Başbakan Ahmet DavutoğluABD'de kapsamlı bir basın açıklaması yaparak New York'taki temaslarına dair değerlendirmelerde bulundu.


Başbakan Davutoğlu, Esed ile DAEŞ arasında taktiksel bir işbirliği olduğuna dikkati çekerek, "Bunlar birbirini destekleyen iki şeytan. Vaktinde adım atılmadığı için de bu kriz meydana geldi" dedi. Başbakan ayrıca, "İsrail işgal güçlerinin kutsal yerlere yaptıklarını görüyoruz. Bizim için Kudüs, Filistin'in başkentidir" açıklamasında bulundu.

ANA SORUMLU ESED

Türkiye mültecilere en çok kapı açan ülke. Şuanda da uluslararası camiada da Avrupa'ya doğru önemli bir göç dalgası var. Bunu da masaya yatırıyoruz. Ben de küresel göç konularıyla ilgili de bir açıklama yapacağım. Bu noktada küresel göç trajedilerini de anlatma fırsatı bulacağız.

Suriye, gözümüzü kapatamayacağımız bir kriz. Bence 3 yaşındaki Aylan'ın fotoğrafını kimse unutamaz. Bu bir bilinç sağladı. Alarm zillerini çaldırdı.

Artık mülteci sorununun Suriye içerisinde çözülmesi konusunda ortak bir düşünce sağlanıyor. Burada o konuyu tartışıyoruz.

Mevcut mültecileri nasıl yöneteceğiz sorusu da konuşuyor. Şuana kadar bu mültecilerin yönetimi sadece komşu ülkelerin sırtına kalmıştı. Uluslararası camianın katkısı minimum düzeyde kaldı.

Tüm bu insanı trajedinin bir numaralı sorumlusu Esed'dir. Varil bombaları, kimyasallar kullanmıştır. Bunlar savaş suçudur. Ülkenin sadece yüzde 14'ünü kontrol edilebiliyor. Bir geçişe ihtiyaç var, tüm tarafların katkılarıyla.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

Türkiye demokratik bir ülkedir. Gazeteciler faaliyetlerini yürütebilirler, bunun sınırı ve kısıtlaması yoktur. Ama eğer gazetecilikle ilgili olmayan bazı faaliyetler olursa veya bazı terörist propagandalara ait olunursa buna karşı davranırız.

Terörizmle mücadele terör örgütlerinin propagandasına müsamaha edemeyiz. Gazetecilik bu değildir. Bazı gazeteciler açık bir şekilde bu propagandayı yapmıştı. Ama gazetecilik faaliyetleriyle ilgili bir kısıtlama kesinlikle yoktur.


RUSYA İLE İŞBİRLİĞİ KONUSU

'IŞİD'e karşı mücadelede Rusya ile işbirliği yaparmısınız' sorusuna Davutoğlu, ''IŞİD'le mücadele konusunda her ülkeyle birlik olmaya hazırız. IŞİD Türkiye için büyük tehlike. Asıl soru şu; IŞİD'i kim ortaya çıkardı? Esed'in katliam güçleri ortaya çıkardı. Bu çok önemli. Suriye rejimi ile IŞİD arasında işbirliği var.'' dedi.