AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi için delegeler ve partililer Ankara Spor Salonu'na geldi. Kongre için binlerce partili, sabahın erken saatlerinden itibaren Ankara Spor Salonu önünde toplandı.

TEZAHÜRATLARLA SALONA YÜRÜDÜLER

Ankara dışından otobüslerle gelen partililer, Atatürk Kültür Merkezialanından tezahüratlar eşliğinde kongrenin düzenleneceği salona kadar yürüdü.
KUMANYA VE SU SERVİSİ YAPILDI

Spor salonu önünde ve çevresinde bekleyenlere kumanya ve su servisi yapılırken partililer, emniyet kontrol noktalarında yapılan aramanın ardından salona alındı.

ÇADIR VE DEV EKRANLAR KURULDU

Salona giremeyen partililer için dışarıda çadır ve dev ekranlar kuruldu.

Salon içinde ve dışında AK Parti seçim şarkıları çalınırken, partililer şarkılara eşlik etti ve tezahüratlarda bulundu.

ATATÜRK, ERDOĞAN VE YILDIRIM POSTERLERİ YER ALDI

Dev Türk bayrağı asılan salonda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın posterleri yer aldı.
PANKARTLAR DİKKAT ÇEKTİ

"Yeni Atılım Dönemi; Demokrasi, Değişim, Reform" temasını taşıyan kongrenin yapılacağı salonda, "Yürüyeceksin... Gençler yürüyecek arkandan", "Millete efendilik için değil millete hizmet için varız", "Hep birlikte yeni hedeflere", "Değişimin lideri, milletin partisi", "Kutlu dava, güçlü Türkiye", "Sağlam irade, güçlü Türkiye" pankartları asıldı.
ANKARA'DA YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Ankara'da İstanbul Caddesi, Talatpaşa Bulvarı ve 19 Mayıs spor Salonu bahçesinde güvenlik noktaları oluşturuldu. Kongrenin yapılacağı Ankara Spor Salonunun çevresi bariyerlerle kapatıldı. Kongreyi izlemek isteyen vatandaşlar güvenlik noktalarındaki X-Ray cihazlarından geçiriliyor ve polis ekipleri tarafından üst araması yapılıyor.
DETAYLI ARAMA

Şehir dışından gelen vatandaşların yanında getirdikleri valiz ve çantalar polis ekipleri tarafından detaylı olarak aranıyor. Özel harekat ekipleri de güvenlik noktalarında görev yapıyor. Çalmak ve benzeri maddeler alana alınmıyor. Bomba dedektör köpekleri alanda sürekli arama yapıyor.

YOLLAR KAPATILDI

Kongre nedeniyle Cumhuriyet Caddesi (Gar Kavşağı-Baruthane kavşağı arası ile giriş ve çıkışları, Baruthane Kavşağı- Ulus Kavşağı arası, İstanbul Caddesi-Baruthane Kavşağı arası çift taraflı yan varyantlar), Hipodrom Caddesi-Talatpaşa Bulvarı (Ulaştırma Kavşağı ile Opera Köprüsü arası tüm giriş ve çıkışları/Gar Kavşağı alt geçidi dahil) ve Kazım Karabekir Caddesi'nin (Anadolu Meydanı-İstanbul Caddesi arası) araç trafiğine kapatıldı.
DAVETİYELERDE YILDIRIM İMZASI

Kongre için basılan davetiyelerde Genel Başkan ve Başbakan Binali Yıldırım imzalı, "Partimizin 3. Olağanüstü Büyük Kongresi'ne teşrifleriniz bizleri onurlandıracaktır." mesaj yer aldı. Kongreye, siyasi parti temsilcileri, önceki dönem milletvekilleri, AK Parti'nin kuruluşundan bugüne görev yapan il başkanları, sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri, engelli vatandaşlar, şehit ve gazi ailelerinin yanı sıra yabancı temsilciler de davet edildi. Türkiye genelinden, 60 binin üzerinde katılımcı, bin 500 otobüsle Ankara'ya gelecek. Kongrenin yapılacağı Ankara Spor Salonu'na girişler, sabahın erken saatlerden itibaren başlayacak. Kongreyi, yerli ve yabancı basın kuruluşlarından 600 civarında gazeteci takip edecek.

