TSK’nın 24 Temmuz’dan itibaren PKK’nın yurtiçi ve Irak’ın kuzeyindeki operasyonlara ABD’nin derinden muhalefeti sürerken, geçen hafta Amerikan Fox News’teki birhaber Türkiye’de de gündem yarattı.

Habere göre, Türkiye PKK’ya yönelik harekatını bölgede ABD’ye harekattan sadece 10 dakika önce haber verdi. Koalisyonun karargâhı Birleşik Ortak Görev Gücü Merkezi’nde (BOGGM) gerilim yaşandığını söyleyen bir ABD’li askeri kaynak, “Türklerin hava saldırısı düzenlediği bölgeye yakın bir yerde Peşmerge güçlerine eğitim veren ABD Özel Kuvvetleri’ne ait birlikler var” dedi.

PEŞMERGE EĞİTİMİ BÖLGENİN UZAĞINDA

Ancak güvenlik uzmanları ise ABD’li kaynağın “Peşmergeye eğitim” ifadesini gerçekçi bulmadı. 21. yüzyıl Türkiye Enstitüsü Politik-Sosyal-Kültürel Araştırmalar Merkezi Başkanı Cahit Armağan Dilek, PKK hedeflerinin yakınında, içinde eğitici olarak Amerikan Özel kuvvet personelinin olduğu, Peşmerge eğitim merkezinin bulunmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Irak’ın kuzeyindeki PKK hedeflerinin, Barzani yönetiminin kontrol ettiği bölgenin kuzeyinde olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu: “Oraya Peşmergenin girmesi mümkün değildir. Aralarında sınır hattı vardır. PKK’nın kontrol noktaları vardır. Yani PKK hedeflerinin bulunduğu yer aslında PKK devletçiğinin toprağıdır. Bunu en iyi bilenler de Amerikalılardır. Yok eğer operasyon saatinde PKK hedeflerine yakın Amerikan özel kuvvet personeli var idiyse o zaman bize de ‘Orada ne işleri vardı, PKK ile mi görüşüyorlardı’ diye sormak düşer.”

Bu sorunun cevabını Türkiye’nin de bildiğinin altını çizen Dilek, “Amerikalılar bile son anda öğrendiğine göre PKK’lıların daha da habersiz yakalandığını ve özellikle 24 Temmuz’da PKK’nın Irak kuzeyindeki hedeflerine yönelik ilk operasyonun özellikle teröristlerin etkisiz hale getirilmesi bağlamında çok etkili olduğunu ifade edebiliriz” ifadelerini kullandı.

EĞİTİM KAMPLARI FARKLI YERLERDE

Bölgeyi yakından tanıyan bir güvenlik uzmanı da “Peşmerge’nin eğitildiği yerler Erbil, Süleymaniye ve Dohuk’un hemen dışında bulunuyor. PKK’ya operasyon yapılan bölgelerle alakası yok. Bu durumda da ‘ABD Özel Kuvvetleri personeli Peşmerge değil PKK kamplarındaydı’ yorumunu yapmamız yanlış olmaz” dedi.