Erdoğan, Moskova Merkez Camii'nin açılışını gerçekleştirmek için Rusya'da. Erdoğan, Rus lider Vladimir Putin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve diğer birçok liderler açılışı gerçekleştirdi.

Erdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de Moskova'ya geldi.

Açılış ilk olarak Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Tövbe süresinin şu ayetleri okundu; ''Allah’ın mescitlerini, ancak Allah’a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte onların doğru yolu bulanlardan olmaları umulur.''(Tövbe 18)

Yapımı 7 yıl süren cami Moskova'nın en büyük camisi. 10 bin kişi aynı anda namaz kılabilecek. Osmanlı mimarisini andıran cami Türkiye ve Rusya'nın ortak girişimi ile inşa ettirildi. Cuma günü ve bayramlarda minareden, diğer vakitler de ise caminin içinden ezan sesi duyulabilecek. Bu Moskova'daki Müslümanlar için önem arz ediyor.

İSRAİL'İN AYRIMCI POLİTİKA UYGULUYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Hepinizi muhabbetle selamlıyorum. Moskova Merkez Camii'nin açılışı vesilesiyle sizlerle bulunmanın memnuniyetini özellikle ifade etmek istiyorum

CAMİNİN BARIŞA KATKI SAĞLAMASINI UMUYORUM

Diyanet İşleri Başkanlığı'mız ve Türkiye Diyanet Vakfı'nın katkısı milletimiz için bir bahtiyarlık eseridir. Camimizde yapılacak ibadetlerin, edilecek duaların Allah katında makbul ve karin olmasını diliyorum.

Moskova Merkez Camii'nin bugün ihtiyaç duyduğumuz barışa katkı sağlamasını Allah'tan temenni ediyorum.

Farklı inanç ve kökene sahip farklı insanların aynı yerde yaşamasına Rusya önemli bir örnektir.

İSRAİL FİLİSTİNLİLERE AYRIMCI POLİTİKALAR UYGULUYOR

Biz bu güzel manzara karşısında memnuniyetimizi ifade ederken malesef dünyanın pek çok yerinde tam tersi görüntüler yaşanıyor. Biz bu güzel manzara karşısında memnuniyetimizi dile getirirken, maalesef dünyanın bazı yerlerinde tam tersi görüntüler yaşanıyor. İsrail'in Filistin'de izlediği ayrımcı politikalar, Kudüs'teki Mescid-i Aksa'nın basılmasıyla tehlikeli bir noktaya getirildi. 

Bilhassa Suriye, Irak, Mısır, Libya, Yemen, gibi yakın çevremiz ile bu bölgelerden kaçan insanların yöneldiği Avrupa sınırında tüm insanlığı utandırması gereken hazin manzaralar yaşanıyor. 

TOLSTOY'UN SÖZLERİYLE DÜNYAYA SESLENDİ

İnançları kökenleri ve bölgelerinin ötesinde insanların haklarından mahrum bırakılmasını görmekten dolayı üzüntülüyüz. Akdeniz'de Ege'de ölen, mağdur olan zarar gören insanlığın vicdanıdır, insanlığın ta kendisidir.

Ben bu vesileyle Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, tüm dünyaya Tolstoy'un şu güzel mesajını iletmek istiyorum hayatta en önemli uğraş iyiliktir. Tolstoy başka bir hikayesinde de art niyetle yakılan ateşin, o evle birlikte tüm köyü de yok edebileceğini söylüyor.

Bölgemizde yaşanan hadiselere de bu açıdan bakmalıyız. Ortadoğu'da yaşayan ateşi iyilikle adaletle vicdanla söndürmeye çalışmalıyız.

ÇÖZÜM ÜLKELERİNİ YAŞANABİLİR HALE GETİRMEK

İşte biz bunun için sınırlarımıza gelen 2 milyon mağduru hiç tereddüt etmeden kabul ettik. Bu insanlara 4 yıldır her türlü hizmeti yapıyoruz. Mülteci sorununun çözümü sınırları kapatmaktan denizlerde boğulmalarını izlemekten değil, ülkelerini onlar için yeniden yaşanabilir haline dönüştürmekten geçiyor.

Türkiye tarih boyunca farklı inançlardan insanların hoşgörü içinde bir arada yaşayabilecekleri bir ülke olmuştur. İstanbul başta olmak üzere pek çok şehrimizde camilerle kiliseleri, havraları yan yana görebilmek mümkündür.

Bu duygularla, açılışını yaptığımız Moskova Merkez Camii'nin Rusya'daki Müslüman topluluklarına, İslam alemine hayırlı olmasını diliyorum. Yapımındaki himayeleri sebebiyle değerli dostum sayın Putin'e özellikle teşekkür ediyorum. Bu vesileyle yarın idrak edeceğimiz mübarek Kurban bayramınızı en kalbi duygularımla kutluyorum.