"YUVAMA, AŞKIMA, SEVDAMA YENİDEN DÖNÜYORUM"

2 Mayıs'ta üyelik beyannamesini imzalayarak kurucusu olduğu AK Parti'ye yeniden üye olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genel Merkezinde yaptığı konuşmada, "27 Ağustos 2014 tarihinde milletimiz tarafından cumhurbaşkanlığı görevine seçilmem sebebiyle Anayasa gereği ayrılmak zorunda kaldığım, kurucusu olduğum partime, yuvama, sevdama, aşkıma bugün yeniden dönüyorum." demişti.
1470 DELEGE OY KULLANACAK

AK Parti Tüzüğü'ne göre, kongrede seçilmiş delegelerin dışında, genel başkan, MKYK üyeleri, Merkez Disiplin Kurulu (MDK) başkan ve üyeleri, üyeliği devam eden parti kurucuları ile partili bakan ve milletvekilleri kongrenin tabii delegeleri olarak oy kullanacak. Partideki çalışma grupları, kongreye katılacak delege sayısının tespiti için çalışmalarını sürdürüyor. 3. Olağanüstü Büyük Kongre'de, yaklaşık bin 470 delegenin oy kullanması bekleniyor.
998 GÜN SONRA GENEL BAŞKAN OLUYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Arena'daki Ak Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi ile, 998 gün önce Ahmet Davutoğlu'na bıraktığı "Genel Başkanlık" görevini Binali Yıldırım'dan devralacak.

Referandumda kabul edilen Anayasa değişikliği çerçevesinde 2 Mayıs'ta partisine kurucu üyeliği yeniden ihdas edilen Erdoğan'ın, Genel Başkanlığı üstlenmesiyle birlikte Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş sürecinde de önemli bir viraj alınmış olacak.

YILDIRIM SON KEZ GENEL BAŞKAN SIFATIYLA KONUŞACAK

Ankara Arena'da saat 10.00'da başlayacak kongrede Başkanlık Divanı seçimi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı seromonisinin ardından Yıldırım "Genel Başkan" sıfatıyla son kez bir konuşma yapacak.

Genel Başkanlık ve diğer merkez organ adaylıkları için müraacatların başlatılması sonrası kongrede tüzük değişikliği gerçekleştirilecek. Tüzük değişikliği sonrası ise tek aday olan Erdoğan "Genel Başkan adayı" olarak partililere ve delegelere hitap edecek. Kongrede konuşmaların ardından önce Genel Başkan, ardından da Merkez Karar Yönetim Kurulu'nun (MKYK) 50 asıl 25 yedek, Merkez Disiplin Kurulu'nun 11 asıl 5 yedek, Demokrasi ve Hakem Kurulu'nun 3 asıl ve 2 yedek, tüzük değişikliğiyle kaldırılmaması durumunda da Siyasi Erdem ve Etik Kurulu'nun da 5 asıl 2 yedek üyeliği için seçimler gerçekleştirilecek. Kongre "Cumhurbaşkanı" titrinin yanına "AK Parti Genel Başkanı" titri de eklenecek Erdoğan'ın teşekkür konuşmasıyla tamamlanacak.

KONGRE GÜNDEMİ

Kongre, yoklama, divan seçimi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla saat 10.00'da başlayacak.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşma yapmasının planlandığı kongrede, genel başkan ve diğer merkez organ adayları Divan Başkanlığına başvuracak.

Tüzük Değişikliği Komisyonunca sunulan değişiklik teklifinin görüşülerek oylamaya sunulacağı kongrede, genel başkan adayı partililere hitap edecek.

Genel başkan seçimiyle devam edecek kongrede, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK), Merkez Disiplin Kurulu (MDK), Genel Merkez Parti İçi Demokrasi ve Hakem Kurulu ile Siyasi Erdem ve Etik Kurulu üyelerinin seçimi gerçekleştirilecek.

Kongre, genel başkanın teşekkür konuşmasıyla sona erecek.