinin yükselmesine sebep oldu.

Seçimden bu yana Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan, Ümit Özdağ, Süleyman Servet Sazak ve Selim Kaptanoğlu, genel başkanlık için "varım" dedi. Alparslan Türkeş'in Genel Sekreter Yardımcısı Selim Kaptanoğlu'nun, daha sonra "Akşener lehine" adaylıktan çekildiği iddia edildi.

Akşener'e yakın isimler, bu konuyla ilgili Kaptanoğlu ile görüşmediklerini belirterek, "Bizim bu konuda herhangi bir isteğimiz veya beklentimiz de olmadı" görüşünü ifade ediyor.

MHP'li muhaliflerin, olağanüstü kurultay talebiyle açtıkları davada karar duruşması 8 Nisan'da görülecek. Mahkemeden olağanüstü kurultay yönünde karar çıkarsa Genel Başkan Bahçeli'nin karşısına Akşener, Aydın, Oğan, Özdağ ve Sazak'ın çıkması bekleniyor. Partiye yakın kaynaklar ise "gelişmeleri yakından takip eden bazı isimlerin de duruma göre adaylığını açıklayacağını" düşünüyor.

Mahkemeden olağanüstü kurultayın toplanması yönünde karar çıkması halinde MHP yönetiminin "kararı tanımadığını" açıklayarak davayı Yargıtaya taşıyacağı belirtiliyor.

MHP Tüzüğü'nün 69. maddesine göre adaylar, en az 40 genel kurul delegesinin yazılı önerisi ile genel başkanlığa teklif edilebiliyor. Bu imza sayısını toplayan adaylar, genel başkanlık yarışına katılabilecek.

Tüzüğün 46. maddesinde "Parti Genel Başkanı, Büyük Kongre tarafından üye tam sayısının salt çoğunluğu ile en çok üç yıl için seçilir. İlk iki oylamada bu sayıya ulaşılamadığı takdirde, üçüncü oylamada en çok oy alan aday Genel Başkan seçilir" hükmü bulunuyor. Muhaliflere göre, olağanüstü kurultay yapılması halinde MHP'nin yeni genel başkanı üçüncü turda seçilecek.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

MHP'li muhaliflerin avukatlarının, "kurultay çağrı heyeti" oluşturularak partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi talebiyle açtığı davada, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, 8 Nisan Cuma günü saat 14.30'da tarafları duruşmaya çağırdı.