Beşir Atalay, Şuan için çözüm süreci bitmiştir demek doğru olmaz. Ama çözüm süreci durmuştur. Eğer silahlı unsurlar silahlarını bırakır ülke dışına çıkarsa çözüm süreci devam eder.

Atalay'ın açıklamalarından satırbaşları:

Ortak hükümet kurma çalışmalarında yapıcı davrandık. Görüşmeler siyasi ve toplumsal ortamı yumuşattı. CHP ile görüşmeler şu anda gayet verimli gidiyor. İnsani, medeni bir dialog var. Yapıcı tavrımız devam ediyor. CHP ile sahici bir diyalog sürüyor.

TÜRKİYE'DEKİ OPERASYONLAR

Şu an gözaltı sayısı ülke genelinde binin üzerinde. Operasyonlar bütün terör örgütlerini kapsıyor. Suruç'taki vatandaşlarımızın, polislerimizin evlerinde şehit edilmesi dün Malazgirt'te Binbaşımız şehit edildi. Hepsine Allah'tan rahmet diliyorum.

Şu anda yürütülen bu operasyonlarda Türkiye sabrını sonuna kadar kullanmıştır. Türkiye oldukça sabırlı davranmıştır. IŞİD'le ilgili daha önce yapılan mutabakatlar biliniyor. Güvenli Bölge oluşması Türkiye için çok önemlidir. 

Bu operasyonların yönetilmesi konusunda da; devletin bütün kurumları eşgüdüm içinde, çok etkili bir çalışma yürütülerek yapılıyor. 

Uluslararası iletişim iyi yürütülmüştür. Ayrıca içeride kamuoyu bilgilendirmesi etkili olmuştur. İki siyasi partinin heyetlerini bilgilendirme, dün en üst seviyede gerçekleştirilmiştir. 

AK Parti'nin terörle ilgili tutumunu herkes biliyor. Terör örgütleri arasında ayrım yapmadan, terör ve şiddete karşı en sert uygulamaları yaptık. 

Bizim politikamız Türkiye'yi normalleştirme idi.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Bizim çözüm sürecinde hedefimiz aslında şu arkadaşlar; terör bitsin, silah bırakılsın. Ana hedef budur. Ama çözüm sürecini HDP, PKK çok istismar etti. Tabi HDP siyaset yaparak, teröre karşı tutum koyarak yardımcı olabilirdi. İyi bir sınav ortaya koymadılar. Biz HDP'nin Meclis'te siyaset yapmasını çok önemli görüyorduk. Ama şiddet ve terörle bu parti arasına bir mesafe koyamadı. Hükümet artık mecburdu, yapmamaları gecikme sayılırdı, çok istismar edildi, çalışmalar ve çözüm süreci. Hükümetimiz de son dönemde yapılanları, iki askerin uykuda şehit edilmesini hiçbir devlet bunları bağışlamaz. Bu sürecek arkadaşlar. Silah bırakılırsa çözüm süreci yine yürür. Daha fazla demokrasiden vazgeçmeyeceğiz.  Çözüm süreci şuan bitti demek doğru olmaz.

PARTİ KAPATMA TARTIŞMASI

Biz ilke olarak parti kapatmaya karşıyız. Suçlar kuruma yüklenmesin, kişiler cezalandırılsın. Siyasetle terörü karıştıranlar varsa cezalandırılsın.