AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, İzmir temaslarını sivil toplum kuruluşları ile bir araya geldi. Buluşmaya Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti İl Başkanı Bülent Delican, milletvekilleri ve çok sayıda STK temsilcisi katıldı.
Siyaset kurumunun STK ile irtibatını kesmesinin toplumla irtibatını kesmesi olacağına dikkat çeken Başbakan Binali Yıldırım, STK’ların demokrasinin olmazsa olmazı olduğunu ve AK Parti olarak sivil toplum kuruluşlarıyla sürekli yakın olduklarını söyledi.
İZMİR’E ÖVGÜLER
İzmir'in sadece bugün değil, tarihin her döneminde önemli bir şehir olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, “Türklerin Anadolu topraklarına geldikleri ilk yıllardan beri çok partili hayata geçişle devam etmiş ve İzmir işgali de bütün dünyaya duyuran öncü şehir olmuştur. Bununla da kalmamış İzmir, bağımsızlığımızın Kurtuluş Savaşı’nın zafer ilan edildiği yer olmuştur. İktisat Kongresi boşuna burada toplanmadı. Hatta cumhuriyet kurulmadan toplandı ve burada Türkiye’nin gelecek 10 yılının kararları alındı. Bizi 1950’lere taşıyan devlet ağırlıklı kalkınma modelinin kararının verildiği şehir İzmir’dir. Çok partili hayatın başladığı şehir de İzmir’dir. Demokrasi şehidi Adnan Menderes için de siyasi hayatında İzmir’in önemli yeri vardır” diye konuştu.
“CUMHURBAŞKANIMIZA HAKSIZLIK ETTİLER”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakan olduğu dönemde de en fazla önem verdiği ilin İzmir olduğunu belirten Yıldırım, “Ne yazık ki hiç söylemediği bir sözü ucuz siyasetle Cumhurbaşkanımıza ad ettiler ve ona haksızlık ettiler” dedi.
STK buluşmasında bir şehit ailesinin de bulunduğunu dile getiren Yıldırım, onların bütün şehit anne ve babalarını temsil ettiğini ve herkesin rahat olmasını, terörün biteceğini ifade etti.
“ÇÖZÜM, TERÖR ÖRGÜTÜNÜN MİLLETLE DEVLET ARASINDAN DEFOLUP GİTMESİDİR”
Operasyonların Türkiye’ye huzur gelmedikten sonra bitmeyeceğini vurgulayan Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu:
“Açıkça söylüyorum bu operasyonların bitmesi için 3 şey lazım. Bu katil terör örgütü ne zaman sivilleri, yaşlıları, gençleri göz kırpmadan öldürmekten vazgeçerse, ne zaman askere, polise, koruyucuya silah doğrultup onları şehit etmekten vazgeçerse, ne zaman Anadolu topraklarında vatandaşımızın huzur ve güven içinde yaşaması tam olarak mümkün olursa o zaman bu operasyonlar bitmiş olacak. Eğer bu terör örgütü bu boş hayallerin peşinde devam ederse, ülkeyi bölme heves ve hayalinden vazgeçmezse operasyonlar asla ve asla bitmez. Çözüm, terör örgütünün milletle devlet arasından defolup gitmesidir. O bölgedeki insanlara şunu diyorum; terör örgütünün sizin gibi sorunu yok, sizin sorununuz asıl terör örgütüdür. Başınızın en büyük belasıdır, bu beladan da sizi kurtaracağız diyorum.”
“YAPTIKLARINA PİŞMAN OLACAKLAR”
Terör örgütünün siyasi uzantılarının kimler olduğunu bildiklerini belirten Yıldırım, “Dışarıdan destek olanları biliyoruz. Ama bunlar da gelip geçecek. Bu ülkeye, bu aziz millete karşı bu aymazlığı yapanlar yarın bu milletin yüzüne bakamayacaklar. Yaptıklarına pişman olacaklar ve o yaptıkları işler kendilerinin başına da bela olacak” ifadelerini kullandı.
“BENİ BELEDİYE BAŞKANI SEÇMEDİLER, DEMEK Kİ UZAĞI GÖRÜYORLAR”
Başbakanlık görevini İzmir’e borçlu olduğunu ifade eden Yıldırım, “İzmir beni belediye başkanı seçmedi. Demek ki uzağı görüyorlar İzmirliler. Bir teşekkürüm daha var. Ana muhalefet partisi lideri; 'İzmir başbakan çıkaracak' dedi Onu da mahcup etmedi. Onun için de teşekkür ederim. Şehrime karşı sorumluluğum arttı bunun farkındayım. Ama bugüne kadar var gücümüzle çalıştık. Bundan sonrasında da daha fazlasını yapacağımızdan zerre kadar şüpheniz olmasın. Bizim için sıfatlar geçicidir, İzmir’e ve Türkiye’ye hizmet etmek kalıcıdır” dedi.
“İZMİR’E FAZLASINI YAPACAĞIZ, ŞAHİDİ BAŞKAN KOCAOĞLU”
65. hükümet güvenoyu aldığında yaptığı teşekkür konuşmasını hatırlatan Yıldırım, “Ben ve arkadaşlarım 79 milyonun başbakanı olacağım. Ama şunu herkes kabul etsin İzmir benim gözbebeğim, bunu da milletim hoşgörüyle karşılar diye düşünüyorum. Çünkü bu şehir bize çok destek verdi. İzmir’i kalkındırmak demek Türkiye’yi kalkındırmak demek. İzmir için daha da fazlasını yapacağız. Bunun şahidi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanıdır. Gereğini yapacağız. Önemli olan siyasetler, sıfatlar geçicidir. Önemli olan bir hoş seda bırakmaktır. Bu güzel şehir için ülke için taş üstüne taş koyan herkesten Allah razı olsun” diye konuştu.
“MİLLETVEKİLİMİZİN BİRİNİN HABERİ OLMAMIŞ”
İzmir’e bir şey yapılmadığını iddia eden CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ı da eleştiren Başbakan Binali Yıldırım, “Geçen yıl bütün olumsuzluklara rağmen 8 milyar ihracat gerçekleştirdik. 2002’den bu yana yaklaşık 9 bin yeni derslik yaptık, 14 bin TOKİ konut yaptı. 445 bin dönüm arazi suyla buluştu, 80 milyon üzerinde fidan diktik. 27 baraj gölet ve çok sayıda tesis hizmete açıldı. Gördes Barajı'yla su problemi kökünde çözüldü. Ege Gelişim Projesi ile önümüzdeki 12 yıl içinde 25 milyar dolar tutarında da tesisler yapılacak. 14 hastaneyi bitirdik, hizmete aldık. 30 ambulans vardı İzmir’de 155’e çıkardık. Bölünmüş yollar yaptık. Milletvekilimizin birinin haberi olmamış. Ben haberi olsun diye söylüyorum, İzmir’e Türkiye’nin en güzel havalimanını yaptık. Yolcu sayısı 2 milyondu bugün 12 milyonu geçti. Konak Tüneli’ni bugüne kadar 10,5 milyon İzmirli kullandı. Tünel bir işe yaramaz diyenlerin kulağı çınlasın. İZBAN Türkiye’nin hatta dünyanın en uzun raylı toplu taşıma sistemidir” şeklinde konuştu.
İZMİRLİLERE MÜJDE VERDİ
İzmirlilere müjde de veren Başbakan Binali Yıldırım, şunları söyledi:
“Çevre yolunu Koyundere’ye kadar uzattık, Menemen’e kadar devam ediyor. Bu yıl içerisinde Çandarlı’ya kadar yap-işlet-devret modeliyle 60 kilometresinin de ihalesini yapacağız. Böylece trafik sıkışıklığı da sona erecek. Aliağa başta olmak üzere o bölge ekonomik hayatın kalbi. Oradaki yükü almak lazım. Güzelbahçe’ye liman standardında bir yat limanı yaptık. Doğalgaz yine İzmir’de 2003’te sanayide, 2006’da konutlarda kullanılmaya başlandı. Tarımsal destekler 3 milyarı, hayvancılık desteği 1,5 milyarı buldu. Çevre yolu bitiyor. Yılan hikayesine dönmüş çevre yolunu yaptık. Bunlar önemli şeyler. Tabii ki görevimiz yapacağız daha fazlasını yapacağız. Ama ihtiyacımız ne birlik, beraberlik, kardeşlik. Bunu sağladıktan sonra önümüzde hiç kimse duramaz. Türkiye’nin potansiyeli büyük, genç ve dinamik nüfusu var. Kimisinde petrol kimisinde doğalgaz var. Ama bizde insan var insan. İnsanın olmadığı yerde ne olursa olsun: Venezuela petrol çıkartıyor sersefil. Irak, Libya zengin toprakları var ama halkları perişan. Çünkü basiretsiz yöneticiler yüzünden, istikrarsızlık yüzünden. Şartlar ne olursa olsun birbirimize olan sevgimiz mutlaka devam etmeli. Hiçbir şey birbirimizi kırıp dökecek kadar kıymetli değildir. Bizi cumhuriyetin 100. yılına taşıyacak muasır medeniyete geçmektir. Güven ve istikrarın olmadığı yerde hizmet de olamaz başarı da olmaz. Elde ettiğimiz nimetin lütfen kadrini kıymetini bilelim. Enerjimizi boşa tüketecek işlere asla ve asla izin vermeyelim.”
“TÜRKİYE’NİN GÜCÜNÜ KÜÇÜMSEMEYELİM”
Ankara-İzmir hızlı treninde etap etap ilerlendiğini kaydeden Yıldırım, şöyle devam etti:
“Herhalde bütün Anadolu’yu dolaşarak 12 saatte gidersin. Ama hızlı trenle İzmirli Ankara’da, Ankaralı İzmir’de 3,5 saatte. Uşak-Turgutlu arasındaki ihale hazırlıkları yapılıyor. İnşallah bir kaza gelmezse 2019’a kadar bitirmek hedef. Böylece İzmir’in hızlı tren hayalini gerçekleştireceğiz. Bu Ankara, bir de İstanbul tarafı 9 milyar. Bu ne anlama geliyor. Türkiye’nin 1950 yılındaki milli gelirinden büyük. Buna benzer birçok projeyi gerçekleştiriyor. Dünyada kriz had safhada ama Türkiye buna rağmen gerçekleştiriyor. Bu rakam 53 ülkenin bir yıllık gayrisafi milli hafızasıdır. Türkiye’nin gücünü küçümsemeyelim. Türkiye büyük bir ülke.”
“34-35 ARAYA KİMSEYİ ALMAYACAĞIZ”
Zenginliğin artık doğuya kaydığını ifade eden Yıldırım, “1970’li yıllarda havacılığın merkezi Amerika idi şimdilerde Avrupa. Ama zenginlik artık doğuya kaydı. Ben bakan olarak başladığımda transit sayısı 2 milyondu şimdi 26 milyon. Bu ne demek Türkiye artık doğunun, batının, uzak doğunun buluştuğu merkez oluyor. Böyle bir konumda tabii ki dünyanın en büyük havalimanı Türkiye'de İstanbul’a yakışır. İstanbul’la yarışmak da İzmir’e yakışır. Zaten plakalar da arka arkaya. 34-35 araya kimseyi almayacağız. Onun için İzmirli yatırımcılar, girişimciler, sanayiciler, esnaflar daha çok çalışacaksınız. Daha çok üretmek için bizden ne isterseniz isteyin” dedi.
Binali Yıldırım, Efes 2016 Birleşik Müşterek Atışlı Tatbikatı’nın da göz kamaştırıcı bir tatbikat olduğunu belirterek, Silahlı Kuvvetlerin gücü ile bir kez daha gururlandığını dile getirdi.
Yıldırım sözlerini, "Ekmeğimizi böleriz Türkiye’yi böldürtmeyiz. Yolları böleriz, Türkiye’yi böldürmeyiz" diye tamamladı.
“İZMİR’İ ORTA ÖLÇEKLİ ÜRETİMDE BEŞİNCİ BÖLGE İLAN EDECEĞİZ”
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ise, İzmir için farklı bir heyecan duyduğunu, İzmir’in başbakan çıkarmış olmasının heyecanını taşıdığı belirtti. İzmir’in Osmanlı ve Cumhuriyet tarihinin en önemli merkezlerinden biri olduğunu işaret eden Işık, “İzmir, Türkiye için çok önemli bir il. Ama en önemli yanı güzel insan yapısı derim, nitelikli insan yapısı derim bana sorsalar. Türkiye’nin en nitelikli insan sayısına sahip illerin başında İzmir geliyor. Bunların nimete dönüşmesi noktasında şimdiye kadar gayret ettiğimiz gibi gayret edeceğiz. Şimdi inşallah 65. Cumhuriyet hükümetinde en kısa zamanda orta ölçekli üretimde de yüksek teknolojili üründe olduğu gibi beşinci bölge ilan edeceğiz. Savunma sanayinde de İzmir’i nasıl daha yukarılara taşırız bunun için çalışacağız. İzmir de savunma sanayinin merkezlerinden olacak inşallah. Bir bakan olarak bunları söylemek kolay ama Başbakanımızın iki temel özelliği var. Birincisi lafa değil işe bakar. Öyle söyledim geçti olmaz. Bize de taşı taş üstüne koyacağız demişti. İkinci özelliği de takipçi olma özelliğidir. Takipçi olmasaydı dünya çapındaki projeler bu kadar kısa sürede biter miydi” diye konuştu. 
Kılıçdaroğluna başbakanlık göndermesi