Toner, DAEŞ'le mücadele konusunda Türkiye ile varılan mutabakatı nasıl işletecekleri noktasında görüşmelerin sürdürüldüğünü belirterek, "Amacımız, kuzey Suriye'deki DAEŞ karşıtı güçleri desteklemek" dedi. 

Toner'a, günlük basın toplantısında, ABDile Türkiye arasında DAEŞ ile mücadelede varılan anlaşmanın "ABD'nin Suriyeli Kürtlere ihaneti anlamına geldiğine yönelik yorumlar" soruldu.

Suriyeli Kürtler, Araplar ve hatta Türkmenleri içeren DAEŞ karşıtı güçleri desteklediklerini ifade eden Toner, "Türkiye'den (kalkan uçaklarla) hava saldırıları düzenlemeye başladığımız zaman da bu gruplara hava desteği, daha hızlı ve daha iyi olacak. İhanet konusuna da gelince, bu güçlere - Kürt güçler değil, açıkça belirtiyorum PKK'dan bahsetmiyorum, onlar yabancı terör örgütü - ateş açılmaması veya taciz edilmemesi noktasında Türk hükümetine gayet açık olduk, onlar da buna katıldı"diye konuştu.

''TÜRKİYE İLE YENİ ANLAŞMAYA VARDIK''

ABD'nin Türkiye üzerinden hava desteğinin YPG güçlerini kapsamayacağına yönelikhaberlerin sorulması üzerine de Toner, ''YPG noktasında, operasyonel detaylar hakkında konuşamam. Türkiye ile yeni anlaşmaya vardık, görüşmelerimiz sürüyor. Bu anlaşmayı nasıl işleteceğimiz noktasına hala bakıyoruz. Ama şu noktada açık olduk; amacımız, kuzey Suriye'deki DAEŞ karşıtı güçleri desteklemek'' ifadelerini kullandı.