Ak Parti, 7 Haziran seçimleri sonrasında parti tabanındaki moralsizliğin giderilmesi ve yeniden teşkilatların moral kazanabilmesi amacıyla yaklaşan ramazanda seferberlik başlatacak. Tüm teşkilatlarıyla birlikte sahada olacak Ak Parti, seçim öncesindeki tempoyu korumaya çalışacak. İl başkanları, belediye başkanları, kadın ve gençlik kolları ile yapılan toplantılarda da iki ana sorunun cevabı arandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu hafta boyu sürdürdüğü istişare toplantılarında, il başkanları belediye başkanları, gençlik ve kadın kollarını dinledi. Koalisyon, azınlık hükümeti veya erken seçim, her türlü ihtimalin söz konusu olduğunu belirten Davutoğlu, “Bütün şartları zorlayıp hükümeti kurmaya çalışacağız. Ancak muhalefetin diretmesi durumunda, yarın erken seçim olacakmış gibi çalışmanız gerekiyor” dedi.

Teşkilatların hep diri ve her duruma hazırlıklı olması gerektiğine işaret eden Davutoğlu’nun, “Bu süreçte koalisyon dönemlerini seçmenimize anlatarak hazırlamanız, alıştırmanız gerekiyor. Tek parti iktidarının esas olduğunu, koalisyon dönemlerinde hızlı adımlar atılamayacağını mutlaka anlatacağız. Ancak milletin iradesiyle çıkan bu tabloda bizim de içinde olduğumuz koalisyon modeliyle ülkenin yönetileceğini siz anlatacaksınız. Ak Parti’nin yer almadığı bir formülde ülke yönetimi düşünülemeyeceğini herkes görmeli” değerlendirmesi yaptığı da belirtildi.

Bazı illerde ve adaylarda, “Biz zaten kesin alırız” algısı olduğunu ve bunun da kendisini rahatsız ettiğini vurgulayan Davutoğlu’nun, “Yüzde 90 oy alıyorsak, neden 91, 92 değil diye çalışacağız. ‘Ben burada zaten kazanırım’ anlayışına karşı çıkıyorum. Bununla ilgili gereken yapılacak” mesajını verdiği belirtildi.

Belediyelerden şikâyet

Alınan bilgilere göre Davutoğlu il başkanlarıyla görüşmesinde, milletvekili aday listeleriyle ilgili şikayetler dile getirildi, bazı belediyelerin seçimlerde partiye yeteri kadar destek vermediği bilgisi aktarıldı. Bazı belediyelerin başarısız uygulamaları nedeniyle partinin oy kaybetmesinde etkili olduğu ifade edildi. Davutoğlu da “Durumun farkındayız. İllerde il yönetimi ile belediye arasında, bazı yerlerde de aday, il yönetimi ve belediye arasında yeterli sinerjinin yaratılamadığını gördük. Kişisel hırslardan kaynaklı bir durum tespit edersek gerekeni yapacağım” değerlendirmesi yaptı.
Davutoğlu belediye başkanları ile toplantısında da gelen şikayetlere ilişkin uyarılarda bulundu. Bazı belediye başkanları da “onurlu bir koalisyon”dan yana olduklarını belirtirken, milletvekili sayısı ve oy oranına göre hükümette yer alınmasını istedi. Başkanlar, “Ne olursa olsun her şartlarını kabul edip hükümet olalım diye bir şey olmaz. Olmadık istekleri kabul etmeyelim” vurgusunu yaptı.

Gençler neden gelmedi?

Partisinin gençlik kolları başkanlarıyla da bir araya gelen Davutoğlu, gençlerin neden ağırlıklı olarak Ak Parti’yi tercih etmediklerinin araştırılmasını istedi. Morallerin bozulmamasını gençlerden isteyen Davutoğlu, Ak Parti’ye oy vermeyen gençlere yönelik çalışma yapılması talimatı vererek, daha fazla genç ve kadına ulaşılmasını istedi ve bu kapsamda, daha sık ev ziyaretleri ile vatandaşla irtibatın kesilmemesi gerektiğini bildirdi.

Kürtler neden kopuyor?

Davutoğlu, Doğu ve Güneydoğu’daki Kürt oylarının ciddi oranda kopuşunu da bu illerin il başkanları ile yaptığı toplantıda değerlendirdi. HDP’nin çok sert eleştirilmesinin ve “Barajı inşallah aşamazlar”, “geçemeyecekler” açıklamalarının bölge seçmeninde ters etki yarattığını belirten il başkanları, “HDP’nin Meclis’te olmasını tüm bölge istiyor. Baraj altında kalabileceği endişesiyle bir kopuş yaşandı. Ayrıca ‘Kürt sorunu yoktur’, ‘Kürtler Zerdüşt’tür’ gibi söylemler tepkiyle karşılandı” yorumlarını Davutoğlu ile paylaştı. Davutoğlu da Kürt vatandaşların gönlünü yeniden kazanmak için yeni çalışmalar yapılacağı mesajını verdi.