Ankara’nın göbeğinde çalıntı araçla düzenlenen bombalı saldırının detayları aydınlanmaya başladı.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, 28 kişiyi katleden teröristin kimliğinin 24 yaşındaki Salih Neccar olduğunu açıkladı. Neccar soy ismi Suriye’de tanıdık. Zira güvenlik birimlerine göre Neccar ailesi Beşar Esad’ın başında bulunduğu Baas rejiminin askeri istihbaratı Emn ül-Askeri’yle irtibatlı. Bu da saldırı emrini Şam yönetiminden geldiğine işaret ediyor.

Nitekim Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bu ihtimali doğrular nitelikle açıklamalarda bulundu. PYD lideri Salih Müslim’in eylem emrini bizzat Beşar Esad’dan aldığını belirten Bakan Çavuşoğlu şunları söyledi: “Türkiye terör örgütleriyle hiç ayrım yapmaksızın mücadele ediyor. DAEŞ-PKK-DHKP-C terör örgütüyle ve Suriye’de de YPG’yle DHKP-C’nin hiçbir fark yok. Zaten YPG’nin içindeki tüm kademelerinde Kandil’den PKK’lılar var. Esasen Salih Müslim’in kendisi de zaten Suriye rejimi tarafından Kandil’den çağrılıp Suriye’de buradaki unsurları toplayıp Türkiye’ye de karşı da olumsuz tutum içinde ya da saldırılar içinde olması talimatını bizzat Esad’dan almıştır. Tüm belgeleriyle bilgileri bizde mevcuttur” dedi.

PYD’nin silahlı kolu YPG’ye katılan Batılı teröristlerin internete düşen video kayıtları PYD’nin eylem emri aldığını gözler önüne serdi. Yüzü kapalı teröristler İngilizce, Almanca, İspanyolca ve Kürtçe olmak üzere dört dilde yayınladıkları bildiride, Türkiye’nin dünya üzerinde yer alan bütün resmi kurumlarına saldırı çağrı yaptı.

Önceki günkü katliamın ilk saatlerinde devletin zirvesinden “Bunların arkalarında kimlerin olduğunu biliyoruz” şeklinde açıklamalar gelmişti. Bir iddiaya göre bu eylemde Rus istihbaratının da parmağı var ve bu saldırı Rus uçağının düşürülmesine karşı bir misilleme... Çünkü, Hava Kuvvetleri personeli hedef alındı. Taşeron olarak da PYD kullanıldı. PYD lideri Salih Müslim ise iddiaları reddetti. Müslim, “Hayır efendim kesinlikle reddediyoruz. Böyle bir şey yapılmamıştır bizim tarafımızdan. Ne yakından ne uzaktan hiçbir ilişkimiz yoktur. Salih Necar’ı hiç tanımıyoruz. Hiçbir ilişkimiz de olmamıştır, olmayacaktır” diye konuştu. Ancak güvenlik uzmanları, son dönemde örgütlerin eylemleri üstlenmeyerek gizli mesaj verdiğine dikkat çekiyor. Güvenlik bürokrasisinin kalbine yapılan saldırı da siyasi mesaj yüklü.