Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kurtulmuş, yaptığı açıklamada, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kurulmasına ilişkin düzenlemenin Bakanlar Kurulu'nda ele alındığını belirterek, "İnsan hakları ihlallerinin önlenmesi bu kurulun amaçlarından biri. Bir diğer amacı, ayrımcılıkla mücadele edilmesi, ayrımcılığın önlenmesi ve sonuçlarının giderilmesi. Üçüncü alanı ise işkencenin önlenmesi. Bu, düzenleyici bir kuruldur. Amacı yasamaya, yürütmeye, yargıya müdahale ederek onların fonksiyonlarını yerine getirmek değildir" dedi.

ADVERTISING

Kurtulmuş'un açıklamalarından satır başları;

"Türkiye, Ar-Ge alanında önemli gelişmeler kaydetti. Ar-Ge personelinin personelinin arttırılmasına ilişkin adımlar atacağız. Ekonomik anlamda önemli bir karar. Bakanlar Kurulu takip edecek. Ekonomik alanında çok önemli bu reformu gündemimize aldık. Önümüzdeki günlerde parlamentoya sevk edilecek. Hedefimiz 2023'te özel sektörün AR-GE payının yüzde 60'a çıkarılması. 

SURİYELİLERE ÇALIŞMA İZNİ

Türkiye'de bulunan Suriyelilerin çalışma izinlerine ilişkin izinler gündeme geldi.  
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ayrıntılı bir çalışma kabineye sunuldu. Bu konunun istismar edilmemesinin altını çizerek istirham ediyorum.  

YÜZDE 10 KOŞULU

Suriyelilere verilen çalışma izni Türk vatandaşlarının istihdamını kısıtlamaz.
Geçici koruma sağlanan yabancılar, geçici kimlik belgesi düzenleme tarihinden 6 ay sonra çalışma izni için başvurabilecekler. Bu insanlar, İçişleri Bakanlığı tarafından kendilerine kimlik belgesi verilen, ikamet ettikleri illerde çalışma hakkına sahip olacaklar. Suriyeli mülteci kardeşlerimizin çalışmalarını kısıtlayan bir başka alan ise çalıştıkları iş yerindeki toplam çalışan sayısının yüzde 10'unu geçemeyecekler."

HDP'Lİ BELEDİYELER

HDP başta olmaz üzere bütün siyasi partiler her kes demokrasinin imkanlarından istifade ediyor. Bu belediyeler hendek kazanlara yardım etsinler diye oy almadı. Bu belediye başkanlarını göreve getiren bölge halkı, kendilerine hizmet getirsinler diye oy verdi. Bu çukur siyasetine destek veren belediyeler, kendi seçmeninin istediklerini yerine getirmiyorlar. Öncelikli olarak sorumlulukları kendi seçmenleridir. Yasal meczuat çok açıktır. İçişleri Bakanlığı'nın soruşturma açma yetkisi vardır. Bazı belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri görevden alındı. İmkanları bu yönde kullananlardan hesap sorulur, gereken yapılır.