TBMM’de Başkanlık Divanı oluşur oluşmaz, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçimlerden yüzde 40.7 oy alarak 1’inci çıkan AK Parti’nin Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na hükümeti kurma görevini verdi.

"Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan erken seçim istiyor...” yorumlarına bakmak için Tayyip Erdoğan’ın bugüne dek yaptığı 4 kritik açıklamaya ve bu açıklamaların şifrelerine bakmak lazım:

DEVLETTE DEVAMLILIK ESASTIR

- İlk açıklama seçimden 3 gün sonra, 10 Haziran’daydı. Erdoğan gençlere “Türkiye’yi hükümetsiz, Türkiye’yi başsız bırakan, egolarına mahkûm olanlar, ne tarihe ne de milletimize bunun hesabını veremezler. Onun için de herkes egolarını bir kenara koyup, bir an önce ülkemizde hükümet kurulmalı ve kaldığımız yerden ‘Devlette devamlılık esastır’ anlayışıyla bu süreç devam etmelidir” diye seslenmişti.

TEK PARTİ HÜKÜMETİNİN FAYDALARI

- İkinci açıklama, 30 Haziran akşamı, eski milletvekilleri için verdiği iftarda gelmişti: “Tek parti iktidarları dönemi 7 Haziran’da sona erdi. Bu süreçte kendi siyasi ve kişisel hesaplarını ülkenin ve milletin ihtiyaçlarının önüne koyanlar da hiç şüphesiz milletimizden gerekli karşılığı göreceklerdir. Bir azınlık hükümetinin Türkiye’nin sıkıntılarına çare olamayacağı kanaatindeyim.”

HÜKÜMET BİR AN ÖNCE KURULMALI

- 4 Temmuz’da Yeşilay iftarında konuşan Erdoğan, bu kez “Türkiye’nin hükümet meselesi ile karşı karşıya kalmasını asla arzu etmezdim. Hükümetin kurulamaması halinde yapılacak işlemlerde yine anayasamızda belirtildiği şekilde tarafımdan adım adım hayata geçirilecektir” demişti.

- Son kritik açıklama 10 Temmuz’da Daru’l Fünun Vakfı iftarında geldi: “Temennim, Türkiye’nin içinde bulunduğu şartların hassasiyetine uygun şekilde yeni hükümetin bir an önce kurulmasıdır. Bugün Türkiye’nin geçmişini tartışan değil, mevcut sorunların çözümü ve geleceğin inşası konusunda irade ortaya koyacak bir koalisyon hükümetine ihtiyaç var.”

4 AÇIKLAMANIN 4 MESAJI

- 10 Haziran: Mevcut Parlamento’dan bir hükümet çıksın.

- 30 Haziran: Bu hükümet azınlık hükümeti olmasın.

- 4 Temmuz: Anlaşamazsanız erken seçim olur (Bu açıklamanın yüzde 60’lık muhalefet blokunun TBMM Başkanlık seçiminde birleşememesinden ve TBMM Başkanlığı’nın Ak Parti’de kalmasından sonra geldiğini hatırlamakta yarar var).

- 10 Temmuz: Koalisyon hükümeti kurulsun. Ancak koalisyonda AK Parti’nin ortak olacağı parti geçmişin tartışmalarına takılıp kalmasın. Geleceği inşa eden uzun ömürlü bir hükümet için çaba göstersin.