CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun vaat balonu erken patladı. 1 Kasım'da yapılacak genel seçimler için hazırlanan 227 sayfalık bildirgeden 'zam' çıktı. Muhalefette iken mazota zam açıklayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, petrol fiyatları düşmesine rağmen daha önce 1.5 TL olan çiftçiye mazot vaadini 1.8 TL'ye yükseltti.

EMEKLİYE ARTIŞ YOK

Böylece koltuğa bile oturmadan yüzde 20 zam yapmış oldu. Halbuki, haziranda 62 dolar olan petrol fiyatları 48 dolara geriledi. O dönemden bu yana motorin fiyatları 9 kuruş azaldı. Kılıçdaroğlu, mazot fiyatındaki yükselişin sebebini ise dolardaki artış olarak açıkladı. 

Mazot vaadine zam yapan Kılıçdaroğlu, emekliye çift ikramiye ve asgari ücreti ise aynı bıraktı. CHP, bildirgesinde asgari ücreti 2016 yılında net bin 500 liraya çıkarılacağı, emeklilere de Ramazan ve Kurban Bayramları'nda birer maaş ikramiye verileceği vaadi aynen yer aldı. Bildirgede, Türkiye'yi kargocu yapacak olan 'Merkez Türkiye' projesi de kaldı. Proje çerçevesinde 20 yılda, toplam 200 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirileceği iddia edildi.

ANLAŞILAMAYAN VAAT

Bankacıların dahi anlamadığı borç silme operasyonu da yine vaatler listesine girdi. CHP, 1 Kasım bildirgesinde de 31 Temmuz 2015 tarihine kadar bankacılık sisteminde sorunlu hale gelen kredi kartı ve bireysel kredilerin faiz borçlarının en az yüzde 80'i silineceğini, kalan borcun yeniden yapılandırılarak 5 yıla yayılacağını belirtti.

Kılıçdaroğlu'nun tartışma yaratan diğer vaatleri de şöyle sıralanıyor: 
Öğrenci kredisi borçlarını ödeyemediği için takibe alınanların borç faizleri silinecek. 4 kişilik yoksul bir aile için aylık 230 kw/saat elektriğin ücretsiz sağlanacak. Passolig uygulaması kaldırılacak. Lise ve son sınıf öğrencilerine okul harcamalarını karşılamaları için 'lisekart' uygulaması getirilecek. Lisekart eğitim yılı içerisinde aylık 100 TL değerinde olacak. İş arayan gençlere İŞKUR'a kayıtlı olmaları halinde 540 TL işsizlik desteği sağlanacak.

İŞ DÜNYASINA BÜYÜK TEHDİT!

Kılıçdaroğlu 1 Kasım seçimleri için işadamlarından oy istemek yerine tehdit etmeyi tercih etti. 

Kılıçdaroğlu, "İş dünyasına sesleniyorum, bu seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi'ne oy vermek zorundasınız. Bakın, çok açık çok net söylüyorum, CHP'ye oy vermek zorundasınız. Üretmek istiyorsanız, çalışmak istiyorsanız, düşüncelerinizi özgürce dile getirmek istiyorsanız, oy vermek zorundasınız. Ha vermeseniz de olur bize bir şey olmaz. Bize bir şey olmaz, biz maaşımızı alırız. Nasıl olsa vergiyi sen ödüyorsun, sıkıntıyı sen çekeceksin, dert senin derdin olacak" dedi.