Görüşmelerin büyük kısmının 'devlet sırrı' kapsamında olduğu belirlendi. Devletin zirvesinin şikayetçi olduğu soruşturma kapsamında 12 ilde 16 polis gözaltına alındı. Polisler, askeri ve siyasi nitelikli casusluk, hükümeti devirmeye teşebbüs ve silahlı terör örgütü kurmakla suçlanıyor

nın sözde Selam Örgütü kumpasıyla devletin zirvesi başta olmak üzere çok sayıda kişiyi hedef aldığı soruşturmayı derinleştiren savcılar, emniyetin şifreli bilgisayarlarında devletin zirvesinden 101' ismin ses kayıtlarına ulaştı. Eski İçişleri Bakanı hariç, 2011-2013 arasında görev yapan tüm bakanların dinlendiği tespit edildi. Savcılık, soruşturma kapsamında ele geçirilen harddisklerde yaptığı inceleme neticesinde şok gerçeklerle karşılaştı.

KAYITLAR HARDDİSKTEN ÇIKTI

İstanbul Emniyeti'ne hakim olan paralel yapılanmanın Selam komplosu çerçevesinde devletin önde gelen 101 ismi dinlediği ve ses kayıtlarını depolayarak Emniyet'e ait şifreli bilgisayarlarda tuttuğu belgelendi. Yasaya göre, yasama dokunulmazlığı olanların dinlenmesi mümkün değil. Dokunulmazlığı olan dolaylı dinlemeye takılmışsa kayıtların imhası gerekiyor. Ancak İstanbul Emniyeti'nin ses dosyalarını imha etmek yerine depoladığı ortaya çıktı.

ŞAHİN'İN DİNLENMEMESİ DİKKAT ÇEKİCİ

Paralel yapılanmanın bir dönem kabinenin tüm üyelerini dinlediği Savcı Fidan'ın incelemesi sonrasında kesinlik kazandı. Ancak eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in polis tarafından telefonları dinlenmeyen tek bakan olduğu ortaya çıktı. Şahin, Selam kumpasının yoğunluk kazandığı 2011 ile 2013 arasında İçişleri Bakanlığı görevinde bulunmuştu.

12 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON

Aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan, kabine üyeleri, STK temsilcileri ve gazetecilerin bulunduğu binlerce ismi uydurma Selam soruşturmasında dinleyen paralel yapıya yönelik yeni bir gözaltı dalgası yapıldı. Dün İstanbul merkezli yapılan operasyonda Zonguldak, Nevşehir, Kırşehir, Afyonkarahisar'ın da aralarında bulunduğu 12 ilde eş zamanlı gözaltılar gerçekleştirildi.

29 KİŞİ İÇİN GÖZALTI KARARI

Yeni dalgada 21 kişi hakkında gözaltı kararı var. Dosyada ayrıca aralarında tutuklu eski TEM Şube Müdürleri Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin de bulunduğu 8 emniyet personeli de şüpheli olarak yer alıyor. 8 Emniyet mensubu arasında casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanan eski Terörle Mücadele Şube Müdürleri Yurt Atayün ve Yakup Köse var. İstanbul Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen karar kapsamında 16 şüpheli gözaltına alındı.

DEVLETİN ÖNEMLİ SIRLARI ELE GEÇİRİLDİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki şifreli harddisklerden çıkan ses kayıtların içeriğini ilgili devlet kurumlarına resmi yazıyla sordu. Kurumlardan gelen cevaplarda, paralel yapıya mensup polisleri kaydettiği görüşmelerin büyük kısmının devlet sırrı kapsamında olduğu ve kesinlikle gizli kalması gerektiği ifade edildi.

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN MAĞDUR

Soruşturma dosyasında aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu, bakanlar, siyasiler, üniversite rektörleri, öğretim üyeleri ve üst düzey bürokratların bulunduğu onlarca isim mağdur ve müşteki olarak geçiyor.

SİVİL KANADIN KUYRUĞU YAKALANDI

Selam kumpasının araştırıldığı soruşturmada örgütün sivil kanadına yönelik önemli gelişmelerin kaydedildiği öğrenildi. Soruşturma kapsamında şüpheli sayısının 80'in üzerinde olduğu ve aralarında firari şüphelilerin de bulunduğu Başsavcılık kaynakları tarafından doğrulandı. Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili yeni operasyonların da yapılacağı belirtiliyor.

POLİS ŞEFLERİ SORGUDA

Gözaltı işlemi uygulananlar arasında rütbeli polis amirlerinin de bulunduğu öğrenildi. Gözaltına alınan isimler arasında, Emniyet Amiri Gaffur Ataç, Emniyet Amiri Oğuzhan Ceylan, Başkomisen Mehmet Işık, Komiser Selman Yoğucu, Polis Memuru Necati Aslan, Polis Memuru Yasin Akyar ve Polis Memuru Ferhat Taner Doğan bulunuyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan'ın yönettiği operasyonda, şüpheli polislere yöneltilen suçlamalar ise ağır: Askeri ve Siyasi Nitelikli Casusluk, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Devirmeye Teşebbüs ve Silahlı Terör Örgütü Kurmak ve Yönetmek.

PARALEL YAPININ EN KARANLIK KOMPLOSU

Çağlayan Adliyesi'nden, Türkiye tarihinin en büyük dinleme skandalına delil olacak belgelerin çıktığını Yeni Şafak, 24 Şubat 2014'te 'Derin Kulak Pensilvanya' manşetiyle duyurmuştu. Adliyede göreve başlayan yeni savcıların bulduğu ve 'paralel yapı'nın şimdiye dek İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan gizlemeyi başardığı 125 klasör belge, Türkiye'de binlerce yazar, çizer, sanatçı, siyasetçi ve akademisyenin an be an kayda alındığını ortaya koymuştu. Binlerce ismin bazen 17 Aralık-25 Aralık soruşturmaları, bazen de Gezi Parkı eylemlerine ilişkin dosyalar kapsamında dinlendiği belirlenmişti.

CEZAEVLERİNE DOLDURACAKLARDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yakın çevresi için de 'Selam Terör Örgütü' adlı bir örgüt uyduran paralel yapının, 2011 yılından bu yana her konuşmayı 'tape'leyip arşivlediği ortaya çıkmıştı. Devletin bütün kurumlarına sızan 'paralel yapı'nın hükümeti darbe ile devirdikten sonra siyasetçi, gazeteci, yazar ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de aralarında bulunduğu binlerce kişiyi cezaevlerine doldurma planına ilişkin belgeler gözler önüne serilmişti.

GÖZALTINDA ŞOV YAPTI

Operasyonu kapsamında 21 polis hakkında gözaltı kararı verildi. Soruşturma dosyasında şüpheli sayısının ise 29 olduğu öğrenildi. Dosyada aralarında tutuklu eski TEM Şube Müdürleri Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin de bulunduğu 8 emniyet personeli de şüpheli olarak yer alıyor. Hakkında gözaltı kararı çıkarılan eski başkomiser Mehmet Işık yakalanarak gözaltına alındı. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolleri yapılan Işık, sorgulama yapılmak üzere Emniyet'e götürüldü. Polis aracına bindirileceği sırada Işık, taşkınlık çıkarak, "Kimseden korkumuz yok. Yaptığımız tüm işler hukuka uygundu." diyerek şov yaptı
Selam Tevhid (Kudüs Ordusu) soruşturmasını yürüten İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli 76 polis, 22 Temmuz'da gözaltına alınmıştı. Aralarında dönemin İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürleri Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin de bulunduğu 16 polis şefi tutuklanmış, 4 kişiye yurtdışına çıkış yasağı koyulmuş, 56 kişi ise ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı. Yapılan incelemede eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın 'Emin' kod adıyla dinlendiği, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın telefon görüşmelerinin de tape haline getirildiği tespit edilmişti. Bu soruşturmanın devamında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Selam Tevhid soruşturmasının yürütüldüğü birimdeki bilgisayar, harddisk ve dosyaların incelenmesi talimatını verdi. Soruşturmanın yürütüldüğü odadaki çalışma masasının çekmecesinde 2 harddisk bulundu. W1D2FHSF ve W1D2FJB4 seri numaralı harddisk'ler 1000 GB kapasiteli ve SEAGATE markaydı.

İMHASI GEREKİYORDU

İnceleme sonunda harddisklerin içinde telefon dinlemeleri sonunda elde edilmiş ses kayıtları olduğu ortaya çıktı. Soruşturma sonunda imha edilmesi gereken ses kayıtları imha edilmemiş ve depolanmıştı. 101 kişiye ait ses kaydının içinde Erdoğan ve Davutoğlu olmak üzere tüm bakanların 2010-2013 tarihleri arasında yaptıkları telefon görüşmeleri vardı. Ortaya çıkan bu yeni delil üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı İstanbul polisine operasyon talimatı verdi. Dün yapılan operasyonlarda, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'u tutuklandığında Silivri Cezaevi'ne götüren Emniyet Müdürü Gafur Ataç'ın da aralarında bulunduğu 21 polis gözaltına alındı.

HAPİSTEKİ ŞÜPHELİLER

Soruşturma dosyasında halen tutuklu olan eski Terörle Mücadele Şube Müdürleri Yurt Atayün, Ömer Köse ile Emniyet Müdürleri Ertan Erçıktı, Hayati Başdağ, Kazım Aksoy, Serdar Bayraktutan da şüpheli olarak bulunuyor. Bu isimlerin önümüzdeki günlerde cezaevinden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na getirilerek ifadeleri alınacak. Savcılık kaynakları, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde yapılan incelemelerde bazı bilgisayarların içindeki bilgilerin geri getirelemez şekilde silindiğini, bazı harddisk'lerin ve bilgisayarların ise Emniyet dışına çıkartıldığının belirlendiğini öne sürdü. Soruşturmanın bu 2 tespit üzerine de sürdürüldüğü kaydedildi.

HAYIRLI OLSUN, YAZIKLAR OLSUN

Operasyon sırasında gözaltına alınan 21 polis arasında, daha önce iki kez gözaltına alınarak serbest bırakılan eski Başkomiser Mehmet Işık da vardı. Mehmet Işık, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sağlık kontrolü için getirildiğinde, "Devlete sızan Acem yılanları, hapishaneye giden vatan evlatları. Aynı saçmalıklar... Üçüncü kez gözaltına alınıyorum. Yeni Türkiye. Herkese hayırlı olsun. Yazıklar olsun" diye bağırdı. Mehmet Işık sağlık kontrolünün ardından polis aracına bindirilirken de "Kimseden korkumuz yok. Yaptığımız tüm işler hukuka uygundu. Tiran'dan korkmuyoruz" dedi.

İŞTE O İSİMLER

Recep Tayyip Erdoğan (Cumhurbaşkanı), Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu (Başbakan), Bülent Arınç (Başbakan Yardımcısı), Prof. Dr. Beşir Atalay (Başbakan Yardımcısı), Ali Babacan (Başbakan Yardımcısı), Prof. Dr. Yalçın Akdoğan (Başbakan Yardımcısı), Prof. Dr. Numan Kurtulmuş (Başbakan Yardımcısı), İsmet Yılmaz (Milli Savunma Bakanı), Efkan Ala (İçişleri Bakanı), Taner Yıldız (Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı), Sadullah Ergin (Eski Adalet Bakanı), Bekir Bozdağ (Adalet Bakanı), Hayati Yazıcı (Eski Gümrük ve Ticaret Bakanı), Binali Yıldırım (Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı), Lütfi Elvan (Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı), Mehdi Eker (Tarım ve Gıda Bakanı), Prof. Recep Akdağ (Sağlık Bakanı), Cevdet Yılmaz (Kalkınma Bakanı), Fatma Şahin (Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı), Prof. Dr. Veysel Eroğlu (Orman ve Su İşleri Bakanı), Mehmet Şimşek (Maliye Bakanı), Muammer Güler (Eski İçişleri Bakanı), Zafer Çağlayan (Eski Ekonomi Bakanı), Mehmet Ali Şahin (AK Parti Genel Başkan Yardımcısı), Faruk Nafiz Özak (Eski Devlet Bakanı), Cemal Yılmaz Demir (Samsun Milletvekili), Doç. Dr. İbrahim Korkmaz (24'üncü Dönem AK Parti Düzce Milletvekili), Nurettin Nebati (24'üncü dönem AK Parti İstanbul Milletvekili), Feramuz Üstün (24'üncü dönem Gümüşhane Milletvekili), Abdulhamit Gül (AK Parti Genel Başkan Yardımcısı), Hayrettin Çakmak (AK Parti 23'üncü dönem Bursa Milletvekili), Seracettin Karayağız (AK Parti 23'üncü dönem Muş Milletvekili), Faruk Koca (AK Parti 23'üncü dönem Ankara Milletvekili), Şükrü Ayalan (AK Parti 22, 23, 24'üncü dönem Tokat Milletvekili), Saadettin Ayan (AK Parti 23'üncü dönem Erzurum Milletvekili), Mustafa Eyiceoğlu (AK Parti 22'nci dönem Mersin Milletvekili), Feyzullaj Kıyıklık (AK Parti 23'üncü dönem İstanbul Milletvekili), Abdulkadir Kart (AK Parti 22'nci dönem Rize Milletvekili), Hakan Fidan (Eski MİT Müsteşarı), Edip Ali Yavuz (Milli İstihbarat Teşkilatı Özel Kalem Müdürü), Nuh Yılmaz (Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı-Basın Danışmanı), Ömer Önhon (İspanya Büyükelçisi), Musa Kulaklıkaya (Moritanya Büyükelçisi), Hasan Doğan (Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü), Mustafa Varank (Cumhurbaşkanı Başdanışmanı), Sefer Turan (Cumhurbaşkanı Başdanışmanı), Ahmet Ertürk (Cumhurbaşkanı Başdanışmanı), Lütfullah Göktaş (Cumhurbaşkanı Başdanışmanı), Durmuş Ali Sarıkaya (Cumhurbaşkanı Başdanışmanı), İsmail Küçükbayrak (Başbakanlık Başdanışmanı), İsmail Cesur (Başbakanlık Danışmanı), Ertan Aydın (Başbakanlık Danışmanı), Osman Sert (Başbakanlık Basın Danışmanı), Yunus Emre Karaosmanoğlu (Başbakanlık Özel Kalem Müdürü), Ruhi Özbilgiç (Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı), Ulvi Saran (Kamu Güvenliği Müsteşarı), Kudret Bülbül (Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı-Kamu Güvenliği Müsteşar Yardımcısı), Yusuf Tekin (Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı), Erdal Celal Sumaytaoğlu (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı), Bilal Çoşkun (TBMM Başkan Müşaviri), Adnan Boynukara (Adalet Bakanlığı Yüksek Müşaviri), Yaşar Bahçeci (Kırşehir Belediye Başkanı), Remzi Aydın (Eyüp Belediye Başkanı), Prof. Dr. Yekta Saraç (YÖK Başkanı), Prof. Dr. Mehmet Zafer Gül (eski Marmara Üniversitesi Rektörü), Prof. Dr. Mehmet Karaca (İTÜ Rektörü), Prof. Dr. İsmail Yüksek (Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü), Prof. Dr. Nihat İnanç (Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü), Prof. Dr. Halil Güneş (İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı), İbrahim Eren (TRT Genel Müdür Yardımcısı), Nasuhi Güngör (TRT Haber ve Spor Yayınları Daire Başkanı), Kemal Öztürk (AA Genel Müdürü), Mustafa Yılmaz (EDPK Başkanı), Ahmet Şirin (BDDK Başkanı), Halil Aydoğan (Vakıfbank Genel Müdürü), Mehmet Emin Özcan (Vakıfbank Bağımsız Yönetim Kurulu Başkan Vekili), Mehmet Aycı (Ulaştırma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri), Şeref Şensöz (TBMM Personel ve Muhasebe Müdürü), Zafer Demircan (Enerji Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü), Zeynettin Kasımoğlu (Kalkınma Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü), Yücel Serdar (Tapu Kadostro Genel Müdürlüğü 15'inci Bölge Müdürü), Hayrettin Demircan (Hazine Müsteşarlığı Mali Sektörlerle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdür Yardımcısı), Musa Can (TCDD Teftiş Kurulu Başkanı), Mehmet Emin Ekmen (AK Parti Teşkilat Başkan Yardımcısı), Zafer Çubukçu (Başbakanlık Müşaviri), Furkan Torlak (Başbakanlık Danışmanı), Nihat Tosun (Sağlık Bakanlığı Müsteşarı), Serkan Çömen (Çalışma Bakanlığı Özel Kalemi), Bekir Aydoğan (Kamu Güvenliği Müsteşar Yardımcısı), Sefa Sadık Aytekin (Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı), Prof. Dr. Temel Kotil (THY Genel Müdürü), Prof. Dr. Yılmaz Çolak (Polis Akademisi Başkanı), Prof. Dr. Osman Özcan (Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı), Prof. Dr. Adnan Yüksel (Biruni Üniversitesi Rektörü), Abdulvahap Yılmaz (Sağlık Bakanlığı Kamu Özel Ortaklığı Daire Başkanı), Erkan Çiçek (Sağlık Bakanlığı Kamu Özel Ortaklığı Daire Başkanı), Veysi Kurt (TCDD Genel Müdür Yardımcısı), Alparslan Bayraktar (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Üyesi), Cemal Özdemir (İstanbul Büyükşehir Belediyesi İştiraklar Daire Başkanı), Hüsnü Özer (Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdür Yardımcısı), Ömer Gökmen (Bahreyn Büyükelçiliği Ticari Ateşesi)