HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ''Teamüller gereği AK Parti ve CHP’nin ilk koalisyon görüşmelerini gerçekleştirmeleri gerekiyor. Normal olan budur. AK Parti ve CHP ilkeler çerçevesinde uzlaşmalı'' dedi.

Diyarbakır’da, 5 Haziran’da İstasyon Meydanı’ndaki HDP mitingi sırasında, 3 kişinin ölümü, yüzlerce kişinin yaralanmasına neden olan bombalı saldırının gerçekleştiği yere karanfil bırakan Demirtaş, gerek yeni hükümet kurma çalışmaları gerek son zamanlardaki olaylara ilişkin açıklamalarda bulundu.

''ÖYLE BİR KOALİSYONA KOLAYLIK SAĞLARIZ''

Demirtaş, koalisyon hükümeti tartışmalarıyla ilgili şunları söyledi:

''Bir koalisyon çıkacak. Koalisyon seçenekleri mutlaka değerlendirilecek. Teamüller gereği AK Parti ve CHP'nin ilk koalisyon görüşmelerini gerçekleştirmeleri gerekiyor. Normal olan budur. Bugüne kadarki teamüller bunu gösteriyor. AK Parti hükümet olmaya hevesli zaten. AK Parti ve CHP ilkeler çerçevesinde uzlaşmalı. Eğer hangi ilkeler çerçevesinde tartışmaya çalıştıklarını bilirsek, biz de o ilkeleri partimizin ilkelerine uygun görüyorsak elbette ki öyle bir koalisyonun çalışmasını kolaylaştırırız. Türkiye'nin hükümetsiz kalmaması lazım.''

''BUNU SÜRDÜRMEYEN HİÇ BİR PARTİ BAŞARILI OLAMAZ''

Seçim sonuçlarının da gösterdiği gibi toplumun gerilim, çatışma ve kutuplaşma istemediğini, çözüm ve barış istediğini belirten Demirtaş, ''Bunu sürdürmeyen hiçbir koalisyon başarılı olamaz. Hızla çözüm sürecine geri dönülmesi lazım. Yeni anayasayı gündemine almayan hiçbir koalisyon başarılı olamaz. Şimdi bunlar konuşulursa, biz mevcut kurulacak koalisyonların işini kolaylaştırırız. Ama çıkarcı, bakanlık pazarlığı yapan, ucuz hesaplar üzerine kurulu bir koalisyon karşısında sert bir HDP muhalefeti görecektir. Ama her halükarda biz ilk etapta bir AK Parti-CHP koalisyonunun denenmesini istiyoruz'' diye konuştu. 

''ÇÖZÜM SÜRECİ OLACAKTIR''

Demirtaş, her partinin bu ülkede barış istediğini kaydederek, ''MHP'ye oy veren seçmen de bu ülkede savaş yanlısı değil. Seçim yürütürken bunu gördük. 'MHP'ye oy veriyorum ama barış istiyorum' diyen binlerce MHP seçmeniyle karşılaştık. Dolayısıyla Türkiye toplumu barışı isterken, siyasetçilerin liderlerin ona uygun tavır almaması, onların artık kendi sorunudur. Çözüm süreci olacaktır. Savaş dayatan politikalara rağmen biz bu ülkeye barışı getireceğiz'' dedi.

Kaynak : Ajanslar