Türkiye elçiliğine telefon açmalarına müsaade edilmeyen gönüllüler, Davutoğlu'na attıkları twitten hemen sonra Dışişleri'ndeki yetkililerin girişimiyle serbest bırakıldı.

Çare Derneği gönüllüleri, Kurban Bayramı için gittikleri Kenya'da çok ilginç bir olayla karşılaştılar. Başkent Nairobi'de vize işlemleri esnasında gözaltına alınan ve Türk elçiliğine haber vermeleri engellenen gönüllüler gizlice twit atarak Dışleri Bakanı Davutoğlu'ndan yardım istedi. Sınır dışı edilmelerine karar verilen gönüllerin twiti okuyan Bakan Davutoğlu, derhal yetkililere hareket geçirerek Kenya'lı yetkililerle iletişime geçti. Gönüllülerin verdiği numarayı birkaç dakika içerisinde arayan bakanlık yetkilileri sorunu çözdü.

Çare Derneği gönüllülerinden Çınaraltı İlim ve Kültür Derneği Başkanı Osman Sungur yaşadıkları şöyle anlattı;
"Başkent Nairobi'ye indiğimizde vize gişelerinde ne amaçla geldiğimizi sordular. 'Turizm ve yardım' dedik. Hangi şehre gideceğimizi sorduklarında "Carissa" deyince meğer hata yapmışız. Carissa'da son olan olaylar da 60 kişi bir AVM'de ölmüş ve bu terör saldırılarında Türklerin de adı karışmış. Tabi biz bunları saatler sonra elçinin özel kaleminden öğrendik.

Cevşen okuyorduk. Birden Said Tekin adlı kardeşin aklına, fark ettirmeden Ahmet Davutoğlu'na tweet atmak geldi. Birkaç dakika bile geçmeden Ahmet Davutoğlu'nun özel kalemi bizi aradı."

Nereye ve ne amaçla geldiğimizi sordular. Cevaplarımıza inanmayıp bizi sorgu odasına aldılar. Amacımızı sordular. 'Yetimlere kurban kesimi yapacağız, Türkiye'den Çare Derneği adına geliyoruz' dedik. Bir türlü inanmak istemiyorlardı. Sonra bizi sınır dışı etmek için işlem yapmaya başladılar. Beklemeye koyulduk. Bu esnada elçiliği ve dernek merkezini aramamıza izin vermediler. Dernek merkezimizin ve buradaki bağlantılı olduğumuz Young Muslim Derneği'nin olayı çözmelerini beklerken Cevşen okuyorduk. Birden Said Tekin adlı kardeşin aklına, fark ettirmeden Ahmet Davutoğlu'na tweet atmak geldi. Birkaç dakika bile geçmeden Ahmet Davutoğlu'nun özel kalemi bizi aradı. Telefonda; bakanımızın 'merak etmesinler durumu çözeceğiz' dediğini belirtti. Tabi biz o esnada bu duruma çok şaşırdık. Gerçekten kısa sürede elçilikten yetkililer geldi ve durumu kısa sürede çözdüler. Tüm bu karmaşaya ve olumsuzluklara rağmen moralimizi bozmadık. Neyse ki Allah'ın izniyle gözaltından bakanımızın talimatı ile elçilik yetkileri devreye girdi ve kurtulduk. Daha sonrada yardımseverlerin gönderdikleri kurbanları kesmek ve dağıtmak üzere yola koyulduk."