Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Dragan Çoviç ve Konsey üyesi Bakir İzzetbegoviç ile ortak basın açıklaması yaptı.

Erdoğan ve Bosna-hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Çoviç gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Türk askerinin Musul'dan çekilmesinin söz konusu olmadığını ve bu talebi daha önce Irak yönetiminin yaptığını belirtti. Türkiye'nin Irak ve Suriye'ye sınır olmasından dolayı tehlikeli bölgede bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, 'sınırı olmayan Rusya Federasyonu'nun Suriye'deki bu varlığını dünyaya izah etmesi gerekiyor' ifadelerini kullandı.

Erdoğan ve Çoviç'in açıklamalarından satırbaşları:

BOSNA'DAN ET İTHALİ

Çoviç: Türkiye'nin ve Sayın Erdoğan'ın konuğu olmaktan memnuniyet duyuyorum. Bosna-Hersek tek bir ülkedir. Hem ekonomik hem siyasi anlamda.

Erdoğan: Et konusuyla alakalı olarak bizim muhatabımız Bosna Hersek yönetimidir. Bizim onlara verilmiş sözümüzdür. 2016 yılında tamamlanmış olacak.

Soru:Musul'daki Türk askeriyle ilgili tartışmalar var. Barzani ile bu konu gündeme geldi mi? Irak Merkezi Yönetimi ile bir temasınız oldu mu? Türk askeri geri çekilecek mi? Rusya BM Güvenlik Konseyi'ne taşıdı bu konuda neler söyleyeceksiniz?

GERİ ÇEKİLME SÖZ KONUSU DEĞİL

Erdoğan: Musul meselesinde bildiğiniz gibi buraya Türk askerinin gitmesi aslında 2002 yılında olan bir harekettir. Bu hareketten sonra da 2014'de merkezi yönetim, İbadi'nin bizi ziyaretlerinde kendilerinin bizden eğitim noktasında talepleri olmuştu. Bizim oraya giden askerlerimiz muharip olarak değil eğitimci olarak gitmiştir. Şu anda orada gerek Başika'da gerek diğer kamplardaki yaptıkları iş eğitimdir. Tabi bu eğitimi veren askerlerimizin eğitimi verdikleri Peşmerge sayısına göre de bu sayı çoğaltılır veya azaltılır. Bunu geri çekmek gibi birşey şu anda söz konusu değil. Bu ayın 21'inde de zaten gerek K.Irak gerek Türkiye, gerekse ABD'li dostlarımızla güçlü toplantılar yapılacaktır.

Çoviç: Bosna herhangi bir sınırlandırmayı söz konusu yapmaz. Rusya ve Türkiye için geçerli. 

İzzetbegoviç: Bosna'nın Türkiye'nin Rusya'ya satamadığı eşyaların yerine bir alternatif olması söz konusu olabilir. Süt açısından çok az bir kapasiteye sahibiz. Türkiye'den Avrupa'ya gidecek süt konusunda köprü olabiliriz. Rusya ile ilgili sorunun kısa süre içinde çözüleceğine inanıyorum.