Kürtler ile PKK'lıları ayırmadan konuşan,Diyarbakır için de Kürdistan tanımlamasında bulunan HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, "Kürdistan'da hendekler varsa canını, malını korumak için vardır. Kürtlerin toplumsal hafızası onlara hendek ve barikatları emrediyor. Ya kendini koruyacaksın, ya da ölüp gideceksin. Kürtler artık ölüp gitmeyecek, buradan Kürtler canını, malını koruyacak. Bunun içinde gerekirse hendek hazırlar, gerekirse barikat kuracak, gerekirse farklı bir şekilde direniş gösterirler" dedi.


PKK LEHİNE SLOGANLAR ATILDI

Protesto yürüyüşü sırasında PKK lehine sloganlar atılırken, 500 metre yürüdükten sonra Ofis Semti'nde güvenlik önlemi alan polis protestocuların önlerini kesti. Polis, valiliğe yürüyüşe izin verilmeyeceğini söylemesi üzerine grup, burada basın açıklaması yaptı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

KİMSE HENDEK SERZENİŞİNDE BULUNMASIN

"Neden Çankaya'da hendek olmuyor da Kürdistan'ın mahalle ve sokaklarında hendekler oluyor sorun bakalım. Çünkü Kürt'ün hafızası diyor ki, devlet beni her zaman top yekun terbiye etmeye ve cezalandırmaya hazır. Ufak bir olayda beni cezalandıracaktır. Benim anamı, babamı öldürecektir, çocuklarımı katledecekler. İşte Kürdistan'da hendekler varsa canını, malını korumak için vardır. Kürtlerin toplumsal hafızası onlara hendek ve barikatları emrediyor. Ya kendini koruyacaksın, ya da ölüp gideceksin. Kürtler artık ölüp gitmeyecek, buradan Kürtler canını, malını koruyacak. Bunun içinde gerekirse hendek hazırlar, gerekirse barikat kuracak, gerekirse farklı bir şekilde direniş gösterirler. Biz bundan ille de yana değiliz. Hendek mi olmalıydı başka bir şey mi bunu tartışabiliriz. Ama hiç kimsenin Kürt gençlerine hendek var diye serzenişte bulunma hakkı yok. Önce kendinizi düzelteceksiniz, önce o hafızadaki kötü olaylardan dolayı özür dileyeceksiniz.
Kürtlere bu olayların tekrarlanmayacağını inandıracaksınız. Bunu yapabiliyor musunuz?
 Yapamıyorsanız buyurun gelin oturup konuşalım ama yapamıyorsunuz. Sizin yapabildiğiniz bir şey var şiddet, eğer bu işe yaramıyorsa daha fazla şiddet. Nereye kadar, bu şiddetle nereye varacaksınız. Bir tarafta polis asker ölecek, öbür tarafta gerilla ve gençler ve elbette siviller. Sizin şiddetle ulaşabildiğiniz tek şey var katliam ve ölümlerdir. Biz bunu istemiyoruz. Bu katliamlara ve ölümlere son verin."