30 Mart yerel seçimlerinde beklediği sonucu alamayan CHP’de, sonuçlar PM toplantısında ele alındı. Kılıçdroğlu’nun açış konuşmasının ardından çalışmalarına başlayan PM’de ilk olarak Metropol Araştırma Şirketi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Özer Sencar seçim sonuçlarına ilişkin bir sunum yaptı. Sencar, PM üyelerine seçim sonuçlarıyla ilgili yaptığı il il analiz sonuçlarını aktardı. Sencar sunumunda MHP’nin seçimlerde oyunu artırdığını, Ak Parti’nin oylarında düşüş olduğunu CHP’nin ise oylarını koruduğu tespitini yaptı. Sencar'ın, "Geçmişe değil geleceğe bakmanız gerekiyor. Aday belirleme yöntemleri, halktaki algıyı değiştirme yöntemlerini değiştirmeniz gerekiyor" değerlendirmesi yaptığı öğrenildi. Sencar’ın sunumunun ardından yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın da hem seçim öncesi yaptıkları çalışmalar hem de yerel seçimlerde aldıkları sonuçlarla ilgili detaylı bir değerlendirme yaptı.
CEMAAT ALGISI
Toplantıda bazı PM üyelerinin cemaat ile işbirliği iddialarına tepki gösterdiği ifade edildi. PM Üyesi Çetin Soysal'ın seçim süreci boyunca CHP’nin cemaatle birlikte olduğu algısı oluştuğunu ve bu algıya da sessiz kalındığını bu durumun da sol seçmeni ürküttüğünü kaydetti. Soysal, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yasadışı dinlemelerden kendisine dönük bir mağduriyet yarattığını, bunların hukuk dışı olduğu vurgusu yaptığını ve bunu kampanyasında iyi kullandığını da kaydetti. Bazı PM üyeleri de "Cemaate karşı net bir tavır alınabilirdi. İktidar ile suç ortaklığına vurgu yapılabilirdi" değerlendirmesi yaptıkları kaydedildi.

BEŞLİ KOMİSYON HEDEFTE
Toplantıda bazı PM üyelerinin seçimlerde aday belirleme yöntemlerindeki yanlışlıklar yapıldığını dile getirirken, bazı üyelerin ise partinin yeterince organize çalışamadığı, kendisini halka iyi anlatamadığı ve çizgisini net bir şekilde ortaya koyamadığı eleştirilerini getirdikleri öğrenildi. Toplantıda, "Aday adaylığı süreci 7 ay sürdü, 1 ay da adaylık süreci oldu. Bu da örgütlerin motivasyonunu bozdu. Seçim heyecanı kayboldu" değerlendirmesi yapıldı. Konuşan PM üyelerinin aday belirleyen 5 kişilik komisyonu sık sık eleştirdikleri ve "Seçime birçok yerde yanlış adayla girildi" eleştirisini getirdikleri öğrenildi.
CHP'nin oyunu artırdığı şeklinde yapılan yorumlara da, "Oyumuzu 3 artırdık  

 5 artırdık deniliyor ancak yerel seçimde ya kazanırsın ya da kaybedersin. Biz de birçok yerde kaybettik ama oyumuz arttı diye seviniyoruz" şeklinde kaşrı çıkıldığı öğrenildi.

VEKİLLER TARTIŞTI
Toplantıda İzmir Milletvekili Oğuz Oyan konuşmasında CHP’den aday gösterilmeyince DSP’den aday olan Hakan Tartan’ı ziyaret ederek destek verdiği gerekçesiyle İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’i suçladığı bildirildi. Oyan'ın Güler’e, “Hakan Tartan’a gitmek, ona destek vermek partiye ihanettir. Bunu hiç doğru bulmadım. Benim de istemediğim adaylar oldu ama yine de hepsine gittim çalıştım. Burada önemli olan partinin başarısıdır. Başka partiye çalışmak hiç hoş olmadı” diye eleştirdi. Bunun üzerine de Güler, “İhanet ithamını ağır buluyorum. Hakan Tartan’ın partiye emeği vardır. Ben de onun için sadece ziyarete gittim. Bana bu konuda haksızlık yapıldığını düşünüyorum” dedi. Oyan da Güler’e “Ziyaret yapıyorsanız da kapalı kapılar ardında yaparsınız, böyle şeyler duyurulmaz. Ama görüntü, destek verdiğiniz şeklindeydi” diye cevap verdi.

ÇANKAYA ATIŞMASI
Çankaya Belediyesi’ne talip olmasına karşın aday gösterilmeyen Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat ile Gökhan Günaydın arasında da tartışma yaşandığı öğrenildi. Özbolat’ın "Çankaya adayını neye göre aday belirlediniz?" sorusuna Günaydın’ın "Anketlerle" yanıtını vermesi tartışmayı alevlendirdi. Özbolat’ın bu cevaba tepki tepki göstererek "Anketleri göster o zaman" çıkışına Günaydın’ın "Genel Merkez de insiyatif kullandı" yanıtını verdiği belirtildi. Bunun üzerine Özbolat’ın toplantıyı terk ettiği kaydedildi.

MADDİ HATA MI, MANÜPÜLASYON MU?
Özbolat, anketlerin belirleyici olduğu ifade edilen Çankaya, Adana ve Mersin’de açıkça yanlış tercihler yapıldığını savunurken Günaydın’ın yaptığı sunumdaki yüzde 29.6 oy oranını da, "Biraz önce profesyonel bir şirket oy oranımızı yüzde 27.8 olarak açıklıyor. Sayın Günaydın ise 29.6 diyor. Nereden bulmuş bu 29.6’yı? Eğer bu maddi bir hata değilse bir manipülasyondur. Acaba bu manipülasyon seçim kampanya sürecindeki anketlerde de yapılmış mıdır” sorusunu yöneltti.

"RİCA EDERİM" TARTIŞMASI
Süreç içinde Günaydın’ın sorumlu olduğu Yerel Yönetimler Birimine yaptığı bir başvurunun Günaydın, tarafından "metnin sonunda rica ederim” ifadesi bulunması nedeniyle iade edildiğini de belirten Özbolat, “Burası bir parti, devlet dairesi değil. Neymiş, ‘arz ederim’ diyecekmişim, böyle şey olur mu. Ben bir milletvekiliyim. Ben kurultay delegelerinin özgür iradeleriyle seçilmiş bir PM üyesiyim. Bu makamlar gelip geçicidir” diye konuşunca Kılıçdaroğlu’nun da, “Evet burası resmi daire değil” diyerek araya girdiği öğrenildi.

İSTİFA İDDİASI
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun MYK’da değişiklik yapabileceği iddiaları gündeme getirilirken, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç'un 30 Mart seçimlerinin hemen ardından bu görevlerinden istifa ettiği, ancak istifasının kabul edilmediği ortaya çıktı. Koç'un Samsun'da CHP'nin 3. parti olması ve elindeki belediyeleri kaybetmesinin ardından istifa ettiği ancak kabul edilmediği kaydedildi.

SIRA VEKİLLERDE
CHP’deki değerlendirme toplantıları bugün de milletvekillerile genel merkezde yapılacak olağanüstü kapalı grup toplantısı ile devam edecek. Bugünkü toplantıda birçok milletvekilinin özellikle, "Belediye başkan adayları belirlenirken vekil olarak benim haberim olmadı, görüşüm bile alınmadı” eleşitirisinde bulunacakları öğrenildi.

REVİZYON BEKLENTİSİ
İl başkanları, PM ve vekiller toplantısının ardından CHP kulislerinde MYK’da mini bir revizyon olabileceği konuşulmaya başlandı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun MYK’daki eksik bir koltukla birlikte 4-5 kişilik bir yenilemeye gidebileceği ifade ediliyor.