HDP, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından talep edilen ve 30 Aralık’ta gerçekleşmesi beklenen görüşmeye  görüşmeye olumlu yanıt vereceğini açıklamıştı.


"KAÇAK ÇAYINI İÇER GİDER"

Cumhuriyet gazetesine verdiği demeçte Davutoğlu’nun yeni anayasa kapsamında HDP eş başkanlarıyla gerçekleştirilmesi planlanan görüşmeye değinen Sırrı SüreyyaÖnder şunları söyledi:

“Başbakan Davutoğlu’nun anayasayı konuşmak için partiyi ziyaret etmesinin bir anlam ve netice doğurması, kendi ziyaretinden önce ülkenin anayasal bir zemine çekilmesiyle mümkündür. Bundan kastım, bölgedeki çatışma halinin halkın temel yaşam hakkından vazgeçtim, nefes alma hakkını, kayıplarını defnetme hakkını tanımadan bizi ziyaret ederse kaçak çayını içer gider” dedi.

Bu açıklamaların ardından AK Parti İstanbul milletvekili Mehmet Metiner Önder'e çok sert çıktı. Metiner HDP'nin muhatap alınmaması gerektiğini söylerken onlara anladıkları dilden cevap verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

İşte Mehmet Metiner'in o açıklamaları:

Adını anmaya değer bulmadığım o HDP’li vekilin Genel Başkanımız ve Başbakanımız için “Gelirler kaçak çaylarını içer giderler” sözlerini son derece küstah ve saygısıza buluyorum. Bu siyasetin  demokrasiyle terbiye etmiş bir siyasetçinin dili olamaz. Nobran, küstah bir dil. Öncelikle onu kınıyorum.

"TERÖRÜN SİYASİ ARTIKLARIYLA DA MÜCADELE EDİLMELİDİR"

Bu süreçte HDP’nin demokratijk bir diyaloğa layık görülmesinden yana değilim. HDP’nin diyalog süreçlerinin dışında tutulması gerektiğini düşünüyorum. Terörle mücadele topyekun bir mücadeledir. Sadece Nusaybin’de, sur’da sahadaki terör unsurlarıyla mücadele etmek yetmiyor. Sırtını terör örgütüne dayadığını söyleyen siyasi artıklarıyla da mücadele edilmelidir. Dolayısıyla bu süreçte HDP’nin teröre destek veren HDP’li vekillerin muhatap alınması gerektiğine inanmıyorum.

"HDP'NİN ANLADIĞI DİLDEN KONUŞMAK GEREKİYOR"

HDP’nin anladığı dilden mutlaka konuşmak gerekiyor. Kaçak bir siyasal parti olarak duruyor karşımızda. Kendi kaçak partilerinde çaylarını içmeye devam etsinler. HDP’yi ve ve HDP’nin terör destekçisi vekillerini muhatap dahi almıyoruz. Genel başkanımız ve Başbakanımıza karşı sarf ettiği cümlelerinden dolayı kınıyorum. Bu Kandil’in siyasetidir. Kandil’in HDP’ye çizmiş olduğu bir rol var.

"TÜRKİYE DÜŞMANLARI MUHATAP ALINMASIN"

Rusya’nın, İran’ın, Suriye’nin denklemine oturtmuş. Türkiye düşmanlığı yapan bir bloğun içindeler. Türkiye karşı aleni bir ihanetin içinde olan HDP’li siyasetçiler muhatap alınmasının doğru olacağı kanaatinde değilim. Hiçbir şekilde kendilerini demokratik diyaloğa layık görmüyorum kendilerini. Erdoğanfobik, Türkiye düşmanı ve terörden beslenen siyasetin temsilcisi konumundadırlar. Onlara anladıkları dilden cevap vermeliyiz.