Seçim sloganını ‘İlk Günkü Aşkla’ olarak belirleyen Ak Parti, seçim kampanyasını da ‘2001 ruhu’na oturtacak... Başbakan Ahmet Davutoğlu, hafta sonu yapılan Ak Parti kongreside parti yönetiminin belirlenmesi üzerine dün seçim çalışmalarına resmen başladı. Bu hafta boyunca aday listeleri üzerinde çalışacak olan Davutoğlu, 19 veya 21 Eylül’de partisinin aday tanıtımı toplantısını yapacak ve seçim beyannamesini açıklayacak.

Davutoğlu, daha sonra iç siyasete 1 haftalık ara verecek ve “Dört gözle bekliyorum” dediği BM Genel Kurulu’na katılmak üzere 24 Eylül’de ABD’ye gidecek. Burada birçok devlet başkanı ile görüşmeler yapacak ve 30 Eylül’de BM’ye hitap edecek olan Davutoğlu, 1 Ekim’de Türkiye’ye dönüp seçim çalışmalarına devam edecek.


‘Değişim’ beklentisi

50 kişilik Ak Parti MKYK’da 31 isimle yani yüzde 60’a varan bir yenilenme yaşanırken, MYK’da da yüzde 80’e yakın büyük oranda bir değişim yaşandı. Yeni MKYK, parti kulislerinde ‘deneyim ile öze dönüş’ olarak yorumlanırken, bu dönüşümün milletvekili listelerine de yansıması bekleniyor. Vekil adayları; Davutoğlu’nun yanı sıra genel başkan yardımcıları Şahin, Bozdağ, Ataş ve Abdülhamit Gül ile grup başkanvekillerinden oluşan bir komisyon tarafından belirlenecek. 1 Kasım seçiminden ‘tek başına iktidar’ olarak çıkmak isteyen Ak Parti’de listelere yeni MYK damga vuracak.
Listelerde de değişim beklenirken, seçilen 258 milletvekilinden 4’te 1’inin yani 55-60’a yakın ismin değişmesine kesin gözüyle bakılıyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu listeleri ile az oyla 1 vekil kaçırılan ve oy kaybının yüksek olduğu illere ilişkin özel bir değerlendirme yapıldığı ve bu illerde en güçlü isimlerle yola çıkılmasının hedeflendiği kaydediliyor. Ayrıca vekil sayısı azalan illerdeki listelerde büyük revizyon olacak, sadece seçilen değil, aday listesinde yer alıp seçilemeyen isimlerin de birkaç istisna dışında listeye konmayacağı ifade ediliyor. Öte yandan “3 dönemlik” olarak adlandırılan partinin önde gelen isimlerinden 15-20’sinin listelerde yer bulacağı da ifade ediliyor.

Hedef kadın ve gençler

7 Haziran seçimlerinin analizini de yapan Ak Parti, kadın ve genç seçmendeki oy kaybına da çare arıyor. Bunun için listelerde kadın ve gençlere yer verilmesinin yanı sıra bu kesime yönelik özellikle yerel yönetimler üzerinden çalışma yapılması hedefleniyor. Partinin seçim beyannamesinde de genç ve kadınlarla ilgili projelere daha fazla ağırlık verilmesi planlanırken, Davutoğlu’nun da kadın ve gençlik kollarının toplantılarına katılması planlanıyor.

Programlara da katılacak

7 Haziran seçimlerinde 81 ilde miting yapan hatta bazı illere 2 kez giden Davutoğlu’nun yine 81 ilde miting planladığı ancak süre darlığı nedeniyle bunun mümkün olmadığı belirtildi. YSK’nın taslağına göre, 9 Ekim’de başlaması beklenen propaganda süresi 31 Ekim’de sona erecek. Bu durumda Başbakan’ın 23 güne mitinglerini sığdırması gerekecek. Davutoğlu’nun en az 30 ile gitmesi planlanıyor. Bu illerin ‘oyların en fazla düştüğü iller’ olması planlanırken, Davutoğlu basın toplantıları ile televizyon programlarına da ağırlık verecek.