10 dakikalık şaibeye 10 yıllık iktidar verilmez


ANAR Genel Müdürü, seçimlere tam 1 ay kala tabloyu AKŞAM'a değerlendirdi. Son dinleme olaylarının oya yansımayacağını söyleyen Uslu’ya göre cemaat bütün itibarını kaybettiği için seçimleri etkileyemeyecek. 

HAKKI KURBAN - ANKARA

TÜRKİYE’nin sandık başına gitmesine tam bir ay kaldı. 30 Mart'ta yapılacak seçimler öncesi siyasi partiler meydanlara indi. 17 Aralık operasyonundan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tartışmasına, internet düzenlemesinden dinleme skandalına kadar gelişmelerin sandığa nasıl yansıyacağı ise merak konusu oldu. ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu, seçmenin eğilimini değerlendirdi.

DERİN DARBE ETKİLEMEDİ 
17 Aralık sürecinin seçmen davranışları üzerinde hiçbir etkisinin olmadığını gözlemledik. İnternete yansıyan dinlemelerin etkisini de ölçmek için çalışma başlattık ancak yansımasının olacağını düşünmüyorum. Çünkü, cemaat bütün itibarını ve güvenirliliğini kaybetti. Seçmen davranışı üzerinde etkisinin olması zor. 17 Aralık dışındaki dinamikler daha belirleyici olur. 

SIZINTILARA İTİBAR YOK 
Vatandaş, kaynağı belli olmayan, kim tarafından yayıldığı bilinmeyen korsanlara ve bilgi sızıntılarına ‘dedikodu kültürü’ diye itibar ediyor. Fakat bunu siyasal davranışlarını ve tercihlerini değiştirecek unsur olarak kullanmıyor. Vatandaş, kaynağına güvenmediği 10 dakikalık şaibeden hareketle 10 yıllık gözlemlerini bırakmıyor. 

CEMAATİN OYU % 3'ÜN ALTINDA
17 Aralık ve dershane tartışmalarıyla ilgili süreçte yaptığımız araştırmalar da teyit ediyor ki cemaatin toplam oy oranı yüzde 3'ün bile altında. Cemaatin içinde parti tercihlerini değiştirecek insan sayısının çok yüksek olmadığını düşünüyorum. Yüzde 1-2'yi bulsa bile, oy makası çok açık olduğundan, önemli bir etkisi olmaz. Cemaat, oy oranı bakımından değil, asimetrik mücadeledeki rolü bakımından dikkat çekici. 

AK PARTİ'NİN OYU YÜZDE 42-45
AK Parti'nin, bu seçimlerde oyları yüzde 42'nin üstüne çıkacak. Yerel seçimler için yüzde 42-45 , genelde ise yüzde 47-50 aralığında oy alacak. Çünkü yerelde, akraba, eş-dost işleri de devreye giriyor. 

BÜYÜK ŞEHİR SÜRPRİZİ YOK
İSTANBUL, Ankara ve İzmir'de sürpriz yok. Şu an yönetimde bulunan isimler, diğerlerine göre önde görünüyor. Araştırmalarda, Akdeniz'de, Ege'de, Güneydoğu'da, Karadeniz'de farklı dinamiklerin de ortaya çıktığı görünüyor.

AK PARTİ REKOR KIRABİLİR
OPTİMAR Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Daşdemir, 30 Mart seçimlerinde sonucun ne olabileceğini değerlendirdi: Son iki araştırmamızda, vatandaşın Başbakan'dan yana tavır aldığını gördük. Muhalefetin kamuoyu oluşturma gayreti de ters tepmişe benziyor. AK Partinin yerel seçimlerde patlama yapacağını düşünüyorum.