Başbakan Ahmet Davutoğlu Dolmabahçe Ofisi'nde Yükseköğretim Kurulu üyeleriyle bir araya geldi.

Terör örgütü PKK'ya destek veren bildiriye imza atan akademisyenlere destek çıkan Tabipler Odası'na seslenen Davutoğlu "Terör örgütü Cizre devlet hastanesine 20 roket attı ama bu durum o bildiride yok. Önce resmi doğru çekin" dedi.

Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle:

62. Hükümeti kurduğumda, YÖK'ü ziyaret ederek hedeflerimiz konusunda istişareler etmiştik. Ancak yoğun bir siyasi tempo oldu. 64. Hükümetimizi kurduğumuzda, en çok sizleri, hemen bir araya gelmek üzere istişare edip, programımızı yapmıştık.

GERÇEK REFORMLAR STATÜKOYA MEYDAN OKUR

En önemli reform zihniyet reformudur. Bizde reformlar tepeden inme ve bir statükoyu koruma iddiasıyla tecelli etmiştir. YÖK'ün ilk kuruluş amacına baktığımızda 12 Eylül şartlarının getirdiği ve tek tipçi, reform mantığından çok empoze edici bir mantığı içeriyordu. Gerçek reformlar statükoya meydan okur. Bu açıdan üniversitelerimiz reformların direngi noktasıdır. 

Genelde Milli Eğitim sistemimiz, özelde de üniversitelerde zihniyet reformu adım adım bir sonuç doğurur. Üniversitelerde zihniyet reformu için yapılanmışsa, o öğrenciler de onun temsilcileri olurlar. Ancak bizde bu olmadı. 

BİZLER NEYLERİ TECRÜBE ETTİK

Bizim nesil 27 Mayıs şartlarında doğdu. Bize öylesine dikte edilerek öğretmişlerdi ki, 27 Mayıs birileri için bayramken, bizim için nasıl bir travma oluşturduğunu gördük. Öğrencilik yıllarımızda büyük iddia ve ideallerle atıldığımızda 12 Eylül'ü üniversite öğrencisi olarak yaşadık. Zorluklarla 12 Eylül'den çıkıp akademik hayata atıldığımızda, 28 Şubat şartlarını yaşadık. 

YÖK REFORMU ŞART

Bizim en öncelikli atmamız gereken adımlardan birisi YÖK sistemini bugün kendi ekseninde reformcu bir anlayışla, bilim adamına güven anlayışı ile yeniden inşa etmek. İyi niyetli birçok adımlar atıldı. Her şey diyemeyeceğim ama birçok şeyi yaşadık bu süreçte. Bu dönemde özellikle 1 Kasım seçimleri sonrasında artık YÖK reformunu mutlaka gerçekleştirme sorumluluğu içinde olmalıyız. 

NASIL BİR ÖĞRENCİ NESLİ OLMALI

Bizim her şeyden önce öğrencilerimizde tarih, mekan ve insan idrakini şekillendirecek perspektifi inşa edecek yapıyı görmemiz lazım. Her şeyle barışık ama gerektiğinde sorgulayabilecek bir öğrenci nesli yetiştirmektir görevimiz.

Gerçek bir bilimadamı önyargılardan vakayı anlamaya çalışır. Spekülasyonla, ideolojiyle yaklaşmaz; ne olduğunu anlamaya çalışır. 

20 ROKET ATILDI NEREDEYDİNİZ?

Bugün Tabipler Odası'nı da gördük. Cizre Devlet Hastanesi'ne 20 roket atıldı. Bu aydınlara soruyorum, neden resmi tek taraflı çizersiniz, ya da bu metni bilimsel bir metin gibi altına imza atarsınız? Türkiye'de bir terör saldırısı, bebekleri çocukları katleden bir terör örgütü vardır. Her türlü fikir özgürlüğünü açıktan desteklemiş, her türlü eleştiriye açığız ama fikir özgürlüğü adına birileri şiddeti, terörü meşrulaştırır ve bölge halklarını katledetmekten suçlayarak, böyle bir belge ortaya koyuyorlarsa fikir özgürlüğünü düşünmeliyiz.