CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 16-17 Ocak’taki Büyük Kurultay’da CHP’nin yeni yol haritasını açıklayacak. Kılıçdaroğlu’nun, kurultayda yapacağı konuşma için hem akademisyenlerden, hem de MYK üyelerinden destek aldığı öğrenildi. Kılıçdaroğlu, kurultay konuşmasında siyasi polemiklerden kaçınacak, Türkiye’nin ve dünyanın fotoğrafını çekecek. Türkiye’de ve CHP’de değişmesi gerekenler konusundaki görüşlerini açıklayacak.

SOSYAL DEMOKRAT KİMLİK

Konuşmasında, başta ekonomi, siyaset ve yargı olmak üzere yaşamın her alanında birinci sınıf demokrasi kavramını öne çıkaracak olan ve bu konuda çağrı yapacağı belirtilen Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin “orta gelir” ve “orta teknoloji” tuzağından kurtulması için atması gereken adımlara ilişkin değerlendirmelerde bulunacak. Kılıçdaroğlu’nun, CHP’nin “sosyal demokrat” kimliğine dikkat çekeceği, artan gelir adaletsizliğini ortadan kaldıracak politikalara da değineceği belirtildi.

CHP Lideri’nin, Türkiye’nin büyük hedeflerine ulaşması için özgürlükçü, parlamenter sistemi güçlendirecek, güçler ayrılığı ilkesini ve hukukun üstünlüğünü egemen kılacak Anayasa ihtiyacını da bir kez daha güçlü vurgularla dile getireceği kaydedildi. Kılıçdaroğlu’nun, bu çerçevede başkanlık sistemine neden karşı olduklarını da kayda geçireceği ifade edildi.

Basın, düşünce ve ifade özgürlüğüne özel vurgu yapacağı belirtilen Kılıçdaroğlu, darbe yasalarını ortadan kaldıracak, hak ve özgürlükleri evrensel standartlara taşıyacak yasal düzenlemeler için acil adım atılmasını talep edecek.

YENİ ÖRGÜT MODELİ

Kılıçdaroğlu’nun, parti içi demokrasi ve değişim konusunda da köklü bazı önerilerde bulunacağı öğrenildi. CHP Lideri’nin konuşmasında, partide yapılacak tüzük değişikliğiyle, gençlik ve kadın kotasının artırılması, teşkilatlanma modelinde değişikliğe gidilerek aktif, pasif üye sistemine geçilmesi, sandık bazlı yeni örgütlenme modeline geçilmesi gibi konuları dile getireceği kaydedildi.

KIRMIZI ÇİZGİLER

Kurultayda, Kılıçdaroğlu’nun konuşmasıyla ortaya koyacağı “yeni vizyon” ile yetinilmeyecek. CHP’nin, Kürt sorunu başta olmak üzere ülkenin temel diğer sorunlarına bakış açısı da Kurultay Sonuç Bildirgesi’nde ortaya konulacak. Bildirgede, Anayasa değişikliği konusunda partinin “kırmızı çizgileri”nin de net bir şekilde yinelenmesi bekleniyor.

"YÜZDE 52, OY VEREBİLECEĞİNİ SÖYLEDİ"

Önceki gün bir grup akademisyenle seçim sonuçları, Anayasa değişikliği ve partideki gelişmeler hakkında “beyin fırtınası” yapan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, partide örgütlenme modeline neşter vuracağını söyledi. Kılıçdaroğlu’nun, “Değişim konusunda kararlıyız. Kadın ve gençlik kotasını artırmayı planlıyoruz. Ancak siz de takdir edersiniz ki değişimlerin hayata geçmesi kolay olmuyor. İnsanların algılarını, önyargılarını dönüştürmek zaman alıyor. Yaptırdığımız araştırmalarda Türkiye’nin yüzde 52’si CHP’ye oy verebileceğini belirtiyor. Bu önemli bir orandır. Bu yüzde 52’lik dilimin oyunu alacak yeni bir örgütlenme modeli ve buna ilişkin politikaları üretmek zorundayız” dediği öğrenildi.