MHP'nin üye vermeyeceğini açıkladığı bakanlar kurulunda Anayasa'ya göre bağımsız milletvekilleri de yer alacak. Bu durumda CHP'den istifa eden Meclis'teki tek bağımsız vekil İhsan Özkes, Adalet, İçişleri ya da Ulaştırma bakanlıklarından birine atanabilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 63. Hükümet'i kurmak için AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu'nu 9 Temmuz'da görevlendirdi. Erdoğan'ın Anayasa gereği, Davutoğlu'na hükümeti kurmak için verdiği 45 günlük süre, 23 Ağustos'ta sona eriyor.

GEÇİCİ BAKANLAR KURULU İÇİN 2 ŞART

Geçici bakanlar kurulu, bu iki koşulun bir araya gelmesi sonucu kuruluyor; "45 gün içinde hükümetin kurulamaması ve Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi."

Anayasa'ya göre, TBMM seçimlerinin Cumhurbaşkanınca yenilenmesine karar verilmesi halinde, Bakanlar Kurulu çekiliyor ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere bir Başbakan atıyor.

Bahçeli'nin yaptığı açıklamada bakanlık koltuğu istememesi de bağımsız vekillerin önünü açtı: "Anayası'nın 116. Madde gereğince seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde mevcut bakanlar kurulu çekilecek ve cumhurbaşkanı geçici bakanlar kurulunu kurmak üzere bir başbakan atayacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi oluşacak bu seçim hükümetine katılmayarak herhangi bir üye vermeyecektir."

ANAYASAL ŞARTLAR

Geçici Bakanlar Kurulu için Anayasal şartlar ise şöyle:

"Geçici Bakanlar Kurulu yenilenme kararının Resmi Gazetede ilanından itibaren beş gün içinde kurulur. Güvenoyuna başvurulmaz. Seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife görür."

ÖZKES'E 3 BAKANLIKTAN BİRİ

Geçici bakanlar kuruluna, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları TBMM'deki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye alınıyor.

Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını TBMM Başkanı tespit ederek Başbakana bildiriyor. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, TBMM içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanıyor.

Meclis'te bulunan tek bağımsız milletvekili ise CHP'den istifa eden İstanbul Milletvekili İhsan Özkes. Bu kapsamda Özkes, Adalet, İçişleri ya da Ulaştırma bakanlıklarından birine atanabilecek.