Şanlıurfa'da düzenlenen Fikir Sofrası etkinliğine, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Şanlıurfa milletvekili Nureddin Nebati, Konya milletvekili Ziya Altunyaldız, Şanlurfa Valisi İzzettin Küçük, Şanlıurfa Belediye Başkanı Celalettin Günvenç, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Burgan Bank Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erten, TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut ve KAGİDER Başkanı Sanem Öğüt'ün yanı sıra gazeteciler ile çok sayıda davetli katıldı.

Şanlıurfa halkı ve Suriyeli sığınmacılardan 5 bin kişinin katıldığı iftarın ardından sohbet ettiğimiz Kalkınma Bakanı Yılmaz'la gündemimiz Hükümet kurma görevinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na verilmesiydi.

SÜRECE İYİ HAZIRLANDIK

Cevdet Yılmaz, AK Parti'nin koalisyon komisyonunun içinde yer alıyor. Koalisyon çalışmalarıyla ilgili detayları paylaşan Bakan Yılmaz, “İyi hazırlandık. Süre boşa geçmedi” dedi ve ekledi: “CHP ve MHP için ayrı komisyonlar kurduk. Ekonomi için de ayrı bir komisyon oluşturuldu.”
Ardından da yapılan çalışmalarla ilgili bilgileri paylaştı: Komisyonlarda ayrıntılı biçimde mukayeseler yaptık. Muhalefet ne demiş, seçim vaatlerinde neler söylenmiş. Baktık ve kendi pozisyonumuzu belirledik.”

VATANDAŞ NOT EDER


Bakan Yılmaz'a muhalefetin 'kırmızı çizgilerini' hatırlattığımızda ise şunları söyledi: “Parti olarak kırmızı çizgilerimiz yok. İlkelerimiz ve politikalarımız var. . Biz de her şeyi yaparız demiyoruz ama kırmızı çizgi kavramını benimsemiyoruz. Partiler arasında farklılıklar var ama ortaklıklar da var. Bu tür görüşmelere önce ortak noktalardan başlamak lazım. Samimi olmayanı vatandaş not eder.”

ÖNCELİK NEREDE?

Ardından da ekonomiye değindi. Suriye'deki savaş ve Yunanistan krizinden örnek veren Bakan Yılmaz, “Piyasadaki rakamlar şimdiye kadar ne kadar isabetli adımlar attığımızın göstergesi. Sonuçta bu istikrar 13 yıllık bir emeğin ürünü. O yüzden bunun heba olmasını istemiyoruz. Olası koalisyonda ekonomiyle ilgili bakanlıklar önceliğimiz” diye konuştu.

Bayrama kadar 'ısınma'

Bakan Yılmaz, “Görüşmelerin ilk turunda derine inilmeyecek. Ana perspektifin konuşulacağı bir tur olacak. Bayrama kadar ısınma turları olacak partiler arasında. İlk tur, genel niyetlerin ortaya konulması şeklinde olacak” dedi.

"Aynı şeyi düşünmek zorunda değiliz ki..."

Bakan Yılmaz'a MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 'fedakarlık' açıklaması da soruldu. “Ülkesini seven herkes fedakarlık yapmalı” diyen Yılmaz, “Hükümet kurmak her konuda aynı şeyleri düşündüğünüz anlamına gelmez. O zaman herkes aynı partide olurdu. Farklılıklara rağmen ortak gündem oluşturmayı başarmalıyız” dedi.