Rusya’nın Suriye’deki askeri etkinliği ve bu ülkedeki resmi makamlar tarafından “yeni bir dünya savaşı” söylemiyle ifade edilen gelişmeler, Ankara’da dün Çankaya Köşkü ile Cumhurbaşkanlığı'nda bir dizi önemli görüşmede ele alındı.


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Köşk ile Cumhurbaşkanlığı’na çıkarak Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Suriye’deki son durumla ilgili olarak bilgilendirdi. Köşk’te Davutoğlu, Akar ve Fidan arasında 20 dakikalık üçlü görüşme de dikkat çekiciydi.

Üçlü görüşme

Devlet Günü çerçevesinde dün Çankaya Köşkü ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde önemli görüşmeler yapıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan'ı kabul etti.

Bu görüşme, yaklaşık 1,5 saat sürdü. Davutoğlu, ardından da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ı kabul etti. Bu görüşme, 1 saat sürdü. Çankaya Köşkü'nde Davutoğlu, Akar ve Fidan arasında 20 dakika süren üçlü bir görüşme de yapıldı.

Fidan, Akar ve Davutoğlu Cumhurbaşkanlığı’na gitti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün öğleden sonra sırasıyla Fidan, Akar ve Davutoğlu'nu ayrı ayrı kabul ederek görüştü. Erdoğan’ın Fidan ile görüşmesi 45 dakika, Akar ile görüşmesi 75 dakika, Davutoğlu ile görüşmesi de 1 saat sürdü.

Devlet Günü çerçevesinde yapılan haftalık olağan görüşmelerde; terör örgütüne karşı meskun mahallerde yürütülen operasyonlar, Rusya'nın Suriye'deki etkinliği, ABD'nin terör örgütü PYD'ye askeri desteği konularının ele alındığı yorumları yapıldı.

Bu görüşmelerin içeriğini bu aşamada bilmek imkansız. Ancak dün ABD ve Rusya’dan yapılan açıklamalar ve Suriye’deki gelişmeler çerçevesinde Ankara’daki siyaset koridorlarında konuşulanlar; bu görüşmelerin önemini ortaya koyan mahiyet içeriyor. Bu tablo, dünkü görüşmelere, rutin devlet günü görüşmelerinin ötesinde bir anlam yüklüyor.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Rusya’nın Suriye’de stratejik bir hata yaptığı belirterek, rejime destek vererek iç savaşın parçası haline geldiğini söylemişti. Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ise  "Bu yüzden de Amerikalılar ve Arap ortaklarımız kalıcı bir savaş isteyip istemedikleri konusunda iyi düşünmeli. Eğer bu savaşı kolayca kazanabileceklerini sanıyorlarsa yanılıyorlar, hele de herkesin birbiriyle savaştığı Arap coğrafyasında. Yeni bir dünya savaşı başlatmak yerine; tüm taraflar, acımasız önlemler de dahil edilerek görüşme masasına oturtulmalı
" demişti.