Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye İnovasyon Şampiyonları Ödül Töreni'nde konuştu. Türkiye'nin inovasyon noktasında nereden nereye geldiğini anlatan Erdoğan, "Türkiye, küresel inovasyon endeksinde 2012 yılında 74. sıradaydı. Bu yıl 58. sıraya yükseldi. Bu tablo, ülkemizin verimlilik odaklı üretimden inovasyon odaklı üretime geçiş sürecinde olduğunun bir ifadesidir. Ama daha katetmemiz gereken çok mesafe var. Özellikle eğitim-öğretim alanında çok ciddi eksikliklerimiz bulunuyor" dedi.


ALSAN NE OLUR ALMASAN NE OLUR

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını Rusya ile yaşanan krizle ilgili yeni açıklamalar yaparak sürdürdü. Erdoğan, "Rusya ürünlerimizi almayarak yaptırım uyguluyor. Alsan ne olur almasan ne olur. Başka kapılar, başka kaynaklar çıkar. Şu anda onlar da çıkıyor zaten" diye konuştu.

TÜRKİYE ENERJİ OLARAK DIŞA BAĞIMLI

Türkiye'nin yeni enerji kaynakları olarak girişimlerde bulunduğunu söyleyen Erdoğan, "Türkiye enerji ihtiyacı olarak dışa bağımlı. Rusya ile yaşadığımız sıkıntı ile hep doğalgaz kesilecek mi soruları soruldu. Isınma en büyük ihtiyaç çünkü. Doğalgazımızın yüzde 98'ini dışarıdan alıyoruz. En büyük alımı Rusya'dan yapıyoruz. Petrolde de Suudi Arabistan gibi tedarikçilerimiz bulunuyor. Katar'da önemli bir adım attık. Başbakan tarafından Azerbaycan'a yapılan ziyarette enerji görüşmeleri yapıldı" diye konuştu.

ERDOĞAN'DAN RUSYA'YA HODRİ MEYDAN

Rusya'nın Türkiye'ye karşı uyguladığı yaptırımlara adeta meydan okuyan Erdoğan, "Şimdi burada kalkıp da gıda noktasında her taraf Rusya'ya yaptırım uygularken, Türkiye olarak biz yaptırım uygulamadık. Biz yine bütün gıda ürünlerini, vesairelerini gönderdik. 'Niye gönderiyorsunuz' dediklerinde de dedik ki; 'bizim stratejik ortağımızdır, onun için gönderiyoruz.' Şimdi bakıyorsunuz ki tekstilde filan vesaire oralarda da 'biz Türk malı tekstil ürünlerini almıyoruz.' Şimdi bunların hepsi duygusal şeylerdir. Türkiye sizin bu, velev ki 1 milyar dolarlık ithalatınız olsun, bunlarla yıkılacak bir ülke değildir. Alsan ne olur almasan ne olur  Başka kapılar, başka kaynaklar çıkar. Şu anda onlar da çıkıyor zaten" ifadelerini kullandı.

ŞUNUN BİLİNMESİNİ İSTERİM...

Erdoğan, "Türkiye artık kritik eşiği aşmıştır. Bugünkü dünya dünün dünyası değil, bugünkü Türkiye de dünün Türkiyesi değil. Geldiğimiz yer itibarıyla bize dost olan bundan sadece fayda sağlar, husumet besleyen ise sadece zarar görür. Biz ruhumuzla, kalbimizle, gönlümüzle Yunus Emrelerin, Hacı Bektaşi Velilerin sevgiyle, dostlukla, aşkla döşeli yolunda emin adımlarla gidiyoruz. Ama aynı zamanda biz, Alparslanların, Kılıçarslanların, Osman Gazilerin, Fatihlerin, Yavuzların, Gazi Mustafa Kemallerin torunlarıyız. Bunun da böyle bilinmesini istiyorum" dedi.

BÖYLE BİR ZAMANDA PUTİN'İN YANINDA YER ALIYORLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak şunları söyledi:

"Esasen bizim en önemli sıkıntımız, içimizdeki bazı kesimlerin ülkelerine ve milletine olan güvensizliğidir. Düşünebiliyor musunuz, böyle bir zamanda ülkenin siyaseti bir olamazsa, beraber olamazsa, ne zaman bir olacak, beraber olacak  İşte muhalefetin içinde, bakınız ana muhalefet, neredeyse utanmasa gidecek Putin'in yanında yer alacak. Çünkü bu Esed'in yanında zaten yer aldı, oradan tanıyoruz. Bunun yanında da yer alır. Böyle bir şey olabilir mi  Yani bugün değilse ne zaman  Tavrınızı tam ortaya koyacaksınız. Bütün STK'larımızla, her şeyiyle biz bugün bir olacağız, beraber olacağız ve dayanışma içinde olacağız."