AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin mülteciler için 7 milyar doların üzerinde para harcadığını belirterek, "Avrupa ülkeleri Türkiye'den göçmen alırken kriterler koyuyor. 'İyi eğitimli olsun' diyor. 'Fazla çocuğu olmasın, mümkünse de benim dinimden olsun.' Çok özür dilerim ama hayvan pazarından hayvan mı seçiyorsunuz? Bunların yaklaşımı bu" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili adayı Mevlüt Çavuşoğlu, seçim bölgesinde gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi. Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada Türkiye'de sayıları bugün 2 milyonun üzeri olarak ifade edilen ve ağırlığını Suriyelilerin oluşturduğu mültecilerin ancak 270 bininin kurulan 25 kampta olduğunu söyledi. Kuzey Irak'ta yine Türkiye'nin kurduğu 3 kampta 40 bin civarında mültecinin yaşadığını kaydeden Çavuşoğlu, "Türkiye'de yaşayan 2 milyona yakın insanının hepsi kamplarda değil. İmkanı olanlar ev tutmuş. Bu zor şartlarda onlara her türlü desteği vermeye çalışıyoruz. Bu insanlar keyfinden Türkiye'ye gelmediler. İnsanlar sığınacak yer aradılar. Bu insanların çok daha fazla hizmete de hakkı var. Her şeyden önce insan olduğunu unutmamamız lazım" diye konuştu.

100 BİNDEN FAZLA BEBEK DÜNYAYA GELDİ

Türkiye'nin bu noktada üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğini kaydeden Çavuşoğlu, şunları söyledi: "Ancak her şeyi verdiğimizi de söyleyemeyiz. Türkiye'de doğan 100 binden fazla yeni bebek var. Eğitim çağında 500 binden fazla Suriyeli var. Biz bunların ancak 170 binine eğitim verebiliyoruz. Geri kalan yaklaşık 330 bin Suriyeli gencin, çocuğun geleceği ne olacak? Daha fazlasını yapalım diyoruz, 6.5 milyar dolar şimdi rakam 7 milyar doları da geçti para harcadık. Tüm uluslararası camiadan bize gelen yardım 430 milyon dolar. Uluslararası camia yeni yeni anlamaya başladı bunun önemi. Biz gidip de hiç kimseden para dilenmedik ama yüzlerine de her fırsatta 'Bu insanlara yardım etmekte niye cömert davran mıyorsunuz? Bu yükü neden paylaşmıyorsunuz?' diye söyledik."

MÜLTECİLERE AVRUPA'NIN YAKLAŞIMI

Çavuşoğlu, mültecilerin sağlık hizmetlerinden yararlanması, geçici statüler verilmesi gibi uygulamaları da gerçekleştirdiklerini belirterek açıklamalarını sürdürürken “Biz başkaları gibi seçici davranmıyoruz. Avrupa ülkeleri Türkiye'den göçmen alırken kriterler koyuyor. 'İyi eğitimli olsun' diyor. 'Fazla çocuğu olmasın, mümkünse de benim dinimden olsun.' Çok özür dilerim ama hayvan pazarından hayvan mı seçiyorsunuz? Bunların yaklaşımı bu. Şimdi kendi başlarına gelmeye başlayınca paniklediler" şeklinde konuştu.

Avrupa ülkelerini mülteciler konusunda İngilizlerin ifadesiyle 'Akşamdan sonra günaydın' durumunu yaşadığını belirten Çavuşoğlu, “Bu insanlar denizlerin ortasında terk edilmesin, ölmesin. İnsan kaçakçılarının, tacirlerini elinde kurban olmasın. Bu insanlar da en temel haklarına kavuşsunlar ve en büyük arzumuz da kendi şehirlerine, ülkelerine dönsünler" dedi.