Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Anadolu Ajansı Editör Masasına konuk oldu. Suriye'deki ateşkes anlaşması ve terör örgütü PYD ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu,ABD'nin PYD'ye desteğini sürdürmesini eleştirdi ve 'PYD arazide ABD'yi sattı. Gitti Moskova'da ofis açtı ve o ofiste Öcalan posterleri var' sözlerini sarfetti.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları:

Yarın gece Suriye'de ateşkes başlıyor, önemli olan bu sürecin uygulanabilmesi.

Suriye'de muhalefet ateşkes anlaşmasını kabul ederek taviz vermemiştir. Muhalefetin arzusu, Suriye'nin PYD, YPG, DAEŞ, rejim gibi belli bölgelere hakim olup kendi devletini kurmak değil. Muhalefet niye çıktı, reform istedi siyasi bir çözümün sağlanmasını istedi.

RUSYA ATEŞKESE UYACAK MI?

ABD de bugüne kadar ki tecrübelerine dayanarak temkinli yaklaşıyor. Rusya'nın daha önceki anlaşmalara uymadığını kabul ediyor. Kerry'nin konuşmasına bakarsak; eğer ateşkes sağlanmazsa kim ne kadar toprak kazanıncaya kadar çatışmalar devam eder.

ATEŞKES PYD'YE YARAR MI?

PYD'nin YPG'nin amacı belli. DAEŞ gibi onlar da Suriye'yi bölüp kendilerine bir yönetim oluşturmak istiyorlar. PKK da PYD de terör örgütüdür aynıdır. El Nusra'nın da, DAEŞ'in de niyeti bu. Kendi bulundukları bölgelerde yönetimlerini kurmak istiyorlar.

PYD ABD'Yİ SATTI

Terör konusunda iki yüzlü davranmaya başladığımız zaman onlar kazanır. Şimdi PYD'liler arazide ABD'yi sattı, gitti Moskova'da ofis açtı. Ofiste Öcalan posterleri var.

Meslektaşım Kerry telefonda PYD'nin güvenilmez olduğunu belirtti.

DAEŞ'le mücadeleye Suudi Arabistan'ın katkısı) Personeli geldi, bugün yarın uçaklarının gelmesi bekleniyor.

ABD'NİN PYD POLİTİKASI

Terörle mücadelede uluslararası sözleşmeler nettir. ABD de bunlara taraftır. Fakat burada YPG konusunda bir çelişkiye düşmektedir. ABD bizim müttefikimiz ama biz tepkimizi gösteriyoruz. Bazen Avrupalılara dost dediğim zaman vatandaşlarımızdan tepki geliyor bunlardan dost mu olur diye. Kerry ile de dostluğum var ama bu dostluk her konuda onlara katılacağım, destekleyeceğim anlamına gelmiyor. ABD'nin bu çelişkiden vazgeçmesi lazım. 

AVRUPA ANLAMAYA BAŞLADI, ABD ANLAYACAKTIR

ABD de dahil bizim de desteklediğimiz muhalefet DAEŞ'e karşı mücadele ediyor, Rusya ve ABD'nin desteklediği PYD güçleri de muhaliflere saldırıyor. Bunu nasıl izah edeceksiniz?

YPG konusunda gerçekleri anlatmaya devam edeceğiz, Avrupa anlamaya başladı, ABD de anlayacaktır.