Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vučić ile basın toplantısı düzenleyen BaşbakanAhmet Davutoğlu, PYD'nin Fırat'ın Batısı'na geçtiği iddialarını yalanladı ve PKK ile birlikte Türkiye ile savaşan PYD'ye karşı mücadelenin devam edeceğini söyledi. Davutoğlu, ''Şu anda bize gelen bilgilerde tarafa geçenlerin PYD olmadığı açıktır. Daha önce de söyledik Türkiye olarak biz Suriye'de hiç kimsenin, gerek terör gerek Suriye rejiminin, ve rejimle iş birliği yaparak katliamlara imza atan PYD'nin bu tür eylemlerine izin vermeyiz.'' ifadelerini kullandı.

Davutoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları:

Sırbistan'da Türk yatırımları süratle artıyor. Sayın Vucic'e teşekkür ediyorum. İş adamlarımıza birçok kolaylık göstereceklerini ifade ettiler. Bu çok önemli bir vaat.

İki ülkenin dostluğu Balkanlar bölgesine de büyük katkı sağlayacaktır. Türkiye ve Sırbistan ilişkilerinin iyi olması hayati derecede elzemdir. 

Vucic:

Küçük bir ülkeyiz. Sıradan bir adamım. Benim gayem dünya meselelerini çözmek değil. Rusya ile de Türkiye ile de ilişkilerimiz iyi. Biz bu yolda devam edeceğiz. Hem Ruslar hem Türkler bizim arkadaşlarımızdır. Biz isteriz ki aranızda meydana gelen sorunlar en iyi yoldan barışçıl yoldan çözülsün. 

Soru: PYD'nin Fırat'ın Batı'sına geçtiği iddialarıyla ilgili neler söyleyeceksiniz?

Davutoğlu: Türkiye Rusya arasında yaşanan gerilim konusunda tutumumuz açık. Türkiye Suriye sınırında hava ihlalleri konusundaki tutumunu bütün taraflara ve Rusya'ya bildirmiştir. Bu açık bilinen bir husustu. Hava ihlali söz konusu olduğunda da o gün de 10 kez gerçekleşmesine rağmen milliyeti belli olmadığı sırada müdahalede bulunduk. Bu saldırgan bir tutum değil aksine hava sahamızı savunduk. Ümit ederiz Rusya ile iyi ilişkiler tekrar kurulur.

PYD Fırat'ın Batı'sına geçmedi

Suriye'de hiçbir unsurun Fırat'ın Batı'sına geçmesine izin vermeyiz. Suriye'de pozisyonumuz açıktır. Şu anda Halep'in kuzeyinde dinamik bir durum mevcuttur. Şu anda bize gelen bilgilerde tarafa geçenlerin PYD olmadığı açıktır. Daha önce de söyledik Türkiye olarak biz Suriye'de hiç kimsenin, gerek terör gerek Suriye rejiminin, ve rejimle iş birliği yaparak katliamlara imza atan PYD'nin bu tür eylemlerine izin vermeyiz. Şu anda PYD PKK ile birlikte Türkiye'ye karşı faaliyet yürüten bir kompozisyonun parçasıdır. Buna karşı kararlı tutumumuzda hiçbir değişiklik olmayacaktır.