Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis'te resmi törenle karşılandı. Erdoğan'ın TBMM'nin 25. Dönem 2. Yasama Yılı Açılış Toplantısı'nda konuşmasını yaptı.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması;

23 Nisan 1920'de TBMM'nin açılışını gerçekleştiren o ilk Meclis'ten 25. döneme kadar bu aziz çatı altında vazife yapmış olan tüm vekillerimize şükranlarımı sunuyorum. Bu çatı altında vazife üstlenmiş ama kendilerine kıyılmış Meclis üyelerimizi anmak istiyorum. 25. Dönem kısa sürmüş olabilir ama milli irade için anlamlı. Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu'yu rahmetle yad ediyorum. 7 Haziran seçimleri hiçbir siyasi partinin tek başına iktidarıyla son bulamadı.

1 KASIM SEÇİMLERİ ÇOK ÖNEMLİ

Türkiye'nin sorunlarının çözümünü siyasetin dışında aramak bu ülkeye ve millete yapılacak en büyük kötülüktür. Milli irade tek ve yegane çıkış yoludur. Türkiye 1 Kasım'da demokratik kurallar çerçevesinde seçimini yapacaktır.

Terörün çirkin yüzünü sandıklarını tehdit etmesini engellemek için siyasi partilerin vicdanı ve insani bir tavır sergileyeceklerini umuyorum.

TERÖR ÖRGÜTLERİNE SIRTINI DAYAYANLAR HESAP VERECEK

Bu aziz kürsüde edilen yeminlere uymak ahlaki vazifedir. Siyasi partiler ve kadrolar ülkeye ve millete hizmet konusunda rekabet içindedir. Şuna kimsenin itirazı olamayacağı düşüncedeyim. Milletin dışında güç odaklarına terör örgütlerine, paralel yapıya sırtını dayayanlar millete ve hukuka hesap vermekten kurtulamayacaktır.

EKONOMİMİZ BÜYÜMEYE DEVAM EDECEKTİR

1 Kasım seçimleri son derece önemli sınavdır. Türkiye her anlamda emin ellerdedir. Tek bir vatandaşım dahi tedirgin olmasın. Türkiye okun yaydan fırlaması gibi geri dönülmez bir atılım dönemindedir. Geçtiğimiz 13 yılda Türkiye ekonomisi yıllık ortalama yüzde 5 kaydetti. Türkiye ekonomisi üstesinden gelinemez şoka maruz kalmadı. Bankacılık sistemimiz dünyanın en güvenli sistemlerinden biridir.  Ekonomi bürokrasisi kararlı hareket etmelidir. Türkiye ekonomisi küresel rekabetin şartlarına uygun olarak adil kapsayıcı büyüme ilkeleri ile devam edecektir.Geçtiğimiz dönem kabul edilen iç güvenlik paketinin güvenlik birimlerinin çalışmalarda önemli katkısı olduğunu düşünüyorum. Geçtiğimiz 1 yıllık süreçte acı hadiseye şahit olduk. Suriye ve Irak'taki hadiseler tırmanırken ülkemize de yansıması oldu. 6-8 Ekim olaylarında 50 vatandaşımız hayatını kaybetti.

Kobani’de kaçan 220 bin kişiyi biz kabul ettik. Ama o günlerde yaptığım konuşmayı çarpıttılar. Bizim için asıl olan kardeşlerimizle olan tarihi geçmişimiz, medeniyet ortaklığımız, paylaştığımız ortak değerlerimizdir. Bizim bu topraklara ve oralardaki kardeşlerimize bakışımız özellikle batı ve diğer devletlerle aynı olamaz. Kapılarımızı açtık ve açmaya devam ediyoruz. Bu ülkelerin topraklarında yaşayan kardeşlerimize de yardımlarımızı sürdürüyoruz.

Kardeş sözü ağzımızdan alışkanlık olarak değil kalbimizden gelen bin yıllık arka planın duygusu olarak ortaya çıkıyor.

BUNU YAPMAK BÖLÜCÜLÜKTÜR

Avrupa birkaç yüz mültecinin kapısına dayanmasıyla paniğe kapılırken Biz milyonlarca kardeşimizi yıllardır misafir ediyoruz. Sıkıntılar var ve olacaktır. Misafirperverliğin dünyada başka örneği yok. Misafirlerimizin durumu diğer ülkelerle kıyaslandığında çok iyi düzeydedir. Sınırlarımız dışındaki tüm kardeşlerimize karşı bu duyguları beslerken ülkemiz içinde herhangi bölgeyi, grubu dışlamamız mümkün müdür? Böyle iddiada bulunmak bölücülüktür.

Türkiye istikrarsızlık, çatışma ve kaosun arttığı bölgede güven adası olarak varlığını muhafaza ediyor. Türkiye bölge ülkelerine salt çıkar penceresinden bakmamıştır. Bölgemizde ve dünyada barışın, huzurun ve güven ortamının hakim olması için çalışıyoruz.Ülkemize gelen misafirlerimiz için 7,5 milyar doların üzerinde harcama yaptık. Türkiye 4 yıldır 2 milyonu aşkın Suriye ve Iraklı kardeşine sahip çıkarak insanlığın onurunu kurtarmıştır. Buradan 78 milyon vatandaşımız hep birlikte gösterdiği insani duruş için şükranlarımı sunuyorum. Sorunun kaynağına inerek önce katliamlara dur demek sonra bölgeye göre çözüm üretmek durumundayız. Türkiye sınırlarının yanı başında terörün kök salmasına izin vermeyecektir Türkiye elinden gelen çabayı gösterecektir. Ne olursa olsun terör örgütlerinin ülkemizde etkinlik kurmasına izin vermeyeceğiz. Bölgemizdeki sorunları çözüm bulunması için mücadele ederken AB’ne tam üyelik için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.Bazı üye ülkelerce önümüze çıkarılan engeller nedeniyle müzakere sürecinde kayda değer ilerleme gösteremedik.