AK Parti ve CHP arasındaki koalisyon çalışmalarını yürütmekle görevlendirilen AK Partili Ömer Çelik ile CHP’li Haluk Koç, ilk görüşmelerinin ardından yöntem konusunda mutabakata vardı.

DAVUTOĞLU ONAYI VERDİ

Her iki isim, görüşmenin ardından vardıkları mutabakatı liderlerine sundu. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun onayını alan Çelik, önceki akşam Haluk Koç’u telefonla arayarak Başbakan’ın görüşmelere devam edilmesi yönündeki kararını iletti.

Çelik, “Bakanlar Kurulu ve partimizin yetkili organlarında yapacağımız değerlendirmenin ardından size döneceğiz. Hafta sonunda veya en geç gelecek hafta başında heyetler arası görüşmelere geçebiliriz. Bizden haber bekleyin” dedi. Bunun üzerine Koç, kendisinin de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ve Merkez Yürütme Kurulu’na (MYK) bilgi sunduğunu, görüşmelere hazır olduklarını aktardı.

HEYETLER ŞEKİLLENİYOR

Habertürk’ün edindiği bilgiye göre, AK Parti heyetinde Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile birlikte Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın yer alabileceği konuşuluyor.

CHP heyetinde ise Parti Sözcüsü Haluk Koç’un yanı sıra Genel Başkan Yardımcıları Faik Öztrak, Selin Sayek Böke ve İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi yer alacak.

İki parti, doğası gereği gizli olan görüşmelerin TBMM’de veya siyasi parti genel merkezlerinde yapılmasının uygun olmayacağı noktasında birleşti. Bu nedenle görüşmelerin, belirlenecek bir otelde yapılabileceği fikri öne çıktı. Heyetler arası görüşmelerde öncelikle koalisyonun temel ilkeleri üzerinde iki parti arasında mutabakat aranacak.

Bu konulardan bazıları şöyle:

PARLAMENTER SİSTEM:

CHP, 14 kırmızı çizgisi arasında yer alan “Cumhurbaşkanı’nın anayasal sınırlarına çekilmesi ve örtülü ödeneği kullanmaması” şartının koalisyonun temel ilkeleri arasına alınmasını talep ediyor. Ancak “Cumhurbaşkanlığı makamını tartışmaya açmayacağını” her seferinde vurgulayan AK Parti’nin, CHP’nin her iki talebine de karşı çıkacağı ifade ediliyor. Heyetlerin görüşmesinde “parlamenter temsili demokrasi” vurgusuyla orta yolun bulunabileceği beklentisi hâkim.

SEÇİM BARAJI:

CHP yüzde 10 seçim barajının yüzde 5 veya 3’e, AK Parti yüzde 7’ye düşürülmesini istiyor. Heyetler ortak noktada buluşmaya çalışacak.

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ:

CHP, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığının sağlanması için Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) iki ayrı kurul olarak yeniden yapılandırılmasını talep ediyor.Anayasa değişikliği gerektiren düzenlemeye AK Parti’nin yeşil ışık yakabileceği belirtiliyor.

ÇÖZÜM SÜRECİ:

CHP, çözüm sürecinin TBMM çatısı altında tüm partilerin ortak temsil edileceği bir komisyon tarafından yürütülmesini istiyor. AK Parti’nin, heyetler arası görüşmede CHP’nin bu önerisini de kabul edebileceği beklentisi var.

EMEKLİYE İKİ İKRAMİYE:

CHP, emekliye yılda iki maaş ikramiye verilmesini olmazsa olmaz talepleri arasında sayıyor. Seçim döneminde bu öneriye şiddetle karşı çıkan AK Parti’nin konuya nasıl bir çözüm bulacağı heyetler arası görüşmede belli olacak.

ASGARİ ÜCRET:

CHP asgari ücretin bin 500 lira olmasını talep ediyor. AK Parti’nin, asgari ücrette ekonomik dengeleri bozmayacak bir artış oranıyla CHP’yi ikna edebileceği belirtiliyor. CHP’nin taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin talebinin ise “kademeli olarak kadro verilmesi” yöntemiyle aşılabileceği konuşuluyor.

DIŞ POLİTİKA:

İki parti arasındaki heyetler arası görüşmelerin asıl yumuşak karnını dış politika oluşturacak. Heyetler, Suriye başta olmak üzere Ortadoğu politikası konusunda birbiriyle ters düşen AK Parti ile CHP arasında ortak noktayı bulmaya çalışacak.

YENİ ANAYASA:

CHP, “kuvvetler ayrılığı ilkesini güçlendirecek, parlamenter demokrasiyi sağlam temellere oturtacak, özgürlükçü” bir Anayasa talep ediyor. AK Parti’nin bu taleplere olumlu bakabileceği ancak Cumhurbaşkanı’nın yetkilerini sınırlandıracak bir düzenlemeye izin vermeyeceği ifade ediliyor.