Türkiye'nin birlik ve beraberliğine değinen Davutoğlu, her şehit haberi için duydukları ızdırabı anlatamayacağını söyledi. Davutoğlu, "Bugün şehit cenazelerini istismar edenler, bu ülkenin birliği beraberliği için bir damla alın terini dahi dökmemiş olup şimdi ahkam kesenler var ya onlar da o şehitlerimizin ruhlarına büyük bir ızdırap veriyorlar. Şehitlik makamı makamların en yücesidir" diye konuştu.

Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları;

- Türkiye bütün vatandaşlarının haklarına riayet eden bir ülke olarak istikararın, kamu düzeninin hakim olduğu, savaş halindeki ülkelerden kaçarak bize sığındıkları bir ülkeyiz. Onlar yönünü Türkiye'ye dönüyor. Özgürce yaşamak istediği, üzerine bomba düşmenin olmayacağı bir ülke düşündüğü zaman yönünü Türkiye'ye çeviriyor. 

- Sizler Anadalu'nun ve Mezepotamya'nın aziz korucularısınız. Sizler gönüllerin koruyucularısınız. Birileri Türkiye'yi karıştırmaya çalıştı, çalışıyor. İstikrarın hakim olduğu ülkemizde tüm kazanımları yok edip saldırıda bulunuldu. Suruç saldırısı DAİŞ tarafından sadece orada bulunanlara değil tüm Türkiye'ye yapıldı. Son 12 yılda elde ettiğimiz kazanımlar yok ediliyor. Kardeş kardeşe kırdırılmak isteniyor. 

- PKK önce Kürt kardeşlerimize zulüm eden bir örgüttür. Annelerin yüreğinden gelen sesi hala hatırlıyorum. Çocuklarımızı kurtarın diye ağlıyorlardı. Bu çocuklar batıdaki çocuklardan hiçbir farkı olmayan özgür doğan çocuklardı. Onu kendilerine rabot haline dönüştürenler insanlık suçu işliyor. Asırlarca süren kardeşliğimiz hedef alındı. Demografik çalışmalar planlandı. Kamu düzeni yoksa kimse geleceğinden emin olamaz.

- Buradan bir kez daha ilgili bütün kesimlere, siyasi partilere, sivil toplum kuruluşlarına çağrıda bulunmak istiyorum, gelin hep beraber terörün her türlüsüne karşı çıkalım. DEAŞ terörüne nasıl karşı çıktıysak PKK terörüne de karşı çıkalım. Etnik ayrımcılığa nasıl karşı çıktıysak, dini ayrımcılığa da karşı çıkalım, mezhebi ayrımcılığa da karşı çıkalım. Ama kim terörü bu millete musallat olan bir bela olarak üzerimizde Demokles'in kılıcı gibi kullanmak isterse o kılıcı alır ve kırarız.

Kim kamu düzenini bozuyorsa, kim vatandaşlarımızın yaşama haklarını tehdit ediyorsa, kim vatandaşlarımızdan haraç alıyorsa, kim gençlerimizi dağlara kaldırmak üzerinden gençlerimizin geleceğini karartıyorsa bütün o odaklara karşı kesin bir talimat verildi ve harekete geçildi. İster DEAŞ şeklinde olsun, ister PKK şeklinde olsun, Anadolu'nun ve Mezopotamya'nın çocuklarını kendi kör ideolojileri adına tutsak etmeye çalışanlara karşı mücadelemiz sürecek. DEAŞ adı altında dinimizi istismar ederek çocuklarımızı Suriye'ye götürenler de PKK adı altında Kürt kardeşlerimizin hissiyatını istismar ederek gençlerimizi Kuzey Irak'a götürenler de aynı şekilde devletimizin kararlı tutumu karşısında boyun eğmek zorunda kalacaktır.
- Herkes meşru siyasal platforma gelsin, orada her şeyi tartışalım, kim özgürlük alının daraltıyorsa karşısında omuz omuza verelim. Bu topraklarda Türk, Kürt, Sünni, Alevi kardeşliği ebediyete kadar sürecek. Şehit cenazelerini istismar edenlere, terör ve şiddetten beslenenlere karşı omuz omuza vereceğiz.