Başbakan Davutoğlu’nun ABD’de Almanya Başbakanı Merkel ile yaptığı görüşmede, Almanya üretimi tanksavarların PKK’nın eline geçmesi konuşuldu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri’ne katılmak üzere bulunduğu New York’ta, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi. Suriyeli mültecilerle ilgili konu masaya yatırılırken yaklaşık 45 dakika süren görüşmede Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da bulunması dikkat çekti. Bu görüşmede Fidan aracılığı ile iki konunu daha gündeme getirildiği iddia edildi. Bu iki konu ise PKK tarafından Almanya’nın ürettiği tanksavarların kullanılması.

PEŞMERGEYE VERİLMİŞTİ

İddialara göre Türk heyeti Merkel ile Almanya’nın ürettiği ve IŞİD ile mücadele için peşmergeye verdiği tanksavarların PKK’nın eline geçmesini gündemdeki maddelerden biri oldu. Bilindiği üzere Almanya, IŞİD ile mücadele kapsamında Kuzey Irak’taki Barzani kontrolünde Peşmergelere askeri mühimmat ve eğitimdesteği vermişti. Mühimmat konusunda ise tanksavar olarak kabul edilen zırhlı araçlara karşı kullanılan Milan roketleri ile Panzerfaust roketatarları dikkat çekmişti.

DAĞLICA'DA KULLANILDI

Türk istihbarat birimleri tarafından yapılan çalışmalarda bu iki silahın PKK’nın eline geçtiği tespit edildi. Hatta PKK’nın Türkiye’de gerçekleştirdiği bazı eylemlerde bu silahların aktif olarak kullanıldığı da belirlendi. Güvenlik birimleri 17 askerin şehit olduğu Dağlıca baskının özellikle Milan tanksavarının kullanıldığını tespit etti. İşte Merkel ile yapılan görüşmede bu konu gündeme getirildi. 

MILAN 2 BİN METRE MENZİLLİ

Alman-Fransız ortak yapımı olan MILAN anti tank füzesi, 1970’lerde tasarlanmıştı. Uzaktan bir kablo yardımıyla kontrol edilebilen ve 2000 metre menzili bulunan MILAN füzesi helikopterlere karşı da kullanılabiliyor.

PANZERFAUST ZIRH DELİYOR

Almanya tarafından üretilen RPG benzeri tepmeye uğramayan bir antitank silahı. 90 mm kalibre roketler kullanılırken, zırhları delmek için yüksek itiş güçlü yakıt barındırıyor. 11 cm zırhı bile hiç zorlanmadan delebiliyor. Ayrıca beton bloklara karşı ve sığınakları tahrip etmek için de kullanılıyor. 300 m menzile sahip.

SAVCILARIN ADRESİ VERİLDİ

Almanya Daimi Temsilciliği’nde yapılan basına kapalı görüşmede, Ermenistanüzerinden Almanya’ya kaçan firari savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın iadesi konusu da gündeme getirildi. Son olarak iki savcının Ermenistan ve Gürcistan üzeinden Almanya’ya geçtiği, burada da Almanya’dan sığınma talebinde bulundukları iddia edilmişti. Önceki gün New York’ta yapılan görüşmede Merkel’den iki savcının iadesi de istendi. Alman heyetiyle yapılan görüşmede, savcıların kaldıkları adres yetkililere bildirilirken, savcıların Belçika’ya sürekli gidip geldikleri bilgisinin paylaşıldığı da iddia edildi.

RUHANİ İLE 45 DAKİKA

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani iki ülke arasındaki ‘diyaloğun sürmesi’ni kararlaştırdı. Davutoğlu, BM 70. Genel Kurulu için bulunduğu New York’ta dün Ruhani ile bir araya geldi. Başbakanlıkkaynaklarından edinilen bilgiye göre, ikili ve bölgesel konuların ele alındığı görüşmede, İran tarafı, P5 +1 müzakere sürecinde gösterdiği yapıcı tutum ve destek için Türkiye’ye teşekkür ederken, bu anlaşma neticesinde ekonomi ve yatırımlar alanında ilişkilerin daha da derinleşeceği konuşuldu. Irak ve Suriye’deki durum ile DEAŞ ile mücadele konularının da ele alındığı görüşmede, bölgesel konularda zaman zaman farklı düşünülmesine rağmen ‘diyaloğun sürmesi’ kararlaştırıldı.