Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Görüşme sonrası ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, " Seçim öncesinde milletimiz ve dünyaya bir müjdemiz olacak' diyerek Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın (TANAP) açılışının seçim öncesinde yapılacağını duyurdu. Erdoğan, "İnşallah 24 Haziran'dan sonra ilk ziyaretimi Azerbaycan'a yapacağım" dedi.


Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 11 Nisan' seçimlerden sonra ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye yaptı. Dün Ankara'ya gelen Aliyev onuruna Cumhurbaşkanı  Erdoğan, akşam yemeği verdi. İlham Aliyev görüşmeler için de bugün Külliye'ye geldi.   Azerbaycan  Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi  törenle karşılandı.   Erdoğan, Aliyev'i, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ana giriş kapısında  karşıladı. İki liderin tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, 21 pare  top atışı eşliğinde milli marşlar çalındı.   Aliyev, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı "Merhaba asker" diyerek  selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve  askerler de yer aldı.  Törende, bando takımı tarafından ilk kez "Can Azerbaycan" şarkısı da  çalındı.  Heyetlerin takdiminin ardından Erdoğan ve Aliyev, merdivenlerde  ülkelerinin bayrakları önünde poz verdi.  Törende, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt  Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı  Nurettin Canikli, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan,  Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü  İbrahim Kalın da hazır bulundu.

ERDOĞAN: 24 HAZİRAN SONRASI İLK ZİYARETİM YİNE AZERBAYCAN'A OLACAK 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısı öncesinde, Türkiye ile Azerbaycan arasında Erdoğan ve Aliyev tarafından Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 7. Toplantısı Protokolü'ne imza attı.

 Burada konuşan Erdoğan, sözlerine, "Bugün Azerbaycan Cumhurbaşkanı  Sayın İlham Aliyev'i 7'inci Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi  Toplantımız vesilesiyle Ankara'da ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum."  diyerek başladı.  Aliyev'in 11 Nisan günü yapılan ve büyük bir oy oranıyla kazandığı  cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra ilk ziyaretini Türkiye'ye yaptığına dikkati  çeken Erdoğan, bu ziyareti sebebiyle de Türk milleti adına şükranlarını ifade  etti.

    Erdoğan, öncelikle bu başarısından dolayı Aliyev'i tebrik ederek,  "İnşallah aziz kardeşimizin vizyoner liderliği altında, can Azerbaycan inşallah  gelişmeye, güçlenmeye, bölgesinin istikrar abidesi olarak parlamaya devam  edecektir." dedi.

 Türkiye olarak bu süreçte daima Azerbaycan ile el ele omuz omuza her  alanda güçlenerek çalışmaya devam edeceklerini belirten Erdoğan, şöyle devam  etti: "Hatırlayacağınız üzere ben de cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk  yurt dışı ziyaretimi Azerbaycan'a yapmıştım. Bu durumun bir gelenek haline gelmiş  olması, aramızdaki kardeşlik hukukunun en güzel örneğidir. İnşallah 24  Haziran'dan sonra da ilk yurt dışı ziyaretimi ben de Azerbaycan'a yapacağım."


   SEÇİM ÖNCESİ BİR MÜJDEMİZ OLACAK

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Aliyev ile samimi istişareler  yaptıklarını vurgulayarak, önce ikili ve heyetler arası görüşmeler  gerçekleştirdiklerini, bakanların yaptıkları birebir görüşmelerin kendilerine  sunulduğunu anlattı. Geçen yıl 6'ıncı Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi Oturumu'nun hemen  öncesinde 30 Ekim 2017'de Bakü'de "Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı"nın  açılışını gerçekleştirdiklerini anımsatan Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:  "Dünyanın en önemli güzergahlarından birini oluşturan bu hattın,  verimli bir biçimde kullanılmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir.  İnşallah bu çalışmaları çok kısa sürede tamamlayacağız. Önümüzdeki dönemde  aramızda yeni projeler var, bunları da hayata geçireceğiz. Bunlardan en önemlisi  ekonomik alanda yerli ve milli paraya geçişimiz olacaktır.

   Bunun yanında yine müşterek olarak atmayı hedeflediğimiz adımlar var  ki, bunlar çok önemli. En büyük, tabi şu anda önümüzdeki proje malum, yakın  zamanda Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın (TANAP) açılışını yapacağız. Bu  açılış, inşallah haziran ayının başında gerçekleştirilecek ve bu seçim öncesi de  gerek milletimize gerekse tüm dünyaya bizim bir müjdemiz olacaktır."  Erdoğan, Güney Gaz Koridoru Projesi'nin önemli bir parçası olan  TANAP'ın, sadece Türkiye ile Azerbaycan arasında doğal gaz alışverişinde değil,  aynı zamanda bütün Avrupa'nın enerji güvenliğine katkı yapacağına işaret etti.

EN ÖNEMLİ HEDEF SAVUNMA SANAYİ 

İzmir Aliağa'da yapımı devam eden Star Rafinerisi inşaatının bittiğini  açıklayan Erdoğan, açılışını Aliyev ile eylül ya da ekim ayı gibi yapacaklarını  bildirdi. Erdoğan, böylece Azerbaycan'ın Türkiye'nin bir numaralı yatırımcısı  haline geleceğini ifade etti. Ekonomik ve ticari ilişkilerin daha ileri taşınmasının öncelikli  hedefleri olduğunu aktaran Erdoğan, şöyle dedi:  "Burada da en önemli hedef, savunma sanayinde inşallah birlikte  atacağımız ve atmamız gereken adımlar olacaktır. Bugün önemli bir adım attık  aslında. Tercihli Ticaret Anlaşması müzakerelerine ilişkin mutabakat zaptının  imzalanmasından ciddi manada memnuniyet duyduğumu özellikle vurgulamak isterim.  Kısa sürede inşallah anlaşmayı da addedeceğimize inanıyorum.

 İkili ilişkilerimizin yanı sıra Azerbaycan ile birlikte Gürcistan,  Türkmenistan, İran ve Pakistan'da oluşturduğumuz güçlü iş birliği mekanizmaları  da son derece önemlidir. Bu mekanizmalar ülkelerimiz ve bölgemiz için yarar  sağlayacak, projelerin geliştirilmesi ve yakından takip edilmesi bakımından büyük  önem arz ediyor."

 

  İKİ DEVLET TEK MİLLET 

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, 28 Mayıs 2018 tarihinin Azerbaycan Halk  Cumhuriyeti'nin 1918 yılında bağımsızlığını ilan etmesinin 100'üncü yıl dönümü  olduğunu anımsattı. Bu önemli yıl dönümü dolayısıyla bütün Azerbaycan halkını tebrik eden  Erdoğan, "Aynı şekilde bu bağımsızlığın ilanında ve Azerbaycan'ın sınırlarının  belirlenmesinde katkısı bulunan Kafkas İslam Ordusu da bundan tam 100 yıl önce  hayata geçirilmişti. 2018 yılı boyunca Kafkas İslam Ordusu'nun kahraman  şehitlerini de layıkıyla anmak için ülkelerimiz gerekli hazırlıkları yapıyor."  dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İki devlet, tek millet" sloganının boş bir  ifade olmadığına dikkati çekerek, "Bu vesileyle Haydar babayı da rahmetle  anıyorum. Bu ifadenin altında aziz şehitlerimizin kanlarıyla attıkları imza var.  Çanakkale Destanı'nda, Bakü'nün kurtuluşunda işte bu kardeşlik ruhuna şahit  oluyorsunuz." ifadesini kullandı. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki iş birliği ve dayanışmanın bugün de  aynı anlayışla devam ettiğini vurgulayan Erdoğan, şu görüşlere yer verdi: "Nerede? Bizim ortak duruşumuz Yukarı Karabağ'da da Afrin'de de  kendini tüm dünyaya aynen göstermiştir. 15 Temmuz 2016 hain darbe girişimi  sonrasında bize geçmiş olsun dileklerini ileten ve destek veren ilk liderlerden  biri değerli kardeşim İlham Aliyev olmuştur. Azerbaycan yönetimi bugün de başta  FETÖ olmak üzere terör örgütleriyle mücadelemizde bize en fazla destek veren ülke  konumundadır.

YUKARI KARABAĞ SORUNU

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Zeytin Dalı Operasyonu sırasında da gerek  Azerbaycan hükümeti gerek Azerbaycan halkı hep bizimle oldu. Biz de Yukarı  Karabağ sorununu başından beri kendi sorunumuz olarak gördük. Yukarı Karabağ  sorununun, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve sınırların dokunulmazlığı  ilkeleriyle ilgili Birleşmiş Milletler kararları çerçevesinde ivedilikle çözümü  en büyük arzumuzdur. Bu konuda Azerbaycan'a verdiğimiz desteği bundan sonra da  kararlılıkla sürdüreceğiz."

Erdoğan, askeri ve savunma sanayi alanlarındaki iş birliğini  güçlendirme hususunda kararlı olduklarına işaret ederek, şunları kaydetti:  "7'inci Konsey Toplantısı hem aramızdaki bağların tahkim edilmesi hem  de kritik kararların alınması bağlamında son derece faydalı olmuştur. Az önce  imzalanan anlaşmalar bunun ispatıdır. Burada üzerinde mutabık kaldığımız bütün  konuların takipçisi olacağız ve stratejik ilişkilerimizi daha da yukarılara  taşımak için tüm imkanlarımızla çalışacağız."

ALİYEV'DEN ERDOĞAN'A DAVET

24 Haziran seçimlerinden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ilk ziyareti için Azerbaycan'a davet eden Aliyev'in açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:Seçimlerden sonr abenim ilk ziyaretim kardeş ülkeye yaptığım ziyaret oldu."Türkiye ve Azerbaycan birliği sağlamdır ve büyük geleceği vardır. Aziz kardeşimi ve Türk mileltini tebrik ediyorum. Aziz kardeşimin liderliği sayesinde Türkiye büyük yollar kat etmiştir. Türkiye bugün dünya çapında bir güçtür. Dostlar sevinir istemeyenlerin morali bozulur."
İLK YURT DIŞI ZİYARETİ 

 Azerbaycan'da 11 Nisan'da yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı olan  Aliyev, ilk yurt dışı seyahatini Türkiye'ye gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamındaki görüşmelerde, Azerbaycan ile ikili ilişkilerin  daha da pekiştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınacak, bölgesel ve  uluslararası güncel gelişmelere yönelik görüş alışverişinde bulunulacak.


İki ülke arasında 6 anlaşma imzalandı.

Bu kapsamda, Türkiye ile Azerbaycan arasında Erdoğan ve Aliyev  tarafından "Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 7. Toplantısı Protokolü"ne  imza konuldu.   Ayrıca "Çevre Koruma Alanında İşbirliği Anlaşmasının Uygulanmasına  yönelik 2018-2019 Çalışma Programı", "Elektronik İmza Alanında İşbirliğine Dair  Mutabakat Muhtırası", "Tercihli Ticaret Anlaşması Müzakerelerine Dair Mutabakat  Muhtırası", "Kültür Merkezlerinin Kurulması, Çalışma Mekanizması ve  Faaliyetlerine Dair Anlaşma" ile "Personel Değişimine Dair Protokolü" imzalandı.

 Basın toplantısında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar,  Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve  Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli,  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Cumhurbaşkanlığı Genel  Sekreteri Fahri Kasırga ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır  bulundu.