CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin hükümetsiz kalmaması gerektiğini belirterek, kırmızı çizgilerin değil, uzlaşmanın ön planda olması gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu'nun Yeni Şafak'tan Abdulkadir Selvi'nin sorularına verdiği cevaplar:

Seçim sonuçlarına baktığınızda bir hükümet çıkaracak tabloyu görüyor musunuz?

- Seçimlerde ortaya çıkan tablo herkesin duygularından arınmış ve seçim atmosferinden koparak değerlendirmesi gereken bir tablodur. Türkiye'nin hükümetsiz kalmaması lazım. Hükümet kurmak için seçenekler var. Seçeneksiz değiliz. Bütün siyasi parti genel başkanlarının bu seçenekleri değerlendirmesi lazım. Demokrasi uzlaşma rejimidir. Bu bilinçle yola çıkılırsa, Türkiye hükümetsiz kalmaz.

MUHALEFET UZLAŞABİLİR

Kırmızı çizgileri mi ön plana çıkararak yoksa uzlaşmayı mı önceleyerek yola çıkıyorsunuz?

Kırmızı çizgileri değil, ön planda uzlaşma var. Uzlaşabileceğimizi düşünüyorum. Ben öncelikle muhalefetin kendi arasında uzlaşabileceğini düşünüyorum. Seçim bildirgelerimiz var. Muhalefetin seçim bildirgeleri birbirine uzak değil. Süreci buradan başlatabiliriz. Hemen hükümet kuruluyor gibi kolaycı bir yaklaşımdan ise kaçınmalıyız. Sayın Davutoğlu hükümeti kurma görevini üstlenince siyasi partileri ziyaret edecek. Bize de gelecek. Kendisiyle görüşeceğiz. Bize bazı önerilerle gelecek. Biz de partimizin yetkili kurullarını toplayıp o önerileri değerlendireceğiz. Öncelikli tercihimiz ise iktidarın olmadığı bir koalisyon hükümeti kurmaktır.

Önceliğinizin muhalefetle bir hükümet kurmak olduğu anlaşılıyor. Muhalefetle mümkün olmazsa AK Partili bir hükümet seçeneğiniz de var mı?

Mümkün olmazsa diye bir şeye girmek istemiyorum. Mümkün olacağı kanaatindeyim.