AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezinde düzenlenen AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından basın mensuplarına açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan, 28 Ağustos 2014'te kutsal bir görev devraldığını belirten Davutoğlu, "Aziz milletimin hizmetinde olmak benim için gurur vesilesi olmuştur." dedi.

"Görevi hakkıyla ve onurumla yaptım"

Başarı dönemine imza attıklarına işaret eden Davutoğlu, "Bizim dönemlerimiz bir başarı dönemidir. Benim bu kararı almamda herhangi bir şekilde hissettiğim bir başarısızlık duygusu ya da tarafımca atılmış bir adımdan duyulmuş bir pişmanlık söz konusu değildir. Yaptığım görevi hakkıyla ve onurumla yaptım." diye konuştu.

- 25 yıllık tarihte bir akademisyen olarak aziz milletimizin hizmetinde olmak benim için büyük bir gururdu. Bugün geldiğimiz bu noktada artık perspektifimizi paylaşma zamanımız geldiği görüşündeyim. Benim AK Parti başkanlığım dönemimde tek bir istifa yaşanmamış tek bir ihtilaf veya ayrılık olmamıştır. Bu konuda bana katkıda bulunan bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

 Benim AK Parti başkanlığım dönemimde tek bir istifa yaşanmamış tek bir ihtilaf veya ayrılık olmamıştır. Bu konuda bana katkıda bulunan bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Davutoğlu, 'Millet şahidim ki canla başla çalıştım.'

- Sonra partimizi seçime götürdük. Paralel yapı faaliyetleri, Suriye'de ortaya çıkan görüşmeler, suhuletle ülkeyi seçime götürmenin yanında hamd olsun 62. hükümetimiz ülkeyi seçime götürdü.


HİÇBİR YATIRIM AKSAMADI

- Sonra bir meydan okuma da Kobani olayları döneminde yaşandı. Bu dönemde ülkemizdeki yatırımların devam ettirilmesi de önemli bir görevdi. Osman Gazi köprüsü geçtiğimiz günlerde açıldı. Dönemimizde hiçbir yatırımda aksama olmadı. 25 öncelikli dönüşüm programıyla da ekonomimizin çerçevesi çizilmiştir.

BUGÜN AK PARTİNİN YENİDEN BİSMİLLAH DİYECEĞİ BİR GÜNDÜR

- Bugün AK Parti'nin yeniden bismillah diyebileceği bir gündür. 7 Haziran'la birlikte iç muhasebemizi yaptık. 7 Haziran ile 1 Kasım arasındaki dönem en kritik dönemdi. Çok şükür bu dönemde başlarımızın öne eğilmesini gerektirecek hiçbir şey yaşanmadı. Hamd olsun huzurunuzdayım. Kriz bekleyenler, hükümetsizlik bekleyenler yanıldı. Hiçbir kararı alırken beklemedik. Bir dakika bile düşünmeden en radikal, en zor kararları aldık.

MYK toplantısı için yaklaşık 50 dakikalık bir gecikmeyle AK Parti Genel Merkezi'ne gelen Davutoğlu'nu, genel başkan yardımcıları ve bazı partililer karşıladı.

"KARİZMATİK BİR LİDERDEN SONRA..."
Karizmatik bir liderden sonra partinin durumunu herkes merak ediyordu.

7 Haziran-1 Kasım arası kritik bir dönemdi. Partimizin çoğunluğu alamaması dolayısıyla puslu havayı sevenler ortaya çıktı. 7 Haziran akşamı partimizde üzüntü vardı. 

7 Haziran'da seçim sonuçları nedeniyle başlarımızın öne eğilmesini gerektirecek bir şey yaşanmadı. Bir bu ülkeyi 1 saniye dahi hükümetsiz bırakmadık. Kriz bekleyenler kaos bekleyenler çelikleşmiş bir iradeyi karşılarında buldular.

'MADEM Kİ SAVAŞ İLAN EDİLMİŞTİR...'

Zor bir dönemdi. Meclis'te çoğunluğu olmayan bir hükümetin zor kararlar alması gereken bir dönemdi. Başkanlık yaptığım güvenlik zirvelerinde net olarak; madem ki Türkiye'ye savaş ilan edilmiş, ülkemiz terörden temizleninceye kadar mücadele edeceğiz dedik.

1 Kasım seçimlerine terör saldırılarına ve tahriklerine rağmen suhuletle gittik. Yüzde 85 katılım ve yüzde 49.5'la gelen AK Parti iktidarı. Yeni bir dönem başlamıştı. Biz bu yeni dönemin çerçevesini arkadaşlarımızla çizdik." 

"KİMSE EKONOMİ KONUSUNDA SPEKÜLASYON YAPMASIN"
Terörle mücadele operasyonu başarıyla yürütülüyor. Aldığımız kararlar ne olursa olsun, son ana kadar vazifemiz başında olan bir hükümet vardır. Kurdaki sağlıklı düşüş devam etmektedir. Kimse ekonomi konusunda spekülasyon yapmasın. Ekonomi çevreleri de istikrar ortamının devam edeceği konusunda tereddüt yaşamasın.

VİZE MUHAFİYETİ KARARI HAYIRLI OLSUN
Vize muafiyeti konusundaki tavsiye kararı halkımıza hayırlı olsun. Bu dönem güçlü cumhurbaşkanı güçlü başbakan dönemiydi. Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediğini hayata geçirmeyi hedefledim. Ben emaneti üstlendim koltuğun hakkını teslim etmek için gece gündüz çalıştım. Bu dönemde önemli bir faaliyet olarak da 81 vilayetimize gittim. Adımımızı basmadığımız vilayet kalmadı.


CUMHURBAŞKANI "EMANETÇİ BAŞBAKAN İSTEMİYORUM" DEMİŞTİ

Güçlü Cumhurbaşkanı, Güçlü Başbakan dönemiydi. O gün 'emanetçi başbakan istemiyorum' demişti. Ben emaneti üstlendim ama hakkını vermek için gece gündüz çalıştım. Teşkilatlarda atamalarda şahsi yetkimi kullanmamışımdır. Partiler geleneğiyle yaşar. Bu dokunun sağlam kalmasını asli unsur gördüm ve sadık kaldım. Adım atmadığım vilayet kalmadı, 81 ile gittim. Bazı illere 7-8-9 kere gittim. 

'NEDEN BÖYLE BİR KARAR ALDIM?'
Hakettiğim an gelmekdikçe peşinde koşmadım, mevki ve makam talep etmedim. Görevlerimin hiçbirisini ben talep etmedim. Lobi yapmak niyetinde bulunmadım. Benim için en güçlü insan kendisi ile barışık olan insandır. Hayatta inanmadığım hiçbir şeyi savunmadım. Kimseyle pazarlık yapmadım. 

'ADAY OLMAYI DÜŞÜNMÜYORUM'
Ben yola çıktığımız arkadaşlarımın benimle olduklarını bilmek isterim, olmadıkları anda bana söylemelerini arzu ederim. Son MKYK'da yaşananlar benim için önem imtiyaz etmiyor. Ancak yöntemi refik olmak ile bağdaştırmadım. Hedef önemli ise hepimizin bir muhasebe yapması gerekiyordu. Bu anlamda yaptığım istişareler neticesinde AK Parti'nin birliğinin devamı için refik değişmesindese genel başkan değişiminin doğru olacağı kanaati etkili oldu. Bu bağlamda önümüzdeki kongrede aday olmayı düşünmüyorum. 

"CUMHURBAŞKANIMIZLA SON NEFESİME KADAR..."

Her zaman gözettiğim 5 hukuk var. Cumhurbaşkanı ile aramızda olan insani kardeşlik hukuku. Ben Cumhurbaşkanımızla birçok vesilelerle omuz omuza oldum. Bundan büyük bir onur duydum. Hep bunu öne aldım. Cumhurbaşkanımızla son nefesime kadar vefa ilişkisini sürdüreceğim. Açık ve net bilinmesini isterim.  Kimsenin bundan sonra yeni fitne kapıları açmamaları icap eder.

"KONGREDE ADAY OLMAYACAĞIM AMA..."

Ben siyasete girme kararını AK Partimizin kapatılma kararı açıldığında verdim. Bundan sonra da aday olmayacağım ama AK Parti neferi olarak yürütmekte olduğum görevimi son ana kadar sürdüreceğim. Bu süreçte kimsenin partide bir ayrışmaya izin vermemesi talebinde bulunuyorum. Bütün teşkilatımıza teşekkür ediyorum. 

İKİ ÖZEL TEŞEKKÜR

AK Parti'nin gençlik kollarına özel bir mesajım var. Partimizin geleceğinin teminatı AK Parti gençlik kollarıdır. Gençlerin miting meydanlarında AK Gençlik burada hocasının yanında mesajına bende hep sizinle birlikte istişare etmeye devam edeceğim. Bir diğer teşekkürüm kadın kollarımıza. Bugün her zamankinden daha çok sizin nezaketinize ihtiyacımız var.