İbrahim Kalın'ın konuşmasından satırbaşları;

- Suriye'nin geleceğinde Esed'in yeri yok. Küresel gündem haline gelen mülteci meselesi Suriye'deki sorunun çözüme kavuşturulmadan bitmesi mümkün değil. Suriyeli muhalifler birlik, beraberlik içinde hareket etmeli. Suriye krizi sona erdirilmeden terör ve mülteci sorunu çözülemez.

- Rusya ile ilişkilerimize yönelik Cumhurbaşkınımızın açıklamaları oldu. Biz gerilimi yükseltmek istemiyoruz. Diplomatik dilin devreye sokulması büyük önem arz ediyor. Türkiye hava sahası ihlal edilmiş bir ülke olarak net bir duruşa sahip.

BİN 200 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

- Rusya'nın DAEŞ hedeflerini vurmasıyla bir sorunu yoktur. Tam aksine Türkiye'de DAEŞ'e karşı mücadele vermektedir. Rusya tarafından DAEŞ hedefe alınarak siviller vurulmaktadır. Bayırbucak Türkmenleri vurulmaktadır. Türkiye elinden gelen güvenlik tedbirlerini almaktadır. DAEŞ'e katılan yabancı savaşçıların çoğu Avrupa'dan gelmektedir. DAEŞ'le bağlantılı bin 200 kişi gözaltına alındı. Kaynak ülkeler yabancı savaşçı sorununa karşı içeride önlem almalı.

DAEŞ PETROLÜ İFTİRALARI

- Türkiye'nin DAEŞ petrolünü aldığı aldığı iftiraları yalanlandı. Bu iddiaların gerçeklikle ilgisi yoktur. ABD'de bunu açıkladı. Türkiye propaganda savaşına karşı da mücadele ediyor. Kimlerin DAEŞ petrolünü aldığını iyi görüyoruz. DAEŞ'ten kimin nasıl petrol aldığını biliyoruz. Belgeleriyle elimizde var. Suriye ve Rus vatandaşları yaptırım listesinde.

İŞ CAMİ YAKMAYA KADAR VARDI

- PKK'lı teröristler artık saldırılarını cami yakmaya kadar vardırdı. Dünyanın tepkisi nerede? Dünya kamuoyundan PKK'ya karşı da beklentilerimiz var. Operasyonlar sürüyor. Şehitlerimizi de Allah'tan rahmet diliyorum. 

MUSUL'A TÜRK ASKERİ TAKVİYESİ

- Türkiye, TSK 2014'ten beri DAEŞ'le mücadele eğitimi veriyor. Irak'ın toprak bütünlüğü ile ilgili hassasiyetimiz son derece nettir. Irak'ın egemenliğini savunuyoruz. Musul'daki varlığımız devam ediyor, edecek. Biz sorun varsa Iraklı yetkililerle görüşüp bu sorunları çözebiliriz.

İRAN'DAN GELEN DOĞALGAZ

- İran'den gelen doğalgazda teknik bir sebepten doyalı azalma oldu. Şu anda bir sıkıntı yok.