Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Ankara'yı ziyaretinde söylediği "Keşke Gülen ABD yerine başka bir ülkede olsaydı" sözü ve "yeterli kanıt sunulmasına" yönelik dileği hakkında, "Biden şunu kastediyordu; Bu konu ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerde gerilime yol açtı ve bu gerilim çabucak çözülemeyecek, çünkü bu (yasal) sürecin ve kuralların izlenmesi, iade anlaşmasına sadık kalınması önemli." dedi.

Earnest'e, günlük basın toplantısında, Biden'ın Türkiye ziyareti sırasında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi konusunda gazetecilere konuşurken sarfettiği "Keşke Gülen ABD yerine başka bir ülkede olsaydı" sözleri ve yeterli kanıt sunulmasına ilişkin dileği soruldu.

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, "Bu bir dil sürçmesi mi? Yönetim Biden'ın sözlerine katılıyor mu?" sorusu üzerine, Türkiye ile ABD arasında iadeleri düzenleyen bir anlaşma ve ABD yasalarında iadelerin nasıl yapıldığını düzenleyen maddeler bulunduğunu söyledi.

Josh Earnest, şöyle devam etti:

"Bence Biden şunu kastediyordu; Bu konu ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerde gerilime yol açtı ve bu gerilim çabucak çözülemeyecek, çünkü bu sürecin ve kuralların izlenmesi, iade anlaşmasına sadık kalınması önemli. Yönetim, Türkiye'ye kanıtlara dayanarak taleplerinin değerlendirileceği konusunda kesin bir taahhütte bulundu. Bu sözün arkasında eylemlerimizle duruyoruz."

Adalet Bakanlığından yetkililerin Türkiye'ye giderek muhataplarıyla görüştüğünü hatırlatan Earnest, bunun da sürece bağlı olduklarını gösterdiğini vurguladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesine yönetimin karar veremeyeceğini, Türkiye'nin endişelerini anlasalar da bunun yasal bir süreç olduğunu tekrarladı.