Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan Barzani görüşmesi saat 14:00'te gerçekleşecek. Neçirvan Barzani'nin ziyareti, Aralık ayı içinde Irak'tan Türkiye'ye ikinci önemli ziyaret. İki hafta önce de IKBY Başkanı Mesut Barzani Türkiye'ye gelmişti.

BAĞDAT İLE İPLER GERİLMİŞTİ

Bu döneme Irak'taki Bağdat hükümeti ile Ankara arasında Başika krizi patlak verdi.Türkiye'nin Başika'daki peşmerge ve Iraklı güçlere eğitim veren danışmanları korumak için bölgeye asker göndermesinin ardından Bağdat ile ipler gerildi. Irak Başbakanı Haydar İbadi, Türkiye'den askerlerini çekmesini isterken, Bağdat'la kriz patlak verdikten sonra 9 Aralık'ta Mesut Barzani geldi, ilk ziyaretini MİT'e yaptı.

Görüşmelerin ardından Davutoğlu, Barzani'nin tartışmalı bir dönemde yaptığı ziyaretin 'mesaj' niteliğinde olduğunu söylemişti. MİT ve Dışişleri müsteşarlarının Bağdat'a gideceğini açıklamıştı. Ertesi gün Sinirlioğlu ve Fidan Bağdat'a gitti.

"IRAK'IN KAYGILARI DİKKATE ALINACAK"

Bu ziyaretin ardından Ankara 'yeniden tanzim için Irak'ın kaygıları dikkate alınacak' dedi.Bağdat çekilme istedi. Birkaç gün içinde Türk askeri Başika'dan IKBY topraklarına çekilmeye başladı.

Ancak Bağdat'ın tepkisi sürüyor, Perşembe günü Arap Birliği'nin Türkiye'yi kınadığı toplantıda Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi "Askerler Irak içinde bir bölgeden başka bir bölgeye kaydırıldı, tamamen çekilmelerini istiyoruz" dedi, egemenlik vurgusu yaptı