Rus gerginliği ve bölgede yaşanan kritik gelişmeler sürecinde Barzani bu hafta “İttifak için” Ankara’ya geliyor

Kürt Bölgesi Başkanı Barzani, petrol, doğalgaz, IŞİD’e karşı işbirliği ve Peşmergenin eğitimi konuları için gelecek. Kürt lider Ankara’dan silah yardımı da isteyecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani’nin bu hafta Türkiye’ye geleceğini açıklamasının ardından gözler Barzani’nin yapacağı ziyarete çevrildi.

Mesut Barzani’nin yarın Türkiye’de olması bekleniyor ancak IKBY’de uçuşların iptal edilmesi ve bu sebeple tarihte bir değişiklik olabileceği ihtimali üzerine Barzani’nin geliş tarihi net olarak açıklanmıyor.

BORU HATTI DA KONUŞULACAK

Türkiye’nin Rusya ve Irak’la yaşadığı sorunların ardından, bölgede yaşanabilecek yeni olası krizlere karşı Barzani’nin ziyareti ile birlikte güçlü bir “Türkiye–IKBY ittifakı” mesajı verilmesi öngörülüyor.

Barzani’nin ziyaretinde özellikle enerji alanında işbirliğinin önemli bir gündem maddesi olacağı belirtiliyor. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden Türkiye’ye petrol akışını sağlayacak boru hattının inşasında gelinen son noktanın değerlendirileceğine işaret ediliyor.

GÜNLÜK 1 MİLYON VARİL

Boru hattının tamamlanmasının ardından, hattan ilk başlarda günde 400 bin varil petrol pompalanması, ardından kapasitenin günlük 1 milyon varile çıkarılması planlanıyordu. Bağdat ile Erbil arasında yaşanan uzlaşmazlık sebebiyle beklemeye alınan anlaşmanın akıbetinin Barzani’nin gündeminde olduğu bildiriliyor.

SİLAH BEKLENİYOR

IKBY’ye yakın kaynaklar, IŞİD’in Mahmur saldırısının ardından Barzani’nin ilk kez Türkiye’yi ziyaret ettiğine dikkat çekiyor. Barzani’nin çantasında, bu saldırı karşısında Türkiye’den bekledikleri desteği göremediklerine dair bir sitemin de yer aldığı bilgisi aktarılıyor.

Barzani’nin güvenlik alanında, IŞİD’e ve Şii milislere karşı, peşmergelerin eğitimi, silah yardımı gibi konuları kapsamak üzere daha güçlü bir askeri işbirliği beklentisini de ileteceği ifade ediliyor. Barzani’nin “IŞİD ve Şii milislerden kaynaklı bir güvenlik problemi ortaya çıkarsa Türkiye’den daha net ve açık bir pozisyon alması” talebini de yetkililere ileteceği ileri sürülüyor.