Başbakan Ahmet Davutoğlu, TRT canlı yayınında soruları yanıtladı. Başbakan Davutoğlu, MHP lideri Bahçeli'nin "AKP ile CHP’nin son defa bir araya gelerek koalisyon düğümünü çözmeleri tarihi bir zorunluluk, milli bir sorumluluktur"çağrısına yanıt verdi. "CHP ile AK Parti hükümet kursun diyor Sayın Bahçeli. Bırakın ona biz karar verelim" diyen Davutoğlu, "CHP ile bir koalisyon görüşmesi yapmanın şu anda ihtimali yoktur" şeklinde konuştu.


Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları;

"SEÇİM ODAKLI BİR REFORM HÜKÜMETİ ÜZERİNDE DURDUK"

Biz 12 yıllık kazanımları sürdürebileceğimiz bir koalisyon istiyoruz. Derin görüş ayrılıkları vardı. Sayın Kılıçdaroğlu ile ilk görüşmemizde yöntem konusunda mutabık kaldık. Çok anlaştığımız hususlar da var. Biz seçim odaklı bir reform hükümeti üzerinde durduk.

CHP ile görüşmeler bir kazançtır. Entelektüel düzeyde çok önemli görüşmeler oldu.

AK PARTİ EN BAŞINDAN İTİBAREN KOALİSYON İSTEMİYOR İDDİALARI

Liderlerin konuşmalarına baksınlar 7 Haziran'dan itibaren en az erken seçim diyen benimdir. Millet bize bir görev verdi. Millet bize, Seni en büyük parti yapıyorum ülkeyi önemli ölçüde yönetme gücünü sana veriyorum ama bu sefer geçmiş 12 yıl gibi değil bir ortaklık kurarak bunu yap dedi. Niyetimiz erken seçim olsa demagoji yapardık, birilerine suç atardık.

Muhataplarımızın bizimle hükümet kurma niyeti yoktu. Onlar bize hayır dedikleri hale biz yönetme sorumluluğumuzun gereğini yapacağız. AK Parti ile asla olmaz diyenlerle de görüştüm.

CUMHURBAŞKANI İLE ARAMIZDA GÖRÜŞ AYRILIĞI YOK

Cumhurbaşkanı ile benim aramda görüş ayrılığı varmış gibi tezviratlar yapıyorlar. Cumhurbaşkanı ile aramızda görüş ayrılığı var diyenlerin hepsini biliyorum. 

BAHÇELİ'NİN 'AK PARTİ İLE CHP YENİDEN GÖRÜŞSÜN' ÇAĞRISI

CHP ile bir koalisyon görüşmesi yönünde tekrar bir görüşme yapmanın şu anda bir ihtimali yoktur. CHP ile AK Parti hükümet kursun diyor Sayın Bahçeli. Bırakın ona biz karar verelim. Bugüne kadar bir cevap vermedim, sürecin ruhuna aykırı olduğu için. Ama özellikle Sayın Bahçeli'nin yazılı açıklamalarında, üslup konusunda bir talihsizlik görüyorum. Nasıl Sayın Kılıçdaroğlu'nun 'Beraber hükümet kuralım, Başbakanlığı da verelim' sözleri, Bahçeli'de rahatsızlık yarattıysa, onun sözleri de bizde rahatsızlık yarattı.

MHP İLE KOALİSYON ÇALIŞMALARI

Bahçeli bize görev vermeye kalkıştı. Saygı görmek isteyen saygı göstermek zorunda. Bahçeli tarafından yapılan yazılı açıklamaları doğrusu böyle bir kritik dönemde talihsiz buldum. Bahçeli bize koalisyon sinyali vermedi, biz vakit geçirmeye oynamadık. Şunlar olursa konuşuruz demek doğru değil.

"ERKEN SEÇİN NİYETİMİZ OLSA..."

Bizim erken seçim niyetimiz olsa neden bu kadar uğraşalım. MHP'nin açıklamasını görmüş olmama rağmen randevu talebinde bulundum. Pazartesi günü oturup konuşacağız. Birbirimizi rencide etmeden, hiçbir ön yargı olmadan her şeyi bütün boyutlarıyla konuşacağız.   

"3 LİDER BİR ARAYA GELELİM"

Hükümet kursak da seçime gitsek de bu kararı Cumhurbaşkanı'na gitmeden biz vermeliyiz. Şunu çok açık söylüyorum, Gerekirse sayın Bahçeli ve sayın Kılıçdaroğlu ile üçlü bir araya gelelim. 

TERÖR SALDIRILARI VE OPERASYONLAR

Bu operasyonlar hiçbir vatandaş kesimine karşı değildir. Kamu düzenini korumaya kararlıyız.