Toplantıda yer alan bazı AKP milletvekilleri, HDP’li milletvekillerinin ama özellikle intihar bombacısının taziye çadırını ziyaret eden Tuğba Hezer’in dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu uzun süredir planladığı milletvekilleriyle dar kapsamlı istişare toplantılarına başladı.
Bu hafta içinde üç gününü Meclis'te milletvekilleriyle görüşmeye ayıracak olan Davutoğlu ilk etapta, Adana,Osmaniye, Mersin, Adıyaman, Mardin milletvekilleriyle bir araya geldi.
Toplantıda AK Parti’nin illerde verdiği sözler, gerçekleşme durumları gibi konuların görüşülmesi planlanmasına rağmen, iktidar milletvekilleri HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını da gündeme taşıdı.
 
Al Jazeera'nın edindiği bilgiye göre yapılan istişarelerin bir bölümünde bazı milletvekilleri, HDP Van milletvekili Tuğba Hezer'in dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi. Milletvekilleri "Toplum vicdanının rahatlatılması için" öncelikle Hezer'in dokunulmazlığının kaldırılması gerektiğini söyledi. Davutoğlu'nun milletvekillerinin sözleri üzerine bir değerlendirme yapmadığı öğrenildi.
 
Hezer, Ankara'da 17 Şubat'ta gerçekleştirdiği bombalı araç saldırısında 29 kişinin ölümüne neden olan Abdülbaki Sömer için kurulan taziye çadırına gitmişti. Hezer’e tepki AK Parti ile sınırlı kalmadı. MHP milletvekilleri ve birçok CHP milletvekili de bu konuda hemfikir.
 
Van Cumhuriyet Başsavcılığı, kurulan taziye çadırını ziyaret ettiği ve Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıl dönümündeki konuşması nedeniyle HDP'li vekil hakkında 2 soruşturma başlattı. Tuğba Hezer, "Terör örgütü propagandası yapmak"la suçlanıyor.
 
'DOKUNULMAZLIK KONUSUNDA GEREĞİNİ YAPARIZ'
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara saldırısını gerçekleştiren canlı bombanın taziyesine giden HDP milletvekili Tuğba Hezer'in dokunulmazlığının kaldırılabileceği mesajını verdimiş ve şunları söylemişti: 
 
"Milletvekili dokunulmazlığı, Meclis'te bir milletvekili fikrini söylerken baskı altında kalmaması içindir. Dokunulmazlık, herhangi bir suça gerekçe olamaz. Teröre destek varsa dokunulmazlık zırhının arkasına saklanarak suç işleyemez. Meclis dışında kim teröristle işbirliği içinde olup, teröristin taziyesi gibi utanç verici bir şeye katılırsa hukuki işlem takip edilir. Gereken adımları atarız. Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde böyle bir caniye taziye yapılmaz. Bir milletvekili gidip taziyesine katılmaz. Hukuk nezdinde ve parlemento nezdinde adımlar atılır."
 
HDP'YE GÖRE TAZİYENİN NEDENİ 'DUYGUSAL'
 
"Bu milletvekili ile ilgili bir işlem yapılacak mı?" sorusu yöneltilen HDP MYK üyesi ise "Bunun kesinlikle söz konusu olmadığını" söyledi.
İsminin kullanılmasını istemeyen HDP'li yetkiliye göre taziye tamamen bağlamından koparıldı:
 
"İnsanların bulundukları çevrelerde yaşadıkları ilişkilerin bir anlamı var. Taziye çadırına gidilmesi bu bağlamda değerlendirilmeli. Bu kişi böyle bir olaya karışmış olabilir. Ama acıları yarıştırmanın bir anlamı yok. Bu tamamen duygusal bir şey. Parti içinde buna yönelik bir işlem söz konusu değil."