Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında, Başbakanlık Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen kabine toplantısı sona erdi. ara Kuvvetleri Komutanı Akar'ın da katıldığı toplantıda ana gündem maddesi ise sınır güvenliği oldu.


Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Hükümet sözcüsü Bülent Arınç açıklamalarda bulunuyor.

Arınç'ın açıklamasından satır başları:

"Suruç'taki saldırıda, Adıyaman'da ve bugün Şanlıurfa'da evlerinde şehit edilen polislerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Terör örgütünün, terör suçudur. Bunu yapanlar karşılığını göreceklerdir.

İKİ POLİSİN ŞEHİT EDİLMESİ

Apocu fedai timinin, gerçekten PKK bağlantısı olup olmadığı, yoksa bireysel olarak mı bu eylemi yaptıkları, propagandaya yönelik olarak mı böyle bir duyuruda bulundukları konusu hem istihbaratımız, hem de güvenlik güçlerimiz tarafından süratle araştırılıyor ama neresinden bakarsak bakalım, bir terör örgütünün işlediği bir terör suçudur. Kan dökülmüştür. Dökülen kan, polislerimizin aziz kanıdır. Onlara Allah'tan rahmet diliyorum ve mutlaka bunu yapanlar karşılığını göreceklerdir.Bunun bir misilleme olduğu anlaşıldı. "

SINIR GÜVENLİĞİ

Ana gündemde Milli Savunma Bakanımız bir sunum yaptı. Sınır fiziki güvenlik sistemi konulu. Sınırda tedbirlere ilave olarak neler yapıldı ve neler yapılacak bunlar anlatıldı sunumla.

3 bin kilometreye yakın kara sınırımız var. Suriye ve Irak sınırlarımızın yarısını kapsıyor. Diğer ülkelerle olan sınırlarımızda güvenlik tehlikesi yok. Ama Suriye'deki olaylara ilişkin entegre güvenlik sistemi sunumda dinlemiş olduk.

Önemli olan DEAŞ'e karşı önlemler önemlidir. Sınır güvenlik sistemi kurulacaktır."

Risk sıralaması kaçakçılar, sığınmacılar ve teröristlere yönelik risk sırası var sınırlarda. İnsani amaçlı geçişleri kolaylaştırabilecek bir çalışma gerektiği ortaya çıktı. Fiziki engeller teröristler için alınacaktır.

Giriş-çıkışların yapılabileceği sınır noktalarını tespit ettik. Ayrıntılı incelemeler yapılmıştır. Teknik konularda. Bu duvarlar örmek demek değildir. Teröristlere ve kaçakçılara engel olacak bir sistemi düşünmüşler. ASELSAN'ın da bulunduğu mükemmel bir proje hazırlanmış. Devam etmesi uygun görüldü. Sayın Başbakanımızın talimatları oldu."

SİVİL UÇAK ÜRETİMİ

Türkiye'de sivil uçak üretimi konusunda Bakanlar Kurulu'na bilgi verildi. Bundan sonra atılacak adımlar konusunda bilgilendirme yapıldı.

SORU-CEVAP

Güvenli bölge ve uçuşa yasak bölge seçeneği hükümet nezdinde halen masada mı? İncirlik’in açılması için bu şartlar halen geçerli mi?

İki komşu ülkedeki olaylarla ilgili olarak Türkiye’nin tutumu bellidir. Hem IŞİD’e karşı hem de diğer olaylara karşı tavrımız en başından beri belli. Türkiye’de bir algı operasyonu var. Son yaşadığımız olaylardan sonra yanlış algıların, Türkiye’de oluştuğunun farkındayız. Propoganda amaçlı fevkalade etkili bir kampanya yürütülmektedir. Son derece alçakça bir kampanyadır. Türkiye için IŞİD lanetli bir terör örgütüdür. Terörün her türüyle olduğu gibi IŞİD’le mücadeleye de kararlıyız. Türkiye, uluslararası koalisyonda yerini almıştır. Bu koalisyon hava harekatı yapmaktadır. Türkiye, bu konuda üzerine düşeni yapmaktadır. Fakat etkili ve sonuç alıcı olması için uçuşa yasak bölge talebimiz vardır.

TÜRKİYE HAKKINDAKİ İDDİALAR

"(DAEŞ'e karşı Türkiye Hükümeti yeterli mücadeleyi yapmıyor) algısı üzerinden propaganda amaçlı, fevkalade etkili bir kampanya yürütülmektedir. Bu alçakça bir yalandır. Hiçbir noktası doğru değildir. DAEŞ, Türkiye'nin lanetlediği bir terör örgütüdür. Ülkemiz terörün her türüyle olduğu gibi bu terör örgütüyle de mücadele etmeye kararlıdır"

"1 Ocak 2015'ten bu yana şu an itibarıyla 600'e yakın kişi DAEŞ terör örgütü ile bağlantılı olabilecekleri şüphesiyle gözaltına alınmıştır. Bunlardan 102'si tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir. Temmuz 2015 tarihinden itibaren Suriye'deRADİKAL tabir edilen gruplara katılım bin civarındadır. DAEŞ'e katılanları kastediyorum. PYD'ye katılanların sayısı da bin 500, 2 bin civarındadır."

KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ

Dünkü MYK-Bakanlar ortak görüşmesinde koalisyon görüşmeleri konuşuldu. Seçim sonuçları açıklandığından itibaren Sayın Başbakan pozitif bir çalışma yürütmüştür. Bizim bu çalışmalarımız siyasi partiler ve kamuoyu tarafından olumlu karşılanmıştır. Bizim önceliğimiz hükümet kurma görevi. Milletimiz bir karar verdi. Milletimiz koalisyon kurmamızı istedi. Biz buna karşı duramayız. Bu saygısızlıktır. Bunu hangi parti düşünürse millete karşı saygısızlıktır. Dolayısıyla çok iyi niyetle hükümet kurma çalışması birinci aşamasıdır. CHP ile görüşmeler sürüyor."

(Demirtaş'ın çağrısı) Demirtaş'ın şunuda düşünmesi lazım en az 110 kişiyle toplantıya çağrılır ve 134 kişiyle toplanır. Biz hükümet olarak Meclis'in olağanüstü toplanmasını yararlı bulmuyoruz. Ben demirtaş'a bir ricada bulunmak istiyorum Başbakanımız bundan daha geniş bir talebi gündeme getirdi.