Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları;

-İstanbul'da Sultanahmet Meydan'ında meydana gelen ve Suriye kökenli bir canlı bomba saldırısı olduğu değerlendirilen terör olayını esefle kınadığımı belirtmek istiyorum. Suriye kökenli canlı bomba saldırısında 10 kişi öldü, 15 kişi yaralandı. Ölenlerin kimliği açıklanacaktır.

TERÖR ÖRGÜTÜ ÖZGÜRLÜKLERİ İHLAL EDİYOR

- Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere terör örgütü ve müzahir kuruluşlarının etkinliği olan yerlerde, biz de devlet olarak çok daha güçlü bir çalışma ortaya koymak mecburiyetindeyiz. Meydanı terör örgütüne, bölücülere, yıkıcılara bırakmamalıyız. Terör örgütünün eylemleri yüzünden bölgede yaşayan milyonlarca vatandaşımızın hak ve özgürlükleri ihlal ediliyor ama bu ihlali yapan devlet değil, terör örgütünün ta kendisidir.

TÜRKİYE BÜYÜK KARARLILIK İÇİNDE

Dünyada DAİŞ denilen terör örgütüyle Türkiye'den daha kararlı bir şekilde mücadele yürüten ve bizim kadar bedel ödeyen başka bir ülke var mıdır?  Aynı şekilde bölücü terör örgütüyle mücadelemizi de kararlılıkla ve fedakarlıkla yürütüyoruz.

TÜRKİYE'DE KÜRT SORUNU YOKTUR

- Türkiye'nin Kürt vatandaşlarıyla hiçbir sorunu yoktur. Yani, Türkiye'de 'Kürt sorunu' diye bir mesele yoktur. Her kesim gibi Kürt kardeşlerimizin kendilerine, yaşadıkları yerlere mahsus sıkıntıları olabilir. Bunları oturur, kendileriyle konuşur, çözeriz.

BİZİM BÖLGEYE BAŞKA SORUMLULUKLARIMIZ VAR

- Türkiye hem kendi içindeki terörle mücadele ediyor bir yandan da bölgesinde yaşananlara sessiz kalmıyor. Özellikle bölgemizde yaşanan hadiseler için gösterdiğimiz tavır diğer ülkelerden farklıdır. Bizim o kardeşlerimize karşı sorumluluklarımız var. Türkiye'nin ilkeli duruşu her zaman böyle sürecektir. Bizim bölgeye bakışımız ekonomik, askeri içerikli değildir. Biz dünyaya öyle bakmıyoruz. Siz büyükelçiler tarihsiniz. Her Türk büyükelçisi taşıdığı tarihi misyonun farkında olmalıdır.

BİRÇOK ÜLKEDE AYNI HİSSİYAT OLUŞMAYA BAŞLADI

- Dünyada en fazla kalkınma yardımı yapan ülkeler arasındayız. Türkiye şuanda en fazla insanı yardım yapan ülke konumunda. İşte Türkiye budur. Unutmayınız. Dünya 5'ten büyüktür itirazımız sadece bizim değil. BM çatısı altında bulunun birçok ülkenin de hissiyatı haline gelmiştir. Bunu seslendirmeye devam edeceğiz. Anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözülmeye çalıştığımız arabulucuk girişimlerimizi de önemli buluyoruz. Medeniyetler İttifakı'nı da ihmal etmemeliyiz. 

RUSYA, BUTİK SURİYE KURMAYA ÇALIŞIYOR

- Rusya DAEŞ'e karşı mücadele vermiyor. Suriye kendilerini davet ettiği için Suriye'ye girmişler. Peki, Gürcistan sizi davet mi etti Gürcistan'a girdiniz? Ukrayna sizi davet mi etti de Ukrayna'ya girdiniz? Bu soruların cevabını vermek gerekir. Rusya, Lazkiye ve çevresinde butik bir Suriye devleti kurmak için çalışmaktadır. Bunun için zemin hazırlamaktadır ve operasyonlarını sürdürmektedir. Bizim soydaşlarımızı, kardeşlerimizi katletmektedir. Rusya oradaki Türkmenleri vuruyor.

İRAN, TEHLİKELİ BİR FİTİLİ ATEŞLEMEYE ÇALIŞIYOR

- Mezhep temelli ayrışmaları çatışmaya dönüştüren tavrıyla İran, yeni ve tehlikeli bir sürecin fitilini ateşlemeye çalışıyor. İran'ın Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri ile ilişkilerini bilinçli olarak gerginleştirmesi bu stratejinin bir parçasıdır.

FETÖ İLE MÜCADELE

- Paralel Devlet Yapılanması, Milli Güvenlik Kurulumuz tarafından da ülkemiz aleyhine çalışan bir terör örgütü olarak tescil edilip faaliyetleri izlenen bu şer şebekesi konusunda en küçük bir müsamahamız yoktur. Siz kıymetli büyükelçilerimizin, görev yaptığı ülkelerde bu yapının tüm faaliyetlerini yakından takip ettiğine, gerekli müdahaleleri hızla ve eksiksiz şekilde yerine getirdiğine inanıyorum. Bu yapının kurduğu okullar, geliştirdiği ticari ilişkiler kendi malı değildir. Bunların hepsi bu ülkenin ve bu milletin imkanlarıyla tesis edilmiştir. Ama zekattır, ama sadakadır ama yardımdır. Dolayısıyla bu değerlerin yok edilmesi yerine asli sahibi olan ülkeye ve millete kazandırılması yönünde gayret sarf etmeliyiz. Hükümetimizden ve Milli Eğitim Bakanlığımızdan bu hususa önem ve öncelik vermesini özellikle istiyorum